Snöplig förlust hemma mot Kristianstad(ot)
Publicerad: 2020-01-11

Västerås - Kristianstad 2-3(övertid) (2-0, 0-1, 0-1, 0-1)

Det tog bara några enstaka sekunder innan formationen med Sebastian Benker höll sig framme och skapade matchens första farlighet. Något som skulle upprepa sig inledningsvis när denna lina kom in på isen. Benkers fart skördade offensiva framgångar, om och om igen.

Formationen med Skedung, William, Bergman, bidrog forsatt till farten och efter tre fyra lägen kunde man hitta in med första målet. Målskytt blev Isac Skedung. Tid 04:12

Under periodens första fem minuter var det ett lag på banan. Västerås dominerade fullständigt och Kristianstad fick kämpa för sin överlevnad.

Sju minuter in i perioden kom det första försöket till anfall från Kristianstad. En spelvändning där det fanns chans till avslut men bra hemjobb från Västerås spelare tog bort den chansen helt.

Nästa chans för Kristianstad uppstod ur tomma intet. Sebastian Benker slog en indianare från eget sarghörn och Kristianstad bjöds på ett läge. Avslutet dock väldigt tamt. Tid: 9

Strax efter fick Daniel Öhrn fint läge mitt i slottet efter fint förarbete av Alexander Lunsjö men gästernas målvakt, Oliver Tornerefelt, gjorde en fin parad och knep pucken.

När Kristiansstad för första gången i perioden lyckas hålla pucken lite längre i offensiv zon och utmana Kruse med några avslut slutade det med boxplay för, Västerås. Utvisningen verkställdes och Jesper Johansson fick sätta sig på botbänken(fasthållning av klubba) Tid 10:56.

Direkt efter att Västerås städat av sitt boxplay utan större besvär drog man på sig en väldigt onödig utvisning. För många spelare på isen. Tid 13:09.

Det hindrade inte att hemmalaget gick till attack och var ytterst nära att göra mål. Det tog inte många sekunder efter detta läge innan ett ännu bättre läge till att utöka ledningen dök upp. Anton Eriksson snodde pucken av motståndarback på egen blå, åkte ensam mot Kristianstads målvakt, men avslutade med ett slagskott som gick långt utanför!

Men det skulle komma ett 2-0 mål för hemmalaget trots strul med onödiga utvisningar. Det blev Marcus Bergman som fick avsluta ett längre anfall med ett slagskott från slottet som smet in bakom Kristianstads burväktare. Jimmie Jansson stod för ett mycket fint förarbete. Tid 16:24.

Västerås fick även avsluta perioden i spel fem mot fyra då Kristianstads Fredrik Hansson drog på sig en tvåa för tripping. Tid 19:24. Skott: 18-4

Västerås fick inleda perioden i spel fem mot fyra, skapade en tre fyra avslutslägen, men ingen puck slank in. Direkt efter sitt boxplay lyckades gästande Kristianstad flytta upp spelet i anfallszon och Västerås målvakt Emil Kruse fick vara med i spelet.

Under periodens första minuter bjöd Kristianstad upp betydligt bättre än vad de förmådde under den första perioden. Spelet helt utjämnat på isen.

Sebastian Benker försökte bryta sig in i mitten, mellan två motståndare, och belönades med ett powerplay då han gjordes ned regelvidrigt(tripping). Nytt powerplay för hemmalaget. Tid 25:49

Det uppställda spelet i powerplay skördade ingen frukt inledningsvis men i slutfasen dök det upp dubbla lägen som kunde resulterat. Bland annat hade Fredrik Johansson ett fint läge som brändes.

Efter spelet i fem mot fyra fick Västerås åter riktigt bra fart på spelet och radade upp farliga avslut mot Kristianstads målvakt. Ännu ett mål hängde verkligen i luften för hemmalaget. Offensiven kom dock av sig då Jerome Leduc drog på sig två minuter för slashing och boxplayspel. Tid 29:32.

Inledningsvis lyckades gästande Kristianstad hålla pucken i anfallszon i sitt powerplay men Västerås kunde till slut städa av sitt boxplay utan större besvär.

Men, det kom ett mål för gästerna bara sekunder efter att de spelat färdigt sitt powerplay. Lite slarv av hemmalaget och plötsligt fick Dennis Svensson i Kristianstad ett fint läge som han förvaltade på bästa sätt. Reducerat och match igen i ABB Arena Nord. Tid 32:26.

