Vinst hemma mot ett formstarkt LIF med 3-1
Publicerad: 2019-01-08
Ett Leksand med fin vinst senast mot AIK hemma kom på besök denna måndagskväll. Som vanligt folkligt och festligt på läktarna när masarnas supportrar bidrog till stämningen i hallen. Skulle Västerås, med tveksam form, hitta tillbaka till en efterlängtad trepoängare? Rutinerade tränaren Roger Melin mot Västerås dito Tomas Paananen.

Västerås vann första perioden med 1-0 efter mål av Fredrik Johansson. Ur liten vinkel lyckades Fredrik trycka iväg ett avslut mot Axel Brage i Leksands mål där pucken smet in mellan arm och kropp fram till ledning för hemmalaget. Förarbetet stod Mikael Frycklund och Sebastian Benker för.

Stundtals under den första perioden, med stöd av sitt ledningsmål, visade Västerås upp lite av det spel som tidigare skördat framgångar denna säsong. Det var helt enkelt väldigt bra fart under rören på hemmalaget långa stunder. Leksand var inte alls oävna utan vaskade fram några chanser som gjorde att Samuel Ersson fick komma in i matchen.

En lite udda situation uppstod i perioden när backen Jonas Liwing, av alla spelare i hemmalaget, befann sig längst fram på plan och där serverades ett friläge efter en charmant passning från Gustav Lindberg. Axel Brage stod dock för en mycket fin parad och räddade avslutet med utsträckt benskydd.

Under hela perioden lyckades Västerås störa Leksands försök till uppspel från egen zon. Det såg stundtals omständligt och långsamt ut. Västerås hade lättare att ta sig fram genom mittzon och hitta avslut mot Leksands målvakt. Det raka vägvinnande spelet där Västerås ofta hittade fram till avslut skapade stor oro i Leksandsförsvaret. Skott: 15-11

Västerås startade andra perioden på ett övertygande sätt och radade upp avslut mot Axel Brage i Leksandsmålet. Leksand stack bara upp i enstaka anfall och skapade där några halvchanser innan Västerås återigen satte tryck mot Leksands mål.

Kalle Östman, Lucas Zetterberg och Marcus Bergman stod för flera fina spelvändningar och skapade chanser som kunde resulterat. Den här perioden, och matchen, var det dock kedjan med Fredrik Johansson, Mikael Frycklund och Sebastian Benker som skulle bli mest framgångsrika i hemmalaget. Varje gång de kom in på isen lyckades de flytta ned spelet i Leksands försvarszon och där skapa en mängd farliga chanser.

Efter en ganska intensiv chanskavalkad från hemmalaget Västerås kom 2-0. Målskytt Johan Skinnars. En rörig situation framför Leksands kasse där pucken på något sätt hittade in bakom Axel Brage. På reprisbilderna kunde man se att Skinnars tog retur på eget avslut och skickade pucken upp i nättaket. Domaren för dagen, Filip Sandstedt, valde dock att videogranska målet innan det godkändes.

Efter sitt 2-0 mål fortsatte Västerås att skapa farliga lägen och avslut. Med tur och skicklighet lyckades Axel Brage freda målet. Brage avvärjde bland annat ett friläge från Isac Skedung. Strax efter blev Anton Eriksson näste Västeråsare att fresta Leksands målvakt med ett vasst avslut.

Efter den fina inledningen av perioden kunde Västerås gjort minst ett par mål till på alla chanser som skapades. Om Axel Brage var lite olycklig på Västerås första mål hade han med råge reparerat detta när det blev dags för powerbreak i den andra perioden.

Strax efter periodens powerbreak drog Leksands Jon Knuts på sig utvisning när han rev ned en Västeråsspelare som drev mot borte stolpen. Därmed dags för matchens första powerplay för hemmalaget. En disciplin som varit bekymmersamt svag senaste matcherna. Skulle Västerås kunna bryta den förbannelsen denna gång? Inom loppet av knappa minuten i powerplay hade Västerås tagit fem avslut mot Axel Brage. Efter en fin kombination kom Kalle Östman glidande in mot Leksands burväktare men avslutet hamnade rakt i Brages plockhandske. Trots riktigt bra spel i numerärt överläge, där flera bra avslut skapas, lyckades man inte få in pucken.

