Almtuna-Västerås 3-2
Publicerad: 2019-02-02
Hur svårt ska det vara att vinna i Gränbyhallen, undrade nog många Västeråssupportrar inför kvällens drabbning mot Uppsalalaget. Det skulle visa sig, återigen, att historiens makt var stark. Det blev den sjätte(!) raka förlusten på bortaplan mot Almtuna!

Första perioden En period som präglades av ett Almtuna som skapade heta målchanser och ett Västerås som inte fick till sitt powerplay trots tre raka möjligheter. Utan Samuel Erssons fina målvaktsspel kunde perioden slutat med en större ledning för Almtuna än 1-0. Ett mål som gjordes i powerplay. Det tog bara nitton sekunder för Almtuna att komma till ett avslut, genom Viktor Hertzberg, vars skott borrade sig in i högra krysset bakom en skymd och chanslös Samuel Ersson i Västerås kasse.

Almtuna var det hetare laget perioden igenom och satte ständigt press på Västerås som hade stora problem över hela isen. Skott: 8-6

Perioden hade en anmärkningsvärd skottstatistik. Enligt Swehockey slutade skotten 20-15 men det var fortsatt Almtuna som hittade fram till de vassaste avsluten. Därför kom Västerås kvittering till 1-1 lite överraskande. Det var backen Jimmie Jansson som lyfte in ett handledsskott från blålinjen som troligen studsade på försvarare och förbi en chanslös Arvid Ljung. Tid 23:17.

Trots Västerås kvittering var det fortsatt Almtuna som ägde fart, puck och skeende på isen långa stunder. De radade upp avslut som tvingade Samuel Ersson i Västeråsmålet till flera fina parader. Till slut kunde Almtuna, mycket rättvist, återta ledningen via mål i nytt powerplay. I en rörig situation framför mål, efter räddning av Samuel Ersson, kunde Almtunas Alexander Lunsjö peta in ledningsmålet fram till 2-1.

Strax innan Almtunas mål hade Västerås ett friläge i boxplay där William Wikman inte lyckades överlista Almtunas målvakt Arvid Ljung.

I slutfasen av perioden lyfte Västerås upp sitt spel rejält. Man fick till flera långa anfall och skapade några lägen som kunde gett kvittering. Almtuna fortsatte dock att svara upp med snabba spelvändningar som ställde till problem för Västerås försvar. Skott: 20 - 15

Almtuna för hela pengen, nästan. Västerås hade fortsatt svårt att få fäste i matchen. Tränare Tomas Paananen vaskade om en del i formationerna i avsikt att hitta mer energi och fart. När de flesta väntade på att Almtuna skulle peta in ännu ett mål skedde det motsatta. Västerås, genom Mikael Frycklund, drev hårt på Almtunas kasse. Stor kalabalik och pucken ur sikte för någon sekund. Domaren i matchen, David Bergman, lät spelet fortsätta. Plötsligt dök pucken upp bredvid målvakten Arvid Ljungs ena beskydd och Lucas Zetterberg kunde skicka in den i mål fram till 2-2. Videogranskning vidtogs men målet godkändes.

Västerås hade hittat en väg in i matchen igen trots spelmässig dominans från hemmalaget Almtuna. Spelet jämnade därefter ut sig en aning och båda lagen skapade lite chanser innan matchavgörandet kom. Almtuna skickade iväg en lång passning från egen zon ned i Västerås försvarszon. Västerås back, Kenny Källström, var först vid sargen men fick inte kontroll på pucken. Istället kunde Almtunas Jens Jacobs sno åt sig trissan, vika in framför Samuel Ersson, och lirka in nytt ledningsmål till hemmalaget.

Precis som i senaste bortamatchen, mot Björklöven, tog Västerås ut målvakten i jakten på en kvittering. Först när det var knappa trettio sekunder kvar av matchen fick man till ett uppställt spel i anfallszonen. Ett jätteläge brändes av William Wikman. Pucken spelades in och förbi alla, inklusive målvakten, och Wikman hade helt öppet mål. Istället för att vinkla in pucken i den tomma kassen lyckades han missa, helt. Sannolikt kom pucken fram både fort och plötsligt i röran framför mål vilket kunde förklara missen. Skott: 11-8

Tränaren Tomas Paananen efter match: ”Så här får det inte se ut! Det här var nog det sämsta vi gjort den här säsongen. Powerplayet är helt obefintligt idag. Tycker vi började godkänt. Efter våra powerplay blev det konstigt. Vi jagade en och en. Vi spelade inte som vi sa att vi skulle göra. Det blev en annan agenda ute på isen. Det var en ickeinsats, hela matchen. Wikman var dock bra idag. Kommer till jobbet varje dag. Ersson är bra i målet och Younan gör det bra”

Matchfakta:

1-0 (18.06) Viktor Hertzberg (L Sandström) fem mot fyra. 1-1 (23.17) Jimmie Jansson (J Skinnars, L Zetterberg) 2-1 (32.39) Alexander Lunsjö (J Jakobs, V Rollin-Carlsson) fem mot fyra. 2-2 (47.45) Lukas Zetterberg (M Frycklund) 3-2 (54.35) Jens Jakobs (V Hertzberg)

Skott: 39-29