Stabil seger hemma mot Vita Hästen
Publicerad: 2021-01-22
Emil Kruse höll nollan och Alexander Lunsjö gjorde nya mål

Västerås - Vita Hästen 4-0 (1-0,2-0,1-0)

Västerås kom ut starkt första fyra fem minuterna av perioden och skapade tryck, chanser, och hängde 1-0 genom Alexander Younan. Glädjen blev dock kortvarig då målet dömdes bort för interference på målvakten i skottögonblicket. Allt som tiden gick i perioden varvade gästande Vita Hästen upp och skapade fina anfall där de frestade Emil Kruse i hemmalagets mål. Det skulle dock bli Västerås som öppnade målskyttet. Jimmie Jansson gled fram från sin backsposition och skickade in 1-0. Detta efter fint förarbete av Fredrik Johansson och Gustav Berglund. Tid 07:17.

Men även Vita Hästen vaskade fram flera lägen som kunde resulterat under perioden. Framför allt när de fick chansen till att spela powerplay efter att Niclas Lundgren dragit på sig en tvåa för fasthållning(15:38). Hästen satte upp ett riktigt bra spel i sitt powerplay och naglade verkligen fast hemmalaget i egen zon. Men Emil Kruse i hemmamålet fortsatte att tryggt och lungt avvärja alla avslut som nådde fram. Västerås boxplay firade med andra ord nya triumfer. Skott: 6-16

Den andra perioden blev spelmässigt en väldigt jämn historia där båda lagen skapade fina möjligheter till nätkänning. Västerås bjöds möjligheten att utöka sin ledning efter fem minuters spel då Vita Hästens Marcus Fagerudd drog på sig en två för hakning. Som i många tidigare matcher blev utfallet för Västerås i denna spelform magert och Hästen kunde hålla undan.

I ett fint anfall kunde Västerås utöka sin ledning till 2-0 efter att Sebastian Benker och Niclas Lundgren tillsammans la upp för målet. En skottpassning från Lundgren nådde fram till en fristående Alexander Lunsjö som kunde skicka in 2-0 på egen retur. Tid 29:08.

Två mål upp för hemmalaget trots att chanserna varit jämt fördelade under perioden. Omedelbart efter 2-0 till Västerås drog Sam Marklund på sig en tvåa för hakning(29:18) och Hästen fick därmed chansen till en snabb replik. Men än en gång fungerade Västerås boxplay klanderfritt och Hästen kammade återigen noll i denna spelform.

Ett tredje mål skulle falla i perioden. Denna gång i boxplay och det var återigen Västerås som nyttjade en målchans. Starkt jobb i egen zon av Jesper Johansson och Simon Åkersström bidrog till en spelvändning. Pucken knackades ut via sargen till Alexander Lunsjö som trots tuff uppvaktning av Hästenförsvarare lyckades hålla undan och skicka in 3-0 till sitt Västerås. Tid 39:19. Skott:10-11

Inför den avslutande perioden var det säkert en och annan supporter, till båda lagen, som drog sig till minnes vårt senaste möte med Vita Hästen, då på bortaplan. Då gick vi ut med en 2-0 inför tredje perioden. En ledning som Vita Hästen snabbt vände till 3-2 i egen favör. Skulle Vita Hästen hitta en väg till att upprepa detta scenario? Nej, denna afton hade Västerås verkligen bestämt sig, eller lärt läxan, och kunde relativt enkelt stänga ned matchen. Vita Hästen försökte, och försökte, men Västerås spelade klokt och enkelt över hela isen.

Med cirka fem minuter kvar av perioden drog hemmalagets Daniel Öhrn på sig tvåa för hakning(54:28) och Hästen gick all in. Ut med den egna målvakten Christian Engstrand och in med en sjätte utespelare. Och visst blev det mål, men för Västerås! Det tog inte många sekunder innan Västerås kunde vinna puck i egen zon och skicka fram trissan till William Wikman som därmed kunde stänga matchen med sitt 4-0. Förarbetet till målet stod duktige Niclas Lundgren och en hårt arbetande Henrik Hetta för på ett fint sätt. Hettas lilla vallning fram till William Wikman lika enkel som genial. Tid 54:48 Skott:4-5

Skott totalt: 20-32

Summering

Precis som Thomas Paananen sade efter matchen så var matchen betydligt jämnare än vad 4-0 speglar. Med en målvakt som just nu är oerhört stabil, Emil Kruse, och ett lag som allt mer tar ansvar över hela isen, då belönas man i en jämn match. Detta var en typisk lagseger där summan av allas insatser vägde tungt. Allt från backars allt mer stabila spel i egen zon till forwards som jobbar hårt i båda riktningarna. Lägg därtill en Alexander Lunsjö som kliver fram och hänger in några kassar när lägen bjuds. Tre sköna poäng in på kontot.