”Fullt fokus på avslutningen av grundserien”
Publicerad: 2024-02-12
Två hemmamatcher väntar i veckan. Inför det kommenterar styrelseordförande Pär Södergren och Konstantin Komarek status i föreningen och laget – samt att vi meddelar att avtalet bryts med backen Amil Krupic.

— Allas uppdrag är fullt fokus på avslutningen av grundserien, säger Södergren.

Nio omgångar återstår av grundserien i Hockeyallsvenskan. Kommande dagar väntar två mycket viktiga matcher på hemmais i ABB Arena – där vi tar emot BIK Karlskoga och sedan Östersunds IK, i vad som dessutom är vår årliga gratismatch.

I samband med det kommenterar Västerås IK i dag status kring ett antal punkter som i högsta grad berör våra medlemmar, supportrar, partners och alla som följer vår klubb.

— Precis som jag uttryckte på vår medlemsträff i fredags vill jag förmedla att styrelsens uppdrag gentemot alla medarbetare i sport och på kontor är att, i det korta perspektivet, rikta fullt fokus och kraft mot de nio avslutande omgångarna i grundserien. Det är nio viktiga matcher där vi har allt i egna händer gällande att kvalificera oss för slutspel. Vi är medvetna om den besvikelse och frustration som råder över vårt nuvarande tabelläge och hur säsongen utvecklat sig, och vi delar den lika mycket som alla andra, säger styrelseordförande Pär Södergren.

Och fortsätter:

— Vi är ödmjuka inför faktumet, och förstår vikten och behovet av en djupare kommunikation och analys av såväl nuvarande säsong som helheten av vår snart, tidsmässigt, genomförda treårsplan. Det finns en tid för den kommunikationen – men den tiden är inte nu. Säsongen är långt ifrån färdigspelad. Det viktigaste nu är att skapa förutsättningar för sporten att prestera så bra som möjligt, tillsammans med att skapa den typ av energi på läktarna som bär fram laget på isen. Precis som vi såg i lördags mot Nybro. Den energin från läktare ned till spelare på is vill vi ska genomsyra den del av säsongen vi har framför oss.

SPORT

I helgen befann sig både lag och ett stort supporterfölje på bortaresa med match både fredag och lördag. Efter förlusten i fredags spreds ett videoklipp där ett par av våra spelare sågs diskutera intensivt med supportrar.

Det inträffade var en isolerad händelse och hade ingenting att göra med bortaföljet som helhet eller kritik mot lagets sportsliga insats.

— Ingen, varken på isen eller läktaren, var nöjd med prestationen. Ingen spelare i truppen har heller problem med att våra supportrar som reser ned till Västervik och Nybro uttrycker besvikelse över den sportsliga insatsen. Det som sades till mig hade helt enkelt ingenting med det sportsliga att göra. Utöver det är det för mig en integritetsfråga att låta det stanna där, det är som jag sa redan då en sak mellan mig och den personen och som är utagerat nu, säger assisterande kaptenen Konstantin Komarek.

Den berörda diskussionen följdes upp direkt på morgonen efter där luften rensades. Laget och våra supportrar tog ett nytt avstamp inför lördagens match mot Nybro – där energinivån på läktaren var hög och smittade av sig ned på isen.

Trots underläge 0-2 en bit in i tredje perioden öste vår tillresta klack på från läktarhåll, vilket ledde fram till att vi först kunde reducera till 1-2 och sedan kvittera till 2-2 med bara 55 sekunder kvar efter en stark press i spel sex mot fem.

— Hela matchen var bättre från vår sida. Stödet från vårt bortafölje var suveränt och det är precis så alla vill ha det. Vi är väldigt tacksamma för det stöd vi hade från alla supportrar som reste ned för att stötta klubben, säger Komarek.

Till veckans hemmamatcher har Västerås IK ett stort önskemål.

— Energin från i lördags vill alla bygga vidare på. Kan vi ha sådant tryck på läktaren och i laget på bortais ska vi kunna toppa det än mer på hemmais i veckan. Vi hoppas att så många som möjligt sluter upp och sätter tryck i hallen på onsdag och fredag.

TRUPPFÖRÄNDRING

Under måndagen har Västerås IK och backen Amil Krupic kommit överens att bryta kontraktet. Västerås IK:s avtal med Krupic gällde även över nästa säsong, men dagens affär innebär att även det andra kontraktsåret bryts.

— Vi har fått en förfrågan om ett utköp på Amil som vi accepterat. Vår helhetsbedömning är att det är en bra affär för Västerås IK. Säsongen blev varken som Amil eller vi önskade och vi har sökt en bra lösning för båda parter, vilket vi nu landat i. Vi önskar Amil stort lycka till i sin fortsatta karriär, säger sportchefen Niklas Johansson.

Affären frigör ett mindre kapital som förstärker möjligheterna inför transferdeadline den här säsongen, 15 februari. Det frigör vidare, och framför allt, resurser till lagbygget 2024/25.

— Vi är aktiva på marknaden efter backförstärkning inför deadline. Allt vi gör nu handlar om att göra helheten för laget bättre, säger ”NJ”.

TRUPPSTATUS

Inför onsdag är följande spelare återigen tillgängliga att tas ut till matchtrupp:

Herman Träff (debuterar i Västerås IK), Hugo Lejon, Jan Dorthe.

Följande spelare genomgår test på tisdag inför att eventuell vara uttagningsbar onsdag:

Isac Skedung, Niilo Halonen

Följande spelare är fortsatt ej tillgängliga:

Carl Jakobsson, Nick Hutchison, Oliver Bohm, Jared Dmitryw, Trevor Mingoia, Marcus Bergman, Nikodemus Wernquist (tillbaka från landslagsuppdrag, men sjuk), Gustaf Kangas.

EKONOMI

Precis som sportsligt är Västerås IK:s ekonomiska säsong i sitt slutskede – men långt ifrån färdigspelad. Det finns flera rörliga parametrar som kommer ha stor påverkan på det resultat klubben landar som bokslut.

En del är vikten av att kvalificera oss till slutspel, men minst lika viktigt är publiksiffrorna våra fem avslutande matcher på hemmais av grundserien – samt försäljningen (som påverkas av publiksiffran mot Östersund) av gratismatchen.

— Det är av stor vikt att alla som vill Västerås IK väl går på matcherna, och i synnerhet gratismatchen. Det är en jätteviktig del av vårt ekonomiska resultat att den blir fullsatt samt att våra partners och privatpersoner vill vara med och stötta den, säger styrelsekassör Nicklas Öhrlund.

Hur vill du kommentera de frågetecken som finns kring ekonomin utifrån rädsla för exempelvis missat slutspel?

— Det finns alltid ett bästa scenario, likväl som ett sämsta. Vi kommer kunna hantera även det sämsta – men vi arbetar brett och intensivt på alla sätt vi kan för att vi inte ska hamna där. Jag förstår att det finns en nyfikenhet kring en mer preciserad prognos, men vi behöver vänta in utfall av gratismatch, biljettförsäljning och ett potentiellt slutspel innan vi går in mer detaljerat i siffror.

Vill du stötta gratismatchen som privatperson gäller ett valfritt belopp via swish till: 123 468 48 25

Vill du stötta som företagare vill vår marknadsavdelning gärna initiera en dialog med dig. Kontakta oss gärna via kontaktinformationen här så kontaktar vi dig: https://www.vik.se/gratismatchen