Tre Kronor-meriterad forward till Västerås IK
Publicerad: 2024-04-17
Spel för Tre Kronor, 396 matcher i SHL, 188 centimeter lång fördelat på 90 kilo – och rightskytt. Västerås IK säger varmt välkommen till 27-årige forwarden Kim Rosdahl, på ett avtal över tre säsonger.

Till förra säsongen rekryterade Västerås IK centern Konstantin Komarek från Luleå på ett treårsavtal.

Nu har klubben haft möjlighet att genomföra en jämförbar värvning – och tagit den.

27-årige forwarden Kim Rosdahl är gulsvart på ett treårsavtal, över säsongen 2026/27.

— Det stora lyft Västerås IK gjort i marknadsarbetet senaste åren, både tillsammans med företagspartners och privatpersoner, har gett klubben möjlighet att vara med och tävla om spelare från den här hyllan. Förra säsongen lyckades vi värva Komarek, nu får vi chansen att bygga vidare med Rosdahl. Det är inspirerande för klubben, våra medlemmar, supportrar och partners. Vi är glada och stolta över att Kim triggats och attraherats av att bli en del av Västerås IK, säger sportchefen Niklas Johansson.

Kim Rosdahl hade sitt stora genombrott säsongen 2019/20, när han vräkte in 31 poäng på 40 matcher för MoDo.

Sedan dess har han gjort fyra raka säsonger i SHL – där han haft offensiva roller och producerat starkt med poäng. 

Säsongen 2021/22 gjorde han 18+20=38 poäng på 52 matcher i grundserien för IK Oskarshamn, och fyllde på med 3+2=5 poäng på 10 matcher i SHL-slutspelet. Den säsongen belönades han med spel i Tre Kronor, och även där producerade han med 0+3=3 poäng på fem landskamper.

De fyra senaste säsongerna har Rosdahl totalt 47+60=107 poäng 214 matcher i SHL för Oskarshamn, Rögle och Malmö. Ett poängsnitt som ger 0.5 poäng per match.

­— När vi väger samman allt kring Rosdahl — en forward som snittat 0.5 poäng i SHL senaste fyra säsongerna, med den storleken, karaktären och som fortsatt bara är 27 år — är det vår bedömning att det är en värvning som kommer ge klubben väldigt mycket. Vi ser fram emot att publiken i ABB Arena har honom i vårt lag kommande tre säsonger.

Hur är Kim Rosdahl som spelare?

— Storväxt forward som trots det är rörlig på skridskorna. Han har ett giftigt skott och bra spelsinne. Sen är det en karaktär som tävlar och inte backar undan från den fysiska kampen. När vi har möjlighet att värva från den här hyllan, en forward som spelat powerplay och topp 6-roll i SHL likväl som representerat Tre Kronor så är det en spelare som har mycket på Hockeyallsvensk nivå.

Är tanken att spela honom i en ”SHL-kedja” med Komarek? De har ju faktiskt gjort en SHL-säsong i samma lag, dock inte samma kedja, i Malmö säsongen 2018/19.

— Det är upp till tränarstaben att ta ut laget. Men den möjligheten finns och det är förstås en kittlande tanke.

Värvningen av Kim Rosdahl presenteras av vår partner Anders Bladh:

— Givetvis vill jag vara med och stötta Västerås IK även kommande säsong. Idrotten i Västerås lever upp och det är viktigt att vi stöttar den på alla möjliga sätt vi kan! Denna nybyggnation av spelartruppen är otroligt spännande. När jag fick Kim Rosdahl presenterad för mig, så är det en spelare som känns väldigt intressant i Hockeyallsvenskan. Ser framemot att se honom tillsammans med Konstantin Komarek i en giftig duo! Nu börjar man ju redan längta till hösten…