Rafflande slut i matchen när Västerås vann igen!
Publicerad: 2022-12-02
Västerås kom ut som "retade tigrar" och gick snabbt ifrån till 3-0 i den första perioden. Många hoppades på en komfortabel seger men gästande AIK ville annat.

Västerås - AIK 6-4 (3-2, 2-0, 1-2)

Västerås kom till match efter en rätt blek insats senast mot Östersund på bortais. Kvällens gäster, AIK, stod på tur. Ett lag med dyster bortastatik. Vilket lag skulle gå hårdast för seger, var frågan. Svaret blev, Västerås. Men det blev en kamp in på mållinjen.

Västerås överraskade, och gladde, sin hemmapublik med en start på matchen som inte setts på länge denna säsong. Tempo furioso. Full fart framåt. Det skapades chanser från första nedsläpp i gästernas försvarszon. Ett bra tryck i anfallszonen där laget vann tillbaka pucken gav första målet för kvällen. Målskytt blev Alexander Lindelöf via ett direktskott från sin backposition(03:00) på pass från Jimmie Jansson.

AIK stack upp med lite spel offensivt innan Västerås fick chans till matchens första powerplay. En spelform som gått i fullständigt stå för laget. Denna kväll kom dock äntligen utdelning via en styrning av Sakari Salminen då Jimmie Jansson skickade in ett backavslut mot målet. Salminens glädje påtaglig då han äntligen fick spräcka målnollan(06:28).

När klockan visade på 8 minuters speltid hade Västerås tagit ledningen med 2-0 samtidigt som gästande AIK inte fått iväg ett enda avslut själva mot Johan Gustafsson i hemmamålet.

AIK stack upp och skapade kalabalik framför JG där hemmaspelare låg på isen för att avstyra ett baklängesmål. I efterdyningare av detta drog Oliver Bohm på sig en tvåa för tripping(08:48). Västerås höll undan i sitt boxplay och fortsatt tvåmålsledning.

Efter sitt powerplay kom AIK upp lite mer i sin offensiv och frestade JG i målet med några avslut. Då bestämde sig lagkaptenen Jimmie Jansson för att ta saken lite i egna händer. Han startade en uppåkning, tog sig in i anfallszon, lurade sig förbi försvarare och drev in mot AIK:s kasse. Avslutet räddades men returen skickas in i mål, mycket påpassligt, av hemvändaren Anthon Eriksson(13:54).

Där och då anande, eller hoppades, publiken på en komfortabel seger utan att behöva ha hjärtstartare redo inför slutfasen av matchen. Tänk så fel alla hemmasupporters fick i sitt önsketänkande. AIK hade inte alls kastat in någon handuk utan tuggade på.

Med knappa fem minuter kvar av perioden kom bortalagets första reducering för kvällen. En lite märklig situation som visar hur små marginalerna kan vara. Kamp om pucken backom Västerås målbur. Trevor Cheek tappade plötsligt sin klubba. AIK blir för några sekunder i numerärt övertal då Cheek letar upp sin tappade klubba. Detta utnyttjas förtjänstfullt genom ett friställande av William Ignberg Nilsson som raskt och resolut skickar in trissan mot en chanslös JG i hemmamålet(15:14).

Nåja, ingen ko på isen(!) tänkte, hoppades, nog de flesta i ABB Arena Nord. Nu gällde bara att stänga ned perioden och gå till paus med en välförtjänt tvåmålsledning. Se, det gick inte alls! AIK var ofina nog att skicka in ny reducering genom Rickard Gynges försorg. Ett backhandsavslut av digniteten "fösare" hittade förbi JG och in i kassen(19:16). Skott: 19-13

Spelarna i AIK hade möjligtvis åkt på den så kallade "hårtorken" i paus för de kom ut med helt annan energi direkt från första nedsläpp. Den offensiv som burit hemmalaget i den första perioden kom av sig. Istället fokus på att freda det egna målet.

Då ishockey aldrig tycks vara riktigt logisk blev det följdaktligen Västerås som gjorde nästa mål i matchen! Ett riktig fint spelmål signerat Trevor Cheek och Daniel Gunnarssons exelenta förarbete och Isak Skedungs distinkta avslut fram till 4-2(31:33). Nytt jubel i arenan. Tvåmålsledning och lite marginal. Men det skulle bli än bättre. Bara någon minut efter det fjärde hemmamålet kom nästa. Ett avslut från Västerås träffade hägra stolpen. Returen rakt ut till Emil Aronsson som kunde skicka in 5-2(33:11).

En period som till stora delar dominerades spelmässigt av AIK men där Västerås, för en gångs skull denna säsong, lyckades förvalta de fina avslutslägen som dök upp. Skott: 8-16

Den avslutande perioden utvecklades precis åt fel håll för de i hemmapubliken som inte ville begagna sig av hallens hjärtstartare. En av hemmalagets bäste spelare för kvällen, Jimmie Jansson, ådrog sig en tripping(45:27) och AIK satte rejäl press i sitt powerplay. När de flesta trodde att faran var över, powerplaytiden ute, fick AIK chansen att reducera för tredje gången denna afton. Ett avslut som träffade JG högt i bröstet studsade rakt ut till en AIK:are som snabbt skickad över pucken till bortre stolpen där Maksim Semjonov fick öppet mål fram till 3-5(47:27).

Skulle Västerås, som innehaft en tremålsledning två gånger tappa matchen? Frågan var verkligen befogad då AIK satte full fart framåt för ännu en reducering. Mitt i AIK:s ambition att forcera drog Daniel Muzito-Bagenda på sig en tvåa för hög klubba(50:10). Välbehövligt lugn och ro för hemmalaget som nu fick chansen att äga pucken under kontrollerade former. När det gällde det aktuella spelet i powerplay som blev det platt och intet av detta.

Med knappa fem minuter kvar plockade AIK sin målvakt och startade en rejäl jakt på ännu en reducering. Med dryga tre minuter kvar lyckades man med sitt uppsåt. Vid en oehört tilltrasslad situation vid den högra stolpen lyckades Oscar Öhman valla(!) in pucken via någons skridsko(!) och AIK nästan ikapp. Tid för målet 56:42.

Man kunde riktigt höra ropen på hjärtstartaren från läktarhåll under matchens sista minuter. AIK hade en hel del avslut i det fortsatta spelet sex mot fem som kunde resulterat men denna kväll var Fru Fortuna Gulsvart. När Isak Skedung sedan tog pucken ur zon och serverade Trevor Cheek att skicka in trissan fram till 6-4 bröt ett lättnadens jubel ut hos spelare, ledare och hemmapublik(59:32). Skott: 4-13

Summering

En väldigt roligt match för den med goda nerver och starkt hjärta. Västerås såg ut att segla ifrån via sina tremålsledningar men AIK hittade hela tiden vägar tillbaka in i matchen. Offensiven, främst i den första perioden, lade grunden till denna sköna hemmaseger. Därmot finns det lite mer att önska i det defensiva spelet då man denna gång gav AIK närmast frilägen att göra ett par av målen. Publiken gladdes sannolikt oerhört över den intensitet som hemmalaget visade upp från första nedsläpp. Något som man inte varit bortskämda med hittills denna säsong. Sex mål framåt. En Jimmie Jansson som visade takter från fornstora dagar. En kollektiv insats där väldigt många "kom till jobbet" som man kan kräva som supporter och publik. Fortsätt så….