Västerås-MODO 0-2
Publicerad: 2019-02-04
Dags för hemmamatch och möjlighet att lägga ännu en seger till den fina hemmastatistiken. Efter en svagare insats borta mot Almtuna senast förväntade sig nog många ett aggressivt hemmalag med målsättningen att snabbt ta sig tillbaka till vinnarspåret

Första perioden

Västerås stod inte riktigt att känna igen under perioden. Det var bortalaget MODO som dikterade villkoren på isen perioden igenom. De såg större, snabbare och mer bestämda ut i sitt agerande. Det var därför inte speciellt överraskande att gästerna tog ledningen med 1-0 även om målet tillkom på ett lite märkligt sätt. Ett långt nedlägg i anfallszon. MODOs Anton Karlström jagade ifatt pucken som studsade ut och tillbaka från sargen. Ett hårt skott senare, från rätt snäv vinkel, och Samuel Ersson i hemmamålet fick plocka ut pucken ur nätmaskorna.

Efter målet var det fortsatt MODO mest för hela slanten. Inte blev det lättare för hemmalaget Västerås då man dessutom drog på sig två utvisningar i tät följd under slutdelen av perioden. MODO avslutade perioden med en konstant press mot Västerås mål men lyckades inte utöka sin ledning.

Västerås enda(!) riktiga målchans under perioden ägdes av Fredrik Hetta som valde eget avslut i ett två mot ett läge. Ett avslut som styrdes undan av försvarande backs utsträckta klubba. Vill man vara lite snäll kan man även inkludera Alexander Younans avslut i bra läge. Pucken stod dock på högkant och skottet rammade sarghörnet istället för målburen.

Skott: 5-13

Andra perioden

I kraft av ett tidigt powerplay i perioden fick Västerås chansen att komma in i matchen igen. Även om man inte fick utdelning i sitt powerplay fortsatte Västerås att ligga på och skapa tryck i MODOs försvarszon. Efter cirka sju minuter av perioden drog MODO på sig ännu en utvisning men inte heller denna gång kunde Västerås hitta fram till ett mål. Närmast var Mikael Frycklund efter fin passning från Lucas Zetterberg. Tyvärr, för Västerås, fick inte Frycklund till något avslut på den delikata framspelningen.

Västerås fortsatte perioden igenom att dominera spelmässigt utan att få till de avgörande lägen som hade behövts. Lucas Zetterberg hade en bra chans då Erik Hanses i MODOs bur lämnade retur rakt ut. Perioden avslutades med ny utvisning för gästande MODO. Unge Lukas Wernblom knuffade, lite onödigt, in Västerås William Wikman in i sargen.

Skott: 9-5

Tredje perioden

Västerås fick möjlighet till nytt powerplay tidigt i perioden när MODO drog på sig två minuter för tripping. Återigen var det Lukas Wernblom som fick uppsöka utvisningsbåset. Det tog dock bara drygt tjugo sekunder innan domaren för dagen, Johan Nordlöf, visade ut Mikael Frycklund för en hakning i offensiv zon. Istället för fem mot fyra blev det spel fyra mot fyra. Då kom nästa utvisning som drabbade hemmalaget. En utvisning som var svår att skönja även på de reprisbilder som visades. Domaren var dock bestämd och Fredrik Johansson fick sätta sig på botbänken. Plötsligt hade ett läge till spel fem mot fyra vänts till spel tre mot fyra för hemmalaget. Som tur var, för Västerås, var MODO uddlösa och kunde inte utnyttja detta till att göra ännu ett mål.

Västerås försökte och försökte skapa offensivt tryck mot Erik Hanses i MODOs mål men förstörde sina möjligheter genom att dra på sig nya utvisningar. Först Fredrik Johansson för en puck out och sedan Jesper Johansson för en interference i offensiv zon. Även om MODO var väldigt uddlösa i sitt powerplay kunde de spela bort värdefull matchtid.

I slutskedet, för tredje matchen i följd, tvingades Västerås ta ut sin målvakt och jaga en kvittering. Det gick inte bättre än att MODO, genom Joakim Hagelin, kunde lägga in 2-0 i tom kasse och stänga matchen helt.

Skott: 22-30

0–1 (9.44) Anton Karlström (T Ericsson) 0–2 (58.55) Joakim Hagelin. Skott totalt: 22–30. Utvisningar: VIK: 6x2 min, Modo: 4x2 min.