Knapp men viktig hemmaseger
Publicerad: 2021-10-13
Med ett sent mål i powerplay räddade Antons Svensson tre poäng.

Västerås - Kristianstad 3-2 (2-1, 0-1, 1-0)

Viktig match för Västerås efter förlust senast borta mot SSK. En match där man spelmässigt hade svårt att övertyga över sextio minuter.

Inledningen på kvällens match blev betydligt festligare då Kristianstad oförsiktigt nog närmast omedelbart drog på sig 2+2 i utvisningsbåset. Tid 02:51. Det tog bara fyra(4) sekunder i spel fem mot fyra innan Alexandre Lavoie skickade in ledningsmålet fram till 1- 0. Tid 02:56.

Västerås fick fortsätta spela powerplay efter sitt ledningsmål då det återstod en 2:a av utvisningstiden och detta nyttjade man genom att närmast omgående skickade in 2-0 genom Lukas Zetterberg. Tid 03:27.

En kanonöppning av hemmalaget och publiken i ABB Arena Nord anade en välbehövlig islossning för sitt lag.

Denna förväntade islossning kom genast av sig då Västerås drog på sig två egna utvisningar inom kort tid och tvingades till spel tre mot fem. Kristianstad satte rejäl press i sitt powerplay men hemmalaget kom undan mål bakåt med en blandning av tur, skicklighet och bra målvaktsspel.

Efter att Västerås blivit fulltaliga förväntades full fart framåt igen för att inkassera fler mål och därmed utöka ledningen i matchen. Nog blev det full fart framåt, men för Kristianstad! Efter sitt spel i powerplay fick de bättre ordning på sitt offensiva spel och skapade flera fina lägen innan en välförtjänt reducering kom i matchminut nio. Kristianstads Amil Krupic laddade för skott i höjd med övre delen av högra tekningscirkeln och fick se pucken smita in precis bredvid Linus Ryttars vänstra stolpe. Tyvärr var det sannolikt egen back som stod för skymningen. Tid 08:31.

Kristianstad tyckte plötsligt att det var väldigt roligt att spela ishockey och presterande stundtals ett vägvinnande offensivt spel där en kvittering hängde i luften. Om det var Västerås som inledde starkast blev det gästande Kristianstad som avslutade perioden bäst. Men knappa tre minuter kvar av perioden fick Västerås chans på nytt för spel i powerplay men denna gång blev det ingen riktigt ordning på spelet i den spelformen. Skott: 19-12

En ganska trevande inledning från båda lagen där det fortsatt var gästerna som drev på offensivt men Västerås vände spelet snabbt några gånger där det skapades några riktiga fina lägen. Både Matthias From och Isac Skedung hade lägen att utöka ledningen. Västerås fick nytt powerplay då Kristianstads Kristoff Kontos drog på sig en tvåa för hooking(25:30) men denna gång inget mål i denna spelform för hemmalaget. När det spelats cirka 7-8 minuter av perioden tryckte Västerås plötsligt på ordentligt och ansatte gästerna med riktigt tunga anfall och flera riktigt bra avslut, men inget som hittade nät.

När alla förväntade sig utökade ledning kom istället en kvittering från gästande Kristianstad. En spelvändning där Kristianstads Rikard Olsén åkte in med pucken på högerkanten i Västerås zon och skickade iväg en handledare som letade sig in bakom Linus Ryttar i hemmamålet. Kvitterat till 2-2 och gästerna tillbaka ordentligt i kampen om poäng och seger. Tid 31:00.

Trots ännu ett powerplay i perioden förmådde inte Västerås förvalta några av sina chanser till att återta ledningen och Kristianstad vann därmed perioden med det enda mål som föll i mellanakten. Skott: 14-5

En spelmässigt jämn period där Västerås var det mer spelförande laget med mer puckinnehav men ett gästande Kristianstad som stack upp med farliga anfall som kunde resulterat i ett ledningsmål. Inte minst ett stolpskott från gästerna indikerade på detta. Västerås valde att ta en timeout(43:45) för hitta ett sätt att få grepp om både sitt eget spel och sina motståndare.

Spelet präglades av väldigt mycket kamp och individuella prestationer där båda lagens målvakter fick jobba för att förhindra fler baklängesmål. Västerås fick då och då till lite längre anfall men gästerna stretade på, tog sig ur dessa jobbiga lägen, och satsade friskt offensivt så fort chansen gavs. Matchen stod verkligen och vägde, som man brukar skriva. Plötsligt vägde det över lite till Västerås fördel som genom hårt offensivt arbete tvingade gästerna till att dra på sig en ny utvisning. Denna gång var det Kristianstads Erik Flood som syndade(interference). Tid 53:38.

Tekningsvinst, pucken hamnade host Anton Svensson som inte vilade på hanen utan tryckte av ett skott omgående. Ett skott som letade sig in högt förbi Kristianstads duktige burväktare Olof Lindbom. Stort jubel i hallen och nu vädrades en efterlängtad seger. Tid 53:51.

Publiken satte bokstavligen målljublet i halsen då Västerås Daniel Gunnarson tvingades till en utvisning för interference i egen zon knappa minuten senare. Tid 54:19. Gästerna satte snabbt upp sitt powerplay för att hitta ett avslutsläge för kvittering men Västerås boxplay var riktigt bra och man kunde hålla stånd utvisningstiden ut.

Kristianstad tog timeout(57:33) och rykte sin målvakt strax efter för att med sex spelare mot fem inleda jakten på en kvittering. Visst tryck skapades mot Linus Ryttar i hemmalagets kasse men då valde Kristianstads Trevor Cheek och att utdela en slashing i kampen framför kassen och skickades till utvisningsbåset i två minuter. Tid 58:41.

Västerås kunde därefter spela av matchen i numerärt överläge och efter mycket om och men bärga en väldigt viktig seger. Skott: 9-14

Summering:

Västerås började riktigt starkt. En snabb tvåmålsledning genom effektivt powerplay lovade stort. Västerås lyckades dock aldrig riktigt få momentum i matchen utan gästande Kristianstad spelade sig framgångsrikt fram till det ena farliga avslutet efter det andra mot en för dagen välspelande målvakt i form av Linus Ryttar. Det var jämt och ovisst in i det sista. Västerås avgick med segern framför allt tack vare fin utdelning i powerplay. Kristianstad spelade betydligt bättre än vad deras tabellplacering indikerade och det hade inte varit helt orättvist om de fått med sig någon poäng hem.