Storseger mot Vita Hästen
Publicerad: 2020-09-23

Västerås - Vita Hästen 8-0 (1-0,4-0,3-0)

Genrep inför seriepremiären och för motståndet stod Vita Hästen.

Ett förhållandevis avvaktande spel från båda lagen. Varken Västerås eller Vita Hästen lyckades sätta upp några längre offensiva attacker under periodens tjugo minuter. Lika fort som anfallande lag kom in i anfallszon kunde försvarande lag vinna puck och vända på spelet till egen fördel.

De riktiga målchanserna lyste med sin frånvaro i spelet fem mot fem på isen. Västerås fick iväg flest avslut men det var först i samband med ett powerplay, sent i perioden, man lyckades få utdelning.

Jimmie Jansson Lorek skickade iväg ett avslut mot mål. Retur och kamp om pucken. Henrik Hetta lyckades hitta trissan i röran framför mål och petade fram den till Viktor Hertzberg som rakade in ledningsmålet till 1-0. Det hann bara gå nitton sekunder av utvisningstiden så effektiveten i detta powerplay var synnerligen god. Skott:10 - 4

Precis som i bortamatchen mot AIK kom Västerås ut med betydligt mer fart och energi till den andra perioden. Men till skillnad mot AIK:matchen fick man nu utdelning för detta. Redan efter två minuters spel kunde August Tornberg skicka in 2-0 i powerplay. Det tog sedan bara nio(!) sekunder innan Västerås utökade till 3-0. Denna gång var det Henrik Hetta som fick en fin passning från Calle Ehrnberg direkt efter nedsläpp i mittzonen. Hetta tog några raska skär in i anfallzonen, bröt sig in framför försvarande back i Vita Hästen, och skickade in pucken bakom Adam Werner.

Efter denna målöppning av hemmalaget fortsatte man att sätta press mot gästande Vita Hästen gång efter annan. Det hängde ännu ett mål i luften, som det brukar sägas. Och det målet kom också genom Alexander Yuonans försorg. Younan fick en passning från Rasmus Asplund och trampade ned mot målvaktens högra stolpae. Ett raskt handledsskott senare och det stod 4-0 till Västerås. Tre snabba mål av hemmalaget och Vita Hästen hade ännu inte fått till ett enda avslut mot Emil Kruse i hemmakassen.

Vita Hästen fick dock ett gyllne läge att spräcka sin målnolla när domaren, helt korrekt, dömde straff till gästerna. Tyvärr, för Vita Hästens straffläggare Tope Nättinen, kunde Emil Kruse i Västerås mål ganska enkelt avvärja avslutet.

Nästa mål i matchen tillföll än en gång hemmalaget. Marcus Bergman plockade upp pucken strax innanför egen blålinje, drog iväg på högerkanten, och skickade in pucken centralt där Fredrik Johansson påpassligt dök upp. Fredrik Johansson fick bra träff och noterades för Västerås femte fullträff för kvällen.

I slutfasen av perioden drog Västerås på sig två utvisningar inom kort tid vilket gav gästande Vita Hästen chans till en reducering. Uppoffrande spel av hemmalaget satte dock stopp för detta och Västerås gick till pausvila med en stabil ledning, 5-0. Skott:11-7

Västerås kom ut till spel i den tredje perioden med en betryggande ledning. Frågan var om Vita Hästen skulle kunna gnugga sig in i matchen och ge sig själva lite energi med ett reduceringsmål. Hästen bjöds chansen då Västerås Isac Skedung drog på sig utvisning för hooking redan efter halvannan minut spelad. Västerås hade dock inga som helst problem att städa av sitt boxplay på två minuter.

Strax därpå var det Vita Hästens tur att spela en man kort men till skillnad mot sina gäster utnyttjade hemmalaget detta. Det var Viktor Hertzberg som blev serverad en puck mitt i slottet av Rasmus Asplund. Ett distinkt avslut av Hertzberg och 6-0 i matchen.

Två minuter senare fick Vita Hästen återigen chansen till spel fem mot fyra. Och denna gång blev det mål. Men det var Västerås som gjorde målet! Alexander Lunsjö lyckades flippa fram en passning som studsade mellan försvarande motståndare i mittzon och gav Rasmus Asplund fri åkning mot Vita Hästens målvakt. Asplund avslutade kliniskt med ett skott som smet in vid målvaktens högra stolpe.

Vita Hästen försökte verkligen hitta fram till lägen för att reducera men bra försvarspel och en stabil målvakt i Emil Kruse skrinlade dessa ambitioner för gästerna. I periodens slutskede passade August Tornberg på att skicka in sitt andra mål för kvällen fram till 8-0. Denna gång fint framspelad av Lukas Zetterberg. Skott: 5-8

Skott totalt:26 - 19

Summering

Hur summerar man en match som vinns med så klara siffror? När det dessutom är andra matchen på två dagar(!) blir man lätt svaret skyldig. En ruskig effektivitet i målskyttet, naturligtvis. Ett riktigt bra powerplay som genererade tre mål för kvällen. Stabilt spel i boxplay mot ett lag som i tidigare matcher briljerat i sitt powerplay. En lugnt och stabilt spel mellan stolparna av Emil Kruse. Kanske såg vi i denna match utfallet mellan kontinuitet(Västerås) kontra ett nybygge(Vita Hästen). Tar man in sexton nya spelare i truppen så tar det självklart tid innan spelet börjar synka som önskvärt. Nu ser vi fram mot seriepremiären…