Västerås vann med 3-2 efter att man att tagit matchen till avgörande i förlängning
Publicerad: 2018-12-27
Gästande AIK kom med tre raka förluster i bagaget. Hemmalaget Västerås ståtade med två förluster på sina senaste spelade matcher. Båda lagen behövde hitta tillbaka till ett vinnande spel. Med en stark tredjeperiod lyckades Västerås vända hotande nederlag till seger efter förlängning.

Första perioden

Redan efter knappt två minuters spel tog AIK ledningen i matchen genom Sam Marklund. Västerås hade egentligen kontroll på pucken ute vid sarghörnet men ett hopslag gjorde att pucken hamnade på bladet hos Jens Jakobs som skickade pucken vidare till Sam Marklund. Marklund direktsköt vid Dahlboms högra stolpe från nära håll. Inte den start som hemmalaget Västerås hade önskat sig men desto trevligare för gästande AIK.

Efter tre fyra minuter började Västerås pumpa på ordentligt med sin skridskoåkning och satte allt större press på AIK:s spelare i egen zon. Det hela utmynnade i utvisning för AIK och Västerås bjöds att spela sitt första powerplay för matchen. Ett powerplay som genomfördes på ett hyggligt sätt men med för få riktigt bra avslut för att hota ordentligt.

Efter utvisningen var det fortsatt Västerås som försökte driva matchen genom sin fart medan AIK strävade efter att sortera rätt i egen zon och stänga ned sina motståndare vid sargerna. När det gått knappt åtta minuter av perioden visade skottstatistiken, 6 - 1, att det fortsatt var hemmalaget som drev matchen. AIK var inte ofarliga då de ställde om till snabba spelvändningar så fort Västerås tappade puck. En spelvändning i boxplay var ytterst nära att resultera i nytt mål för AIK. I slutskedet av perioden var AIK framme och oroade runt hemmalagets bur och i samband med detta drabbades båda lagen av utvisningar efter ett visst kurr mellan två spelare. Perioden avslutades med spel fyra mot fyra.

En olycklig incident inträffade för AIK under perioden när backen Johan Larsson krockade med egen spelare. Larsson fick utgå och kom inte tillbaka för spel. Skott: 7 -7

Andra perioden

Om Västerås var laget som visade flest offensiva ambitioner i första perioden blev det omvänt i period två. Spelet tenderade att bli mer av ”att byta av chanser” där inget lag skapade något längre anfall. En spelform som AIK bemästrade bättre än hemmalaget genom att skapa en rad chanser fram till att utöka sin ledning. Västerås, å sin sida, fortsatte slarva bort möjligheten till att komma in i matchen genom att inte få någon som helst ordning på sitt powerplay. AIK var otroligt skickliga på att sätta press och avstyra hemmalagets intentioner till ordnat uppställt spel. Det var ovanligt att se Västerås så uddlösa i sitt powerplay.

En period som var ovanlig även ur ett annat perspektiv. Inom loppet av knappa två minuter lyckades AIK dra på sig två utvisningar för goaltender interference. Först körde AIK:s Jacob Dahlström på Dahlbom innan Fredrik Weigel gjorde detsamma. Ingen av situationerna kunde bedömas som vårdslösa men en målvakt är som bekant mer fredad än en vanlig utespelare.

Västerås hade perioden igenom oerhört svårt att få fast sina motståndare i deras egen zon utan AIK kunde oftast spela sig ur pressen Västerås försökte åstadkomma och istället skapa egna anfall. AIK:s kanske bästa formation för kvällen Marklund, Castonguay och Jakobs skapade fortsatt chanser i varje byte och det var därför inte ologiskt att den kedjan utökade AIK:s ledning till 2-0 genom Eric Castonguay efter starkt förarbete av Sam Marklund. Skott: 6 - 13

Tredje perioden

Perioden skulle bjuda den månghövdade hemmapubliken på stor dramatik. Västerås kom ut till spel i föresatsen att hitta tillbaka till sitt vinnarspår. AIK hade, å andra sidan, stort behov av att vinna matchen efter tre raka förluster. Frågan var vilket lag som skulle dra det längsta strået i den duellen. Det såg länge ut som att AIK skulle klara av att manövrera ut hemmalaget genom ett strikt och bra försvarsspel. AIK lyckades även långa stunder stå upp i mittzon och där förhindra Västerås till snabba anfall eller spelvändningar. Matchen kunde för stunden liknas vid ett parti schack där lagens respektive coacher sökte nyckeln till seger. Inget av lagen lyckades heller utnyttja det powerplay man fick spela och tiden talade allt mer för AIK.

