Västerås IK förlorade borta mot Almtuna med uddamålet
Publicerad: 2018-12-21
Tredje mötet mellan Almtuna och Västerås denna säsong. Skulle det bli tredje gången gillt för Västerås eller skulle Almtuna som vanligt dra längsta stråt på sin hemmaplan?

Historiskt har båda lagen haft oerhört svårt att vinna på respektive bortaplan över tid. Vid de båda tidigare mötena denna säsong hade Västerås hittat vägar att vinna hemma i ABB Arena Nord. I det första mötet lyckades Västerås skicka in segermålet med endast 48 sekunder kvar av matchen…

Besökande Västerås fick en fin inledning på matchen då det endast tog knappt tre minuter innan man lyckades peta in ledningsmålet fram till 1-0. Fredrik Johansson tog vara på retur efter eget avslut. Efter detta kom en lång sekvens, med bra fart, där Västerås skapade flera chanser. Marcus Bergman trodde sig petat in 2-0 i ett powerplay men domaren ansåg pucken vara blockerad och dömde bort målet.

Känslan under den första perioden var att Västerås fått tillbaka den fart och energi som saknats i de senaste matcherna. Trots detta tilläts Oscar Milton kvittera till 1-1 i en spelvändning. Han fick komma in mot Marcus Dahlbom och mycket elegant lägga in pucken högt i Dahlboms första kryss. En förstaperiod där Västerås stod för mest puckinnehav och hade flera fina chanser via bra avslutslägen. Med lite bättre skärpa kunde Västerås gått till pausvila med något måls ledning.

Skott: 7 - 9

Perioden började tungt för Västerås som under de första minuterna drog på sig två utvisningar och därmed gav Almtuna momentum i matchen. Hemmalaget lyckades inte utnyttja dessa lägen utan Västerås kunde städa av sina dubbla boxplay på ett bra sätt.

Stärkta av spelet i powerplay var Almtuna det lag som lyckades bäst med anfallsspelet. De fick till flera längre anfall i Västerås försvarszon och skapade flera bra avslutslägen. Almtuna vann även många offensiva tekningar där de kom till avslut med backskott.

Sex minuter in i perioden är det en back i Almtuna som tar pucken innanför anfallande blå och driver hårt in mot kassen. På något sätt uppstod en retur som petades in av Oscar Milton fram till 2-1. Västerås såg aningen passiva ut i försvarsspelet när man lät Almtunas back få närmast fri lejd att vika in framför Dahlbom.

Nästan mitt i andra perioden får Västerås sitt andra powerplay för kvällen vilket resulterade i mål av Lucas Zetterberg och 2-2 på matchtavlan. Istället för att, som vanligt, trycka till med ett rappt slagskott smyger Lucas fram mot försvarande Almtunaspelare för att sedan trycka av ett snabbt handledsskott som Almtunas målvakt troligen aldrig han uppfatta. Fortsatt levererans i powerplay vilket kändes nödvändigt i det läget för att ta Västerås in i matchen igen.

Marcus Dahlbom i Västeråsmålet fick göra en hel del ingripanden. Vid ett tillfälle hade han högra stolpen som räddande ängel när Almtuna stod för en fin spelvändning. Perioden slutar 1-1 i mål men det är Almtuna som driver spelet och Västerås som försöker hitta tillbaka till sitt tidigare så vägvinnande spel.

Skott: 15 - 10

Västerås tog återtog ledningen i matchen i början av perioden genom nytt mål av Lucas Zetterberg. Västerås Acke Ringström stod för starkt förarbete där han först bröt i mittzon, tog några skär fram, innan han lade en lång diagonalpassning där Lucas kom åkande. Lucas tog emot och drev mot Almtunas mål innan han avlossade ett snabbt välriktat skott i målvakten första kryss. I och med detta mål gick Lucas upp i ensam skytteligatopp i HockeyAllsvenskan. Hans sextonde mål för säsongen.

