Västerås IK skriver samarbetsavtal med Friends

30 augusti 2019 12:00

Innan sommaren lanserade Västerås IK CSR-satsningen "Ett Gulsvart Hjärta". VIK ska jobba med social hållbarhet och ta upp kampen mot machokultur, mobbning, kränkning och diskriminering. Nu är det klart att det jobbet kommer att göras i samarbete med Stiftelsen Friends, vars uppdrag är att stoppa mobbning och kränkningar bland barn och unga.


Västerås IK har i två års tid jobbat med projektet High Five via Rädda Barnen. Ett arbete som drivits ideellt I föreningen. High Five har varit bra och viktigt, men VIK vill göra mer. Vi vill jobba förebyggande och långsiktigt och göra allt vi kan för att få bort machokultur, mobbning, kränkning och diskriminering. Ett arbete vi först koncentrerar kring våra barn och ungdomslag i föreningen, men på sikt vill ta vidare ut i samhället. Ett stort värdegrundsarbete kommer att genomföras under säsongen 19/20. Ett Gulsvart Hjärta handlar om just det, värderingar och hur vi är mot varandra. Samtidigt som värdegrundsarbetet pågår ska vi som klubb ge våra barn, föräldrar och ledare stöttning och verktyg. Och vi vill ha hjälp av de bästa. Ett samarbete med en stor organisation med erfarenhet och kunskap om hur man bäst jobbar förebyggande med de här frågorna har varit högsta prio.

Därför är vi väldigt glada att nu kunna berätta nyheten att Västerås IK har tecknat ett treårsavtal med stiftelsen Friends, som kommer att ansvara för kartläggning av klubben och utbildningar under dessa tre år.

-Friends är den organisation vi helst ville jobba med. De har över 20 års erfarenhet av att jobba mot både skolor och idrottsföreningar och blir en mycket viktig samarbetspartner till VIK och vårt arbete med Ett Gulsvart Hjärta. Det är ett långsiktigt arbete som krävs, det vet vi. Därför kändes det självklart att skriva ett långt avtal med Friends, säger Jens Brandberg, ansvarig för Ett Gulsvart Hjärta.

Västerås IK är en av Sveriges allra största ishockeyföreningar, sett till antalet aktiva barn och ungdomar.

-Vi på Friends är stolta och glada att vara del av Västerås IK:s fortsatta satsning mot machokultur, mobbning, kränkning och diskriminering. Genom att ta frågorna på allvar och arbeta långsiktigt kan vi tillsammans skapa en tryggare idrottsförening där alla är välkomna, säger Christian Fridh, regionchef Friends.

-Att Västerås IK vill fördjupa sitt redan påbörjade arbete inom området visar på ett genuint försök att skapa en verklig förändring. Friends arbetar mot mobbning där barn och unga finns. Idrottsvärlden är inte bara en stor del av många ungas liv utan också en viktig aktör i samhället.

Satsningen på Ett Gulsvart Hjärta lanserades av VIK i maj. Responsen från näringslivet har varit positiv, där flera företag redan har valt att bli partners.

-Det är glädjande, och viktigt för att vi ska kunna göra jobbet så bra som vi vill. Vi hoppas att Ett Gulsvart Hjärta på sikt ska göra skillnad i samhället, och då behöver vi näringslivets stöd, säger Jens Brandberg.