När det återstod knappt fem minuter av den tredje perioden lyckades Västerås till slut trycka fast sina motståndare med ivrig forechecking och kunde få ett visst tryck. Efter lite studsande fram och tillbaka hamnade pucken slutligen hos backen Acke Ringström i hemmalaget som lyfte in ett skott mot mål som gick förbi AIK:s målvakt. Den gamla devisen att ”det lönar sig att lägga pucken på mål” fick därmed sin bekräftelse. En stor del i målet hade Mikael Frycklund som på ett förtjänstfullt sätt skymde motståndarnas målvakt i skottögonblicket.

Efter målet var frågan om Västerås hade fått tillräckligt med ny energi för att gå för kvittering eller om AIK ändå skulle lyckas stänga matchen. Som svar på frågan lyfte AIK upp spelet i hemmalagets egen zon och skapade en del halvchanser. Klockan tickade ned mot periodslut. Mitt i ett anfall, där AIK lyft upp hela laget i anfallszon, lyckades Västerås erövra pucken och starta en spelvändning. Marcus Bergman serverades pucken i mittzonen, till vänster, och avancerade med hög fart mot AIK:s målvakt. I precis rätt ögonblick avlossade han ett välriktat handledsskott som smet in i det bortre krysset bakom Robin Wallin i AIK:s mål. Ett prickskytte vi sett Marcus excellera med tidigare under denna säsongen.

I matchen sista minut hamnade domaren i matchen, David Bergman, i händelsernas centrum. AIK:s duktige Jesper Frödén drev ned pucken i hemmalagets zon där han fick ett slag över benen och gick omkull. De allra flesta förväntade sig nog en utvisning för hemmalaget men domaren friade. I ett moment några sekunder senare klev Fredric Weigel fram och satte stopp för hemmalagets Kalle Östman med en knätackling(!) och belönades med två minuter för, slashing! Därmed fick hemmalaget en möjlighet att avgöra matchen och ta hem tre poäng vid seger innan full tid.

Trots några chanser i sitt powerplay kunde inte Västerås nyttja detta läge och matchen gick vidare till spel i sudden. Skott: 13 - 6

Sudden

Sällan har det skapats så många öppna målchanser som i det förlängningsspel som nu följde. Först fick Västerås chansen i spel fyra mot tre men AIK stod emot. Därefter följde en mindre kavalkad av målchanser, åt båda hållen, innan hemmalagets Sebastian Benker slutligen, lite turligt, fick in segermålet fram till 3-2. Målet föregicks av att samme Benker slarvade bort ett friläge där han helt enkelt inte fick tag i pucken. Sekunderna senare lyckades han bryta ett AIK-uppspel och vände ned mot AIK:s mål ännu en gång. Denna gång gick det bättre. Ett fint skott, där han använde försvarande spelare som screen, letade sig förbi AIK:s målvakt och rullade in över mållinjen.

Det blev på sätt och vis ett fall framåt för båda lagen denna match. AIK tog poäng och Västerås bröt sin förlustrad av två matcher. För hemmalaget var det säkerligen extra viktigt efter den försmädliga, och slarviga, förlusten senast borta mot Almtuna. Skott: 4-1

Matchfakta:

01.48 0-1 Sam Marklund (Jens Jakobs, Eric Castonguay) 37.40 0-2 Eric Castonguay (Sam Marklund, Andreas Hjelm) 55.35 1–2 Acke Ringström (Sebastian Benker, Gustav Lindberg) 58.20 2–2 (Marcus Bergman (Lukas Zetterberg, Kalle Östman)

Sudden: 64.07 3–2 Sebastian Benker

Skott totalt: 30-28 Publik: 4 426