Seger borta mot Björklöven
Publicerad: 2022-03-11
Ovane målskytten Ludvig Jardeskog fick stänga matchen med sitt mål i tom kasse.

Björklöven - Västerås 4-6 (1-2, 1-2, 2-2)

Sista matchen i grundserien mot Björklöven. Ett Björklöven som nyligen genomförde ett tränarbyte och därefter visat mycket god form. Västerås kom till spel efter en vek insats senast mot Mora där man fick inkassera en klar förlust. Skulle Västerås kunna ge starka Björklöven en match på deras hemmaplan även denna gång?

Västerås stod upp bra redan från första nedsläpp och höll spelet väl uppe