Defensiv härförare från SHL till Västerås IK
Publicerad: 2024-04-15
Nyförvärv
Västerås IK har sökt en härförare med defensiv spets till backuppsättningen. Det är med stor glädje vi har tecknat ett tvåårsavtal med Niklas Folin från SHL och MoDo.

Västerås IK har rekryterat den 30-årige göteborgaren och backen Niklas Folin på ett tvåårsavtal, över säsongen 2025/26.

Den Frölundafostrade spelaren kommer närmast från två säsonger i MoDo, där han varit del av ett mycket framgångsrikt lag och grupp.

Första säsongen i Örnsköldsvik vann klubben grundserien i Hockeyallsvenskan, och fortsatte sedan på inslagen väg genom slutspelet till att vinna mot Djurgården i finalserien och avancera till SHL.

Folin fick följa med MoDo upp i SHL och kommer från en säsong i den högsta serien i svensk ishockey. Där hade han en positiv utvecklingskurva under säsongen, där hans speltid ökade ju längre säsongen gick. Från slutet av januari låg Västerås IK:s nyförvärv i spannet 14-21 minuters istid under samtliga 15 avslutande matcher.

— Vi är väldigt glada att Västerås IK och Niklas valt varandra för de två kommande säsongerna. Han är en viktig del av vårt lagbygge och kommer ha en stor roll hos oss. Hans två senaste säsonger har byggt på honom en erfarenhet vi kommer ha stor nytta av. Det tillsammans med alla egenskaper han besitter på isen och i sitt sätt att vara gör det till en värvning som ger oss väldigt mycket, säger sportchefen Niklas Johansson.

Värvningen av Niklas Folin innebär att Västerås IK säkrat flera viktiga egenskaper klubben sökt.

Backen rekryteras för att vara en härförare i det defensiva spelet och en ledare både på isen och i omklädningsrummet.

—  Niklas har sina främsta egenskaper i det defensiva spelet, men kan likaså hantera spelet med puck och sätta i gång spelet effektivt nedifrån. Han är stark framför mål. Placeringssäker. Han är bra på att få stopp i spelet och i sin gap control. Överlag är det en back som kommer minska den offensiva zontid motståndarna har mot oss.

— Han har egenskaper som gör att han kan spela både i ett ”shutdown”-backpar med någon mer lik sig själv, likväl som tillsammans med en mer offensivt utpräglad back bredvid sig. Det ger oss flexibilitet i hur vi vill matcha honom under match och kunna använda vår backsida på olika sätt.

— Som person och för gruppen är det en naturlig ledare med en hög tävlingsmoral. Han vill alltid göra sitt bästa på träning och match och kommer vara en del av kärnan som sätter standarden för Västerås IK, säger NJ.

Värvningens presenteras av vår partner Vidman Ekonomi: 

— Det vi tog med oss från förra säsongen var att det behövdes en stabilare defensiv. Så det känns helt rätt för oss att vara partner till en stabil backgeneral som kommer att lyfta defensiven. Folin är en stark spelare som föll oss i smaken då han hjälpte Modo från Allsvenskan till SHL. Vi håller tummarna att han banar samma väg i vår gulsvarta tröja, berättar Sara Vidman och Niels Lassbo, hos Vidman Ekonomi.

Jimmy Gerdin