Efter ledningsmålet för Västerås försökte Almtuna komma fram till en kvittering. De fortsatte sitt tålmodiga spel med att spela runt i anfallszon och letade ofta avslut med sina backar. Fler än en gång var det nära att resultera men Marcus Dahlbom visade sig vara tät och motade alla skott.

Allt som perioden närmade sig sitt slut tilltog Almtunas iver att driva mot Västeråsmålet för att skapa chanser. Västerås svarade upp bra och förlade en hel del tid i Almtunas zon med något som kan kallas för uppehållande spel.

Med två minuter kvar av perioden tog hemmalaget ut målvakten och chansade med spel sex mot fem. Till en början fick inte Almtuna grepp om pucken utan Västerås kunde hålla undan. Vid en tilltrasslad situation, nära egen blålinje, överbelastade Västerås för att trycka pucken ut i mittzon. Detta misslyckas och istället kunde Almtuna spela över pucken till Viktor Herzberg som plötsligt var helt omarkerad. Hertzberg visade stor kyla då han istället för eget avslut spelade vidare till Tony Mårtensson som kunde stöta in pucken bakom en övergiven Marcus Dahlbom i Västeråskassen och det var kvitterat till 3-3.

Direkt efter kvitteringen, med knappa minuten kvar att spela, klev Västerås upp och försökte sätta tryck mot Almtunas kasse. Man lyckades även hålla pucken och få till någon halvchans innan Almtuna erövrade pucken och gick för en spelvändning. Västerås var bra med hem i egen zon och tvingade Almtunaspelaren, Jacob Svensson, att runda målet. Vad Västerås inte uppmärksammade var att Almtunas duktige back Per Svensson samtidigt gled ned i slottet, helt omarkerad. Per Svensson fick passning perfekt från Jacob Svensson och tryckte till ett slagskott som gick förbi en chanslös Marcus Dahlbom. På ynka en och en halv minut vände hemmalaget ett hotande nederlag, 2-3, till seger med 4-3 och spelade hem tre ytterst viktiga poäng.

Det går inte att säga att Almtunas seger var orättvis sett över hela matchen. Det var återigen en väldigt jämn drabbning mellan dessa två lag. I tidigare de tidigare mötena hade Västerås lite flyt att få till de avgörande målen. Denna gång var det Almtuna som hade de så berömda marginalerna på sin sida.

Jämfört med Västerås senaste insats mot Västervik hemma var det spelmässigt ett steg i rätt riktning. Laget gjorde en mycket bra bortamatch mot ett svårspelat hemmalag. Med bättre skärpa(markering) i försvarsspelet sista minuterna hade det blivit seger för Västerås.

Skott: 11 - 13

Tränaren Tomas Paananen efter match: ”Det får inte hända! Men nu har det hänt, och då är det så. Vi gör en jättebra match i 58 minuter. Helt enligt planerna, vad vi pratat om. Det är mycket som är bra. Boxplay, powerplay, fem mot fem. Vi har kontroll på matchen och vi spelar strukturerat och bra. Sedan gör vi något misstag på 3-3 och sedan 4-3. Vi gör en bra bortamatch i 58 minuter men det som händer på slutet får naturligtvis inte hända. Det är tungt nu men vi får lära oss till nästa match att spela i 60 minuter”

**Matchfakta: ** 02:59 0-1 Fredrik Johansson (Acke Ringström) 17:58 1-1 Oscar Milton (V Rollin-Carlsson, Jonathan Léman) 26:32 2-1 Tony Mårtensson (Jacob Svensson, Viktor Hertzberg) 29:28 2-2 Lucas Zetterberg (Jonas Liwing, Sebastian Benker) 43:30 2-3 Lucas Zetterberg (Acke Ringström) 58:29 3-3 Tony Mårtensson (Viktor Hertzberg, Tobias Hage) 59:47 4-3 Per Svensson (Jacob Svensson, Alexander Lunsjö)

Skott totalt: 33-32 Publik: 1403