Vita Hästen-Västerås IK 3-0
Publicerad: 2019-02-16
Senaste mötet på bortais med Vita Hästen innebar en neslig förlust för Västerås. Då skrevs segersiffrorna till 5-2 för hemmalaget. Kunde Västerås göra en bättre insats denna fredagskväll och revanschera den svaga insatsen?

Gästande Västerås fick det genast hett om öronen när pucken släpptes i Himmelstalundshallen. Hemmalaget Vita Hästen, med seger i bagaget senast hemma mot Oskarshamn, släppte ned axlarna och gick full fart framåt. Under de första sex-sju minuterna tillbringade Hästen mesta tiden i anfallszon och spelade sig fram till flera lägen som kunde resulterat. Västerås försökte, efter bästa förmåga, stå emot och hitta någon form av motvapen. Detta resulterade i några kortare offensiva framstötar där bland annat Mikael Frycklund och Sebastian Benker, som vanligt numera, spelade sig fram till ett fint avslutsläge. Perioden präglades av långa spelsekvenser vilket tycktes gynna Vita Hästen. Under senare delen av perioden, när Västerås klarat av ett boxplay, förlade Vita Hästen ett långt anfall i gästernas zon. I närmare två minuter(!) lyckades de hålla kvar pucken och leta avslut från olika håll och kanter. Lyckligtvis för Västerås kunde man hålla ut och hitta ett sätt att ta sig ur knipan.

Marcus Bergman, i Västerås, hade ett av få lägen för gästerna när han i slutfasen av perioden trampade runt på sin högerkant och frestade Hästens målvakt med ett rappt avslut.

Perioden spelmässigt klart till Vita Hästen även om Västerås, då och då, lyckades hitta lite spel i offensiv zon.

Skott: 7-7

Gästande Västerås inledde perioden piggt och skapade en handfull chanser. Vita Hästen fortsatte sedan på den inslagna vägen från period ett och etablerade då och då lite längre anfall i Västerås försvarszon. Det skulle dock dröja fram till spelminut åtta i perioden innan första målet föll. Det var Vita Hästens Marcus Eriksson som i fritt läge framför Samuel Ersson vispade in pucken i nätet. Målet föregicks av ett misslyckat backskott från blålinjen som kanske ställde hela Västeråsförsvaret.

Bara några minuter senare drog Västerås Jesper Johansson på sig en utvisning i offensiv zon och Hästen fick chansen att utöka sin ledning. Något man även gjorde tämligen omgående. Marcus Eriksson lirkade fram pucken till August Gunnarsson som stod stationerad vid Samuel Ersson högra stolpe. Ett snabbt tillbakaspel till Emil Eriksson som pricksköt fram till 2-0. För ögat ett väldigt passivt försvarsspel av Västerås.

Även Västerås fick chansen till spel i powerplay men som i tidigare matcher den senaste tiden blev det resultatlöst. Vita Hästen försvarade sig bra och Västerås fick aldrig något riktigt fäste för att komma till bra avslut.

I slutminuterna av perioden lyfte Västerås upp spelet och skapade några skapliga avslut men utan den riktiga spetsen. Vita Hästen hann även med, i en spelvändning, att hänga pucken i Samuel Erssons vänstra stolpe.

En spelmässigt jämn period där Vita Hästen utnyttjade sina lägen på ett bättre sätt än Västerås.

Skott: 8-9

Den som förväntat sig att Västerås skulle komma ut hungriga till den tredje perioden fick se sig besvikna. Visserligen började Västerås perioden med några pigga byten men man tappade snabbt både fart och struktur i sitt spel. Vita Hästen, rätt trygga med sin tvåmålsledning, spelade enkelt i egen zon och dödade Västerås alla intentioner att sätta någon form av press.

Den tredje perioden blev, spelmässigt, den sämsta från båda lagen. Då Vita Hästen inte hade för stora ambitioner att anfalla, samtidigt som Västerås för kvällen saknade förmågan att anfalla, blev spelet därefter. Tränaren i Västerås, Thomas Paananen, försökte nog väcka liv i sitt lag då han provade att flytta runt spelare i olika formationer. Allt för att väcka och få lite energi. Allt detta tycktes dock helt verkningslöst då Västerås perioden igenom hade väldigt svårt att få något offensivt tryck att tala om.

Istället kunde Vita Hästen, via en tilltrasslad situation, peta in sitt tredje mål för kvällen i matchminut femtiofyra och det var game over för gästerna. För fjärde matchen i rad försökte Västerås komma ifatt genom att ta ut målvakten Samuel Ersson i slutminuterna. Trots att man fick möjlighet att spela sex mot fyra, efter en puck out från Vita Hästen, kunde man inte få i ett reduceringsmål.

Vita Hästen ska naturligtvis vara nöjda med att inkassera en ny fin seger. Man ska dock ta i beaktande att Västerås, för tillfället, är långt från den form som tidigare på säsongen skördade så stora framgångar.

Ska Västerås fortsatt vara med i racet om topp åtta, som för några omgångar sedan såg helt klart ut, gäller det att börja plocka poäng igen. Fortsätter Vita Hästen att vinna har de naturligtvis ännu chansen till att undvika ett fruktansvärt jobbigt negativt kval.

Skott: 8-10

Tränaren Thomas Paananen efter match:

”Känns jobbigt att säga men Vita Hästen vinner helt rättvist. Vi räcker inte till på bortaplan. Vi spelar inte tillräckligt bra på bortaplan för att vinna matcher. Vi saknar desperationen. Vi gör inte mål, längre. Vi måste börja prestera på individnivå igen. Just nu ha jag inget svar på varför vi inte presterar. Vi saknar det mesta just nu.”

Matchfakta:

1–0 (27.37) Marcus Eriksson (J Samuelsson, A Degerstedt) 2–0 (30.30) Emil Eriksson (A Gunnarsson, M Eriksson)fem mot fyra 3–0 (53.42) Erik Borg (C Fish, M Beck) Skott: 23–26 Utvisningar: VH 3x2, VIK 4x2