Efter sitt powerplay fortsatte Västerås på din inslagna vägen. Mycket skridskoåkning och Leksand hade fortsatt oerhört svårt att hitta något ordnat spel. För Leksand handlade det nu mest om att överleva anstormningen från hemmalaget.

Med mindre än fem minuter kvar av perioden drog Erik Aterius på sig Leksands andra utvisning. Detta efter ett mindre överfall på västeråsspelare vid sargen intill avbytarbåsen. Västerås hann knappt börja sitt powerplay innan Jonas Liwing, i hemmalaget, drog på sig en utvisning för hakning och istället spel fyra mot fyra på isen. En utvisning som skulle visa sig bli dyrbar för hemmalaget.

När Leksand blev fulltaliga tog de sig, med visst besvär in i anfallszon, och kunde sätta upp sitt powerplay. Man flyttade runt pucken utan att finna några bra avslutslägen. Precis när Västerås blev fulltaliga hittade man in med en fin passning fram till Martin Karlsson som satte reduceringen till 1-2. Ett av få avslut mot Ersson i hemmamålet denna period.

Trots att Västerås gjorde en av sina bästa perioder i ABB Arena Nord denna afton och dominerade spelet slutade perioden 1-1. Västerås ska vara väldigt nöjda med prestationen även om det inte blev utdelning i form av fler mål. Skott: 15-5

I inledningen av perioden visade Leksand att man fått energi av sitt sena reduceringsmål i period två. Första tre fyra minuterna bjöds publiken på lite böljande spel från lagen utan att det skapas de riktigt stora målchanserna. Efter knappa sju minuter lade Västerås ned en lös puck mot Axel Brage som höll på ett ge Västerås en riktigt bra målchans men istället dömdes offside.

Matchen stod nu och vägde då Leksand tagit sig tillbaka och börjat hota med fler avslut mot Samuel Ersson i Västeråsmålet.

När det gått drygt nio minuter slog kvällens bästa kedja i hemmalaget till, igen. Fredrik Johanson vann puck vid offensiva blålinjen. Vände snabbt in i Leksands zon och hittade fram med passning till Mikael Frycklund, mitt i slottet. Istället för eget avslut passade Frycklund snett till höger där Sebastian Benker väntade med klubban i isen. Avslutet från Benker satt högt förbi en helt chanslös Axel Brage i Leksandskassen.

Frågan blev nu om Leksand skulle orka resa sig ännu en gång i matchen och utmana om segern. Leksand svarade med ett långt anfall och skapade försök till avslut men Västerås kunde med viss möda avvärja ännu en gång.

Efter sitt tredje mål för kvällen började Västerås spela mer på resultat viket medförde att Leksand fick allt svårare att ta sig in i anfallszon. Mitt i ett försök till anfall från Leksand vände Västerås snabbt på spelet och var ytterst nära att göra sitt fjärde mål för kvällen. Istället för mål resulterade situationen i att hela hallen ropade på utvisning för bortalaget Leksand.

Leksands försök att etablera någon form av anfallsspel i slutfasen av matchen fick aldrig något riktigt fäste. Västerås spelade disciplinerat och bjöd inte på några ytor. Inte ens när Leksand chansade med spel sex mot fem i slutminuten orkade man forcera fram några riktiga farligheter. Skott: 7-4

Denna afton var Västerås bättre än gästande Leksand i de flesta discipliner på isen. Den andra perioden var en av de bästa på länge för Västerås. Man visade då att förmågan att spela med mycket energi och hög fart finns kvar. Hemkomne Samuel Ersson i målet fick en förhållandevis lugn afton trots motståndet. Efter att släppt några enkla returer i inledningen av matchen spelade han lika förtroendeingivande som tidigare.

Den dag Västerås börjar förvalta sina frilägen, samt får fart på målskyttet i powerplay igen, då finns alla möjligheter för laget att behålla den fjärdeplats man för tillfället innehar i HockeyAllsvenskan.

Matchfakta:

1-0 (07.04) Fredrik Johansson (S Benker, M Frycklund), 2-0 (25.52) Johan Skinnars (W Wikman) 2-1 (38.19) Martin Karlsson (L Persson, O Lang) 3-1 (49.25) Sebastian Benker (M Frycklund, F Johansson)

Skott: 37-20 Utvisningar: VIK: 1x2 LIF: 2x2 Publik: 4302