Kristianstads reduceringsmål satte ordentlig fart på hemmalaget som svarade med ett långt anfall där man skapade den ena chansen efter den andra. Plötsligt hade Västerås hittat tillbaka till den fart och intensitet som visades upp under den första perioden. Efter fyra minuters tufft jobb i egen zon drog slutligen Kristianstad på sig en tvåa för hakning. Dags för nytt powerplay. Det tog bara några sekunder innan pucken låg i mål, men, det bedömdes att en hemmaspelare(Isac Skedung) varit innanför målgården. Inget mål.

Med endast minuten kvar av perioden slarvade Anthon Eriksson med pucken på egen blålinje och fick tillgripa ojusta medel i ivern att reparera sitt misstag. Två minuter på botbänknen för hakning och nytt boxplay. Tid 39:00. Skott: 13-12

Tredje perioden var bara 45 sekunder gammal då gästande Kristianstad kvitterade till 2-2 i sitt powerplay. Ett backskott, med lite konstig bana, letade sig in bakom Västerås målvakt Emil Kruse. Västerås begärde granskning(hög klubba) men målet bedömdes korrekt. Som målskytt annonserades först backen Amil Krupic men ändrades senare till Gustav Willman Borvik. Det var med andra ord en liten touch/styrning som fick pucken att slinka förbi målvakten och in i nätet.

I bytet efter sitt kvitteringsmål hade gästerna en verkligt het chans till att även ta ledningen. Avslutet tog, som tur var för Västerås, klockrent i överliggaren bakom en överspelad Emil Kruse.

Målet fick hemmalaget att tända till ordentligt och Västerås tryckte på mot Kristianstad, byte efter byte, men avsluten gick antingen utanför, över, täcktes bort, eller räddades av duktige målvakten Oliver Tornerefelt. När Kristianstads Gustav Willman Borvik fick sätta sig två minuter på utvisningsbänken(tripping) ökade trycket än mer. Men denna kväll fick inte Västerås någon riktig ordning på sitt powerplay och även denna möjlighet att återta ledningen rann ut i sanden(!).

Från Kristianstads kvitteringsmål fram till powerbreak var det ett hemmalag som anföll allt mer desperat för att återta ledningen och ett bortalag som gjorde allt för att försvara sin poäng. Kristianstad "hängde på repet" flera gånger, gick på knäna, stundtals, men lyckades hela tiden parera alla Västerås försök till att återta den åtråvärda ledningen i matchen.

Med fem minuter kvar av den tredje och sista perioden tog gästerna en timeout för att kalibrera trupperna inför slutfasen av matchen. Detta efter att Västerås spelskicklige back Jerome Leduc följt med upp i ett anfall och hamnat djupt ned i Kristianstads zon. I en sargduell, bakom mål, tryckte han till för mycket med klubban och fick sätta sig två minuter på botbänken(boarding)

Kristianstad fick plötsligt en gyllne chans att avgöra matchen till egen fördel i powerplay. Västerås slet föredömligt och kunde städa bort sitt boxplay utan att Emil Kruse sattes på några svårare prov.

Trots att det var hemmalaget Västerås som dominerat stort perioden igenom var inte Kristianstad ofarliga när de väl orkade lyfta upp pucken i anfallszon. Med mindre än tre minuter kvar jobbade man sig fram till ett friläge och kunde avgjort matchen till egen fördel. Bara Emil Kruses briljans gjorde att så inte skedde. Skott: 7-9

Övertid

Västerås inledde övertidsspelet med att bära puck. Lite som det ofta blir i denna spelform. Avvaktande. Vårdande av puck. Den som har pucken vinner, typ. Trots detta inledande puckinnehav kunde man inte ta sig fram till någon verkligt vass målchans. När Kristianstad fick låna trissan upprepades scenariot, fast åt andra hållet. De lyckades åtminstone spela sig fram till ett halvfarligt avslut som Emil Kruse enkelt avvärjde. Men så plötsligt, hittade Kristianstads duktige Dennis Svensson massor av fart under skridskorna. En fart som han nyttjade till att åka sig fram till ett friläge med Emil Kruse. Avslutet satt längs isen, mellan målvaktens benskydd, och kvällen var förstörd för många Västeråsfans. Desto gladare i gästernas bås. Skott: 0-2

Summering

Detta var en match som skulle vunnits av hemmalaget. Med tanke på det spelövertag man hade från första nedsläpp, genom hela den första perioden, så blev slutresultatet väldigt överraskande. Även om spelet inte alltid var briljant så vaskade man fram tillräckligt många lägen under matchen för att göra betydligt fler mål än vad som blev fallet denna kväll. All heder dock till Kristianstad som reste sig på nio(efter första perioden) och kom ut med en inställning som bar ända fram till slutsignalen. Deras hårda arbete och uppoffrande inställning gav denna gång två poäng.