Hemma
Västerås
VIK
Borta
Karlskoga
BIK

Eftersnack omgång 44: Västerås IK - BIK 4-2

25 februari 2022 22:00

Trots en stark upphämtning från 0-2 till 2-2 på bara femton sekunder i andra perioden fick BIK se sig slagna av VIK som utnyttjade sina powerplay till max och drog ifrån till 4-2 i tredje perioden.


BIK låg inför kvällens omgång trea i tabellen men med bra häng på tvåan MoDo som visserligen hade fyra poäng mer men har spelat tre matcher mer. BIK kom närmast från en seger då laget på onsdagskvällen hemmabesegrade AIK med 1-0 i en tajt match.

Kvällens lag såg lite annorlunda ut än senast: David Lilja är sjuk och hans plats i andrakedjan togs av Emil Öhrvall. På backsidan saknades Wilhelm Westlund (sjuk) och Henrik Larsson (överkroppsskada). Nya backen Philip Eriksén gjorde därmed debut och Oliver Åkelid har kallats in som sjundeback.

Angående Henrik Larssons skada meddelade Rehabcoach Håkan Persson på fredagsmorgonen att man just nu avvaktar utvecklingen och återkommer med mer information när man vet mer. Sedan tidigare saknas Edwin Lindström och Henrik Björklund. 'Björka' förväntas vara tillbaka nästa vecka. Skadade Mikael 'Daggen' Eriksson meddelade under gårdagen att han avslutar hockeykarriären.

Västerås låg inför kvällens omgång sexa i tabellen med tre raka vinster i bagaget.


Matchfakta omgång 44: Västerås IK - BIK 4-2 (1-0, 1-2, 2-0)

Skottstatistiken: 21-32 (7-10, 6-14, 8-8)

Målskyttar (assisterande):

1-0 Mathias From, powerplay fem mot fyra (August Tornberg & Alexander Lunsjö)

2-0 Niklas Rigelius (Gabriel Kangas)

2-1 Albert Lyckåsen, avvaktande utvisning (Kalle Jellvert & Janne Tavi)

2-2 Aleksi Rekonen, utan assist.

3-2 Alexander Lunsjö, powerplay spel fem mot fyra (August Tornberg & William Wikman)

4-2 Lukas Zetterberg, powerplay spel fem mot fyra (Daniel Gunnarsson)

Första perioden 1-0, skotten 7-10

Matchens första utvisning kom efter 5.34 och innebar powerplay för hemmalaget. 6.28 gjorde Mathias From 1-0, assisterad av August Tornberg och Alexander Lunsjö. Lars Volden hade fallit över en VIK-klubba strax innan och han och BIK-bänken ville ha målet granskat, men så blev det inte.

Med drygt åtta minuter kvar av perioden fick även BIK en chans att spela powerplay, där det bästa läget var ett klingande, stenhårt stolpskott av Arvid Aronsson. Efter att hemmalaget blivit fulltaligt bet sig BIK fortsatt kvar i anfallszonen i några byten.

Viktig räddning av Volden när han kom ensam med Marcus Bergman med drygt tre minuter kvar.

Ny VIK-utvisning med tre sekunder kvar av perioden.

Andra perioden 1-2, skotten 6-14

På grund av den sena VIK-utvisningen inledde BIK i powerplay i 1.57. Bra powerplay med flera avslut, bland annat av nytillskottet Marc-Olivier Roy.

Även efter att hemmalaget blivit fulltaligt fortsatte mycket att handla om BIK, där till exempel Gustaf Franzén hade ett bra läge.

Böljande spel efter detta med chanser för båda lagen, där Viktor Lennartsson stod för en.

2-0 till Västerås kom efter 7.44 på en snabb spelvändning där Niklas Rigelius hamnade ensam med Volden. Gabriel Kangas assisterade.

På 15 sekunder hade sedan BIK vänt:

14.45 reducerade Albert Lyckåsen (Kalle Jellvert & Janne Tavi) till 2-1 under en avvaktande utvisning. 15.00 kvitterade Aleksi Rekonen under en två-mot-etta.

Knappt en minut senare tilldömdes BIK en straff efter att Kalle Jelllvert fått en slashing över armen i avslutningsögonblicket. Roy förvaltade straffen och sköt strax utanför.

Dubbelutvisning och spel fyra mot fyra med 3.02 kvar av perioden.

BIK-utvisning i slutminuten.

Tredje perioden 2-0, skotten 8-8

Västerås tur att börja en period i powerplay, i detta fall i 1.36. Med 25 sekunder kvar återtog VIK ledningen genom Alexander Lunsjö, assisterad av August Tornberg och William Wikman.

Ny chans i powerplay för Västerås drygt fem minuter in i perioden och hemmalaget fortsatte att vara effektiva i spelformen med sitt tredje mål på tre försök. Lukas Zetterberg gjorde 4-2, assisterad av Daniel Gunnarsson.

Bra soloräd av Albert Lyckåsen med fem minuter kvar när han sånär lyckades tråckla in pucken efter att ha tagit sig hela vägen från egna zonen.

1.18 kvar tog BIK ut Volden för att spela med en extra utespelare. Trots bra etablering och avslut av bland annat David Lindquist kom aldrig BIK riktigt nära.


BIK vann skotten med 32-21 men fick alltså se sig slagna med 4-2 efter att Västerås skoningslöst utyttjat sina tre powerplay till att göra tre mål.

"Med tre mål på tre powerplay är de ruskigt effektiva, vilket är långt från där vi är just nu i den spelformen", säger headcoach Karl Helmersson efter matchen. "Men i spelet fem mot fem är det jämnt och där tycker jag att vi i vissa delar är bättre än dem. Under matcher som denna, när det är så tajt i spel fem mot fem blir specialteams ofta avgörande så det är viktigt att vi får till dessa."

Fick du någon förklaring av domarna angående misstänkt goaltenderinterference vid VIK:s första mål?

"De ansåg först att det var vår klubba som fällde honom men sa efter pausen, när de kollat bilderna på video, att de såg att det var en VIK-klubba. Men det är inget vi kan göra något åt nu."

Surt nu, förstås, men en jämn match där vi vinner skotten - finns det något positivt som du tar med dig från kvällen?

"Ja, det här är en svår bortamatch med hårt tryck i hallen. Men jag tycker att vi står emot bra och visar att vi pallar trycket. Nu får vi slicka såren på vägen hem, sedan tar vi nya tag och ser till att vara redo på måndag när vi tar oss an AIK på bortaplan."


Västerås klev, i och med kvällens trepoängare, upp till femte plats. BIK:s tredjeplats är fortsatt stabil men i och med att både MoDo och fyran Björklöven vann sina matcher i kvällens omgång drog MoDo ifrån med ytterligare tre poäng medan Björklöven knappade in med motsvarande (nu fem poäng efter men med en match mer spelad).

För BIK:s del väntar nu ytterligare två bortamatcher - AIK på måndag och Västervik på onsdag. Kommande helg spelar laget hemma både fredag och lördag. På fredag (mot Tingsryd) går årets BIK-kronanmatch av stapeln och på lördag (mot HV71) är det äntligen dags att hissa Christian 'Cribbe' Carlssons tröja till taket.

Inträdet till BIK-kronanmatchen är gratis men sittplats kan köpas till.

Köp din biljett här.