Grebenshchikov är klar!
Publicerad: 2022-02-14
199 matcher och 50 poäng i KHL. Nu är Svyatoslav Grebenshchikov klar för Västerås IK. - Han ska vara en ledare som driver på, säger sportchefen Patrik Zetterberg.

Västerås IK och Patrik Zetterberg har värvat. 1994-födde (27 år) Svyatoslav Grebenshchikov ansluter till Gulsvart från KHL-klubben Amur Khabarovsk. Avtalet sträcker sig över resten av säsongen

Forwarden har spelat för SKA St. Petersburg, HK Sochi, Vityaz Podolsk och Amur Khabarovsk i världens näst bästa liga, KHL. Totalt har han representerat fyra klubbar och gjort 199 matcher i KHL. På dessa matcher har han producerat 30+20=50 poäng och har ett PPG (points per game) på 0,25.

Grebenshchikov har även gjort 173 matcher i KHL:s motsvarighet till Hockeyallsvenskan, VHL. Där har han producerat 62+50=112 poäng på 173 matcher. Ett PPG på 0,65. På meritlistan finns även tre matcher och två assist för ”Russia II”, ett ryskt B-landslag som spelade Deutschland Cup 2019/20.

KHL-säsongen 2021/22 har hamnat i ett speciellt läge med dels covid-19 och dels OS. Det gjorde att ligan avslutade grundserien i förtid, och de lag som var utanför slutspel lade ner säsongen. Därför dök möjligheten för Patrik Zetterberg upp att värva Grebenshchikov.

-Jag har bra kontakter i KHL sedan min aktiva karriär och har ryckt i de trådarna. Han ansluter under tisdagskvällen och har vi riktigt tur är han spelklar till onsdag, säger ”Zäta”.

Hur är han som spelare?

-En skridskostark och intensiv forward. Han har haft en riktigt bra resa, framför allt varit riktigt bra efter jul där borta. Det ska bli riktigt spännande att få in honom, ryssarna är generellt bra skolade och jobbar hårt.

-Han vill verkligen hit vilket är viktigt. Han vill fortsätta spela den här säsongen. Den klubben han spelat för nu i KHL är ett av lagen som avslutat säsongen i KHL.

Vilken roll ser du framför dig för honom?

-Han kommer såklart hit och ska vara en ledare som driver på offensivt och gör vårt lag bättre.

Centern och vår interna poängligaledare Mikael Frycklund skadades i fredagens hemmamatch mot Björklöven. En första prognos är att han väntas bli borta ett antal veckor.

-Det är tråkigt för Micke och oss. Har vi lite tur är han tillbaka och några veckor. I det här fallet blir det än viktigare att vi får in Svyatoslav, vi får se var han är. Vi har inte full koll på honom på det sättet, han har gått vinge (forward) där borta men han kanske besitter egenskaper för att kunna spela center här. Det får vi se. Vi får ge honom lite tid också, han har inte spelat på några veckor, säger Zäta.

Tisdag natt 23.59 stänger transferfönstret. Efter det kan svenska klubbar inte värva fler spelare under säsongen.

Kan du göra klart med något mer innan dess?

-Jag tittar. Skulle det dyka upp rätt spelare för rätt peng så är det inte helt omöjligt att jag skulle agera. Men jag är jätteglad att ha löst den här värvningen. Den var prio nummer ett. Får jag in något mer efter det så ser jag det som en bonus.

Nyförvärvet presenteras av ALFAGLAS som även kliver in med 5 kr per åskådare till den kommande Gratismatchen!

Här kan du läsa mer om hur du också kan bidra: www.vik.se/gratismatchen

Jimmy Gerdin