Södertälje vann med 3-1 i en match som stundtals spelades i högt tempo inför välfyllda läktare.
Publicerad: 2018-12-30
Tredje mötet mellan SSK och Västerås denna höstsäsong. Seger till Västerås i båda tidigare matcherna som spelades i ABB Arena. Skulle det bli ännu en vinst eller skulle SSK hitta en väg att stoppa Västerås vinstrad?

Första perioden

Matchbilden blev som förväntad i klassiska Scaniarinken då hemmalaget Södertälje satte full fart framåt från första nedsläpp. Redan efter knappa minuten tvingade man Västerås till en utvisning och fick spela powerplay. SSK satte givetvis in sin fenomenala poängkedja med Sebastian Dyk, Christopher Liljewall och speldirigenten Nicolai Meyer för att utnyttja tillfället på bästa sätt. Västerås lyckades dock hålla undan och klara målet från påhälsning. Det dröjde inte länge innan nya utvisningar delades ut. Denna gång en dubbelutvisning där Nicolai Meyer och Västerås Johan Skinnars hamnade i ett famntag liggandes på isen. Spel fyra mot fyra och aningen hetsigt på isen mellan spelarna. Det hann komma ännu en utvisning innan matchuret tickat upp mot fem minuter. Västerås Kenny Källström är nära att bli överspelad innanför anfallande blå och trippar sin motståndare i ivern att förhindra en spelvändning. I det powerplay som följde, spel fyra mot tre, orkade inte Västerås hålla emot utan SSK kunde skicka in ledningsmålet fram till 1 - 0 genom ett skott från backposition. Det var SSK:s Marcus Oscarsson som pricksköt ett handledsskott förbi en skymd Jesper Myrenberg.

Det dock tog bara minuten innan Västerås var tillbaka i matchen målmässigt. En spelvändning iscensatt av Johan Skinnars som skickade upp en lång passning till framstormande Anthon Eriksson och kvitteringen var ett faktum. Avslutet satt mycket fint högt till höger om SSK:s målvakt Alexander Sahlin.

Västerås fick minuterna senare spela sitt första powerplay för kvällen. Ett bra powerplay men avsluten inte tillräckligt vassa för utdelning i form av mål. Närmast kom Mikael Frycklund med ett skott i målramen. Första perioden slutade 1-1 men Södertälje vann perioden på poäng genom energin de visade upp. De lyckades etablera flera långa anfall i gästernas zon och där rada upp farliga avslut. Västerås debutant i målet, Jesper Myrenberg, fick verkligen bekänna färg. Gjorde många fina räddningar som höll Västerås kvar i matchen.

I intervjun i periodpaus beskrev Västerås Anthon Eriksson skeendet ute på isen: ”Det är ingen riktig struktur på spelet”. Skott: 15 - 7

Andra perioden

Matchbilden fortsatt likartad som i den första perioden. Det var hemmalaget som drev spelet och skapade avslutslägen. Efter några minuter lyckades Västerås få lite tryck i anfallszon men drog då på sig en utvisning. För många spelare på isen. En bedömning som ledarna i Västerås hade åsikter kring. Återigen var det firma Dyk, Meyer, Liljewall som fick förtroendet. Efter att ha spelat runt pucken och skapat flera avslut serverades slutligen Sebastian Dyk som skickade in pucken fram till ledning 2 - 1. Denna gång var Västerås målvakt Jesper Myrenberg chanslös.

Efter SSK:s ledningsmål försökte Västerås lyfta upp sitt spel men utan större framgång. Det var först i slutminuterna av den andra perioden Västerås lyckades få fast SSK i egen zon och skapa rejält tryck.

Slutintrycket av perioden blev att SSK fortsatt var det lag som visade mest energi och driv genom att skapa flera långa anfall medan gästande laget Västerås skapade de flesta chanserna genom snabba spelvändningar. Västerås Sebastian Benker brände två fina lägen där han kom närmast fri med målvakten. En spelmässigt jämn period där SSK fortsatt hade mer puckinnehav.

En lite spektakulär situation uppstod ungefär mitt i den andra perioden. Västerås Jesper Johansson utvisades för diving. En situation som fick kommentatorerna på Cmore att undra och diskutera. De repriser som visades på händelsen gav inte detta intryck, enligt kommentatorerna. Skott: 8 - 11

Tredje perioden

Hur skulle matchbilden bli den sista perioden? Skulle SSK fortsätta med sitt offensiva spel eller backa av och börja försvara sin ledning? Spelet böljade fram och tillbaka till en början och SSK visade inga tendenser till att lägga sig på försvar. Efter knappt fyra minuter försökte Västerås etablera spel i anfallszon men tappade pucken och istället fick SSK: s Lindsay Sparks friläge från halva planen. Västeråsbacken Alexander Yuonan kämpade sig ifatt men inte bättre än att han fällde sin motståndare och domaren dömde helt korrekt straffslag. Ett straffslag som Sparks lirkade in bakom Västerås målvakt. Tvåmålsledning för SSK och än större uppförsbacke för Västerås. Efter att ha tillskansat sig tvåmålsledning kunde hemmalaget spela mer avspänt och fortsatte även oförtrutet att anfalla så fort chansen gavs.

Västerås försökte men hade förtvivlat svårt att få fast SSK i deras egen zon och skapa tryck. Man fick chansen till att reducera när SSK drog på sig en utvisning matchminut femtioett. Tyvärr slarvades den möjligheten bort då egen spelare, Lucas Zetterberg, drog på sig utvisning för slashing.

Det var först under matchens allra sista minuter där Västerås visade allt mer desperation som chanser skapades. Alexander Lindelöf brände ett fint läge till reducering, som exempel. Även Sebastian Benker, Fredrik Johansson och Mikael Frycklund hade lägen under perioden som kunde resulterat. Trots spel med sex mot fem under slutminuten fick inte Västerås till en reducering och SSK kunde därmed inkassera en viktig seger som inte på något sätt var orättvis.

Det Västerås kan ta med sig från denna match är framförallt målvaktsdebutanten Jesper Myrenberg’s fina spel i kassen. Visserligen fick Jesper komma in i tredje perioden i förlustmatchen hemma mot Västervik men nu var det skarpt läge för första gången. En annan sak att tänka på är att tillbringa så lite tid som möjligt i utvisningsbåset. Nu satt Västerås nästan en tredjedel av matchtiden i syndabåset vilket självklart tog energi från den offensiv man ville skapa. Skott: 12 - 8

Tränaren Tomas Paananen efter match: ”Det var inte bra idag. Mycket utvisningar. Det blev ingen rytmen i matchen. Vi fick inget flyt i någonting där ute. Matchen bara rann av oss. Sextio minuter och vi fick inget grepp om matchen. Det fanns ingen riktig desperation hos oss idag. Södertälje vinner helt rättvist. Vi hade våra chanser man var inte tillräckligt bra idag. Myrenberg var fantastiskt bra. Nu tar vi ett snack om det här imorgon och sedan går vi vidare”

Matchfakta:

5.26 1– 0 Marcus Oskarsson (S Dyk, M Ahlén) fyra mot tre, 6.57 1–1 Anthon Eriksson (J Skinnars, J Jansson). 26.57 2–1 Sebastian Dyk (N Meyer, C Liljewall) fem mot fyra. 41.59 3–1 Lindsay Sparks, straffmål.

Skott: 35–26 (15–7, 8–11, 12–8)

Utvisningar: SSK: 5x2 VIK: 9x2.

Domare: Christoffer Holm.