Förlust hemma mot Björklöven.
Publicerad: 2024-01-06
Västerås - Björklöven
Gästande Björklöven fick rycka åt sig en tremålsledning tidigt i matchen. Västerås stred tappert men kom inte närmare än en sen reducering.

Björklöven kom till spel efter en meriterande seger mot AIK på Hovet. Västerås till spel efter förlust borta mot Almtuna senast. Fortsatt frånvaro av ordinarie spelare vilket gav flera juniorer chans till spel även denna kväll. Skulle Västerås klara av att göra match mot Björklöven var frågan. 

Första perioden:
Det var gästande Björklöven som omgående tog tag i taktpinnen. Detta med god hjälp av ett tidigt powerplay(00:13). Bra tryck mot Västerås kasse när Löven puckade runt i anfallszonen. Inget mål och Västerås, med publiken, kunde andas ut. Det blev dock ingen längre utandning innan Löven fortsatte att ansätta Västerås med den ena attacken efter den andra. Västerås var inte ens tvåa på pucken långa stunder. Ett ständigt jagande. Mycket logiskt kom till slut ett ledningsmål för gästerna. Alexander Wiklund drog iväg en rökare från halvtaskig vinkel som smet förbi över Niilo Halonens axel vid första stolpen(07:15). Målet tillkom efter att Västerås än en gång förlorat en sargduell. 

För att göra saken än värre drog Västerås närmast omgående på sig ännu en utvisning. Denna gång tripping(Jimmie Jansson, 10:01). Det tog inte många sekunder innan spelskicklige Fredric Weigel hittade in med ett pass till Scott Pooley som stänkte in 2 - 0 till sitt Björklöven(10:28). 

Gästerna var dock inte nöjda med målfabrikationen. Bara knappa 30 sekunder senare lade Daniel Rahimi in ett höstlöv(!) från sargkanten. Pucken seglade in i målområdet, träffade Erik Flod, och ramlade in över mållinjen. 

Där och då fick Västerås tränare Karl Helmersson nog och tog en timeout. 

Efter denna timeout fick Västerås låna pucken allt mer men det var fortsatt gästerna som såg tryggast ut i sitt spel med puck och klubba. 0 - 3 speglade inte de chanser som skapades i perioden men det gäller som bekant att få in trissan i mål. Kedjan med Komarek, Topping, Mingoia skapade lägen och chanser närmast i varje byte men utan utdelning.
Skott: 8 - 13


Andra perioden:
Västerås växte in allt mer i matchen. Kanske till viss del beroende på att gästande Björklöven började spela allt mer på resultatet. Trots två nya boxplay inledningsvis i perioden kunde Västerås hålla undan nytt baklängesmål och fortsätta jakten på reducering/ar. Chanser fanns verkligen att göra både ett och två mål i perioden. Vid ett tillfälle tog ett avslut vägen via båda stolparna och ut istället för in. I slutet av perioden fick Jimmie Jansson ett friläge, men Lövens målvakt var fortsatt omutlig. 

Spelmässigt ett stor fall framåt för Västerås i perioden men utdelningen på skapade chanser undermålig. En kombination av otur, oflyt, och oskicklighet, månne? Det hävdas ofta att bra lag har mer tur, eller, förtjänar tur. 
Skott: 12 - 6

Tredje perioden:
Den avslutande perioden kunde liknas vid Stora Stygga Vargens fruktlösa försök att blåsa omkull Bror Duktigs stenhus. Västerås "stånkade, flåsade, stönade" och försökte få hål på gästernas fenomenale burväktare Joona Voutilainen. Björklöven spelade smart defensivt, tog inga risker, och bjöd inte Västerås några gratislägen. Med närmare fem  minuter kvar valde Västerås att ta ut sin målvakt Niilo Halonen och spela med sex man mot fem. Ett taktiskt drag vilket allt som oftast brukar resultera i nytt baklängesmål. 

Västerås lyckade sätta ordentligt tryck i gästernas försvarszon, undvika mål i egen kasse, samt spräcka gästernas målnolla. Det blev Trevor Mingoia som med dryga minuten kvar petade in 1 - 3(58:32). Ett mål som på sitt sätt säkert var skönt för Västerås att få göra. Man visade för sig själva att det gick att "spräcka muren" genom hårt slit. 
Skott: 9 - 5


Summering:
En lite konstig match. På ett sätt påminde den om när Västerås vann mot Björklöven på bortaplan senast. Västerås gick fram till 2- 0 och kunde spela på det. Löven blev då det jagande laget. Efter gästerna tredje mål i kvällens match blev det denna gång Västerås som tvingades jaga. Lättare att spela destruktivt och slå ifrån sig än konstruktivt för att skapa. Sammantaget vinner Björklöven rättvist till slut. De var bättre på att nyttja sina lägen och skickligare på att försvara sig. Lägg till deras målvakt som spelade på riktig hög nivå. 
                                                                                                                                                                                                  

Västerås  - Björklöven 1 - 3(0-3, 0-0, 1-0)
Publik: 3334


Olof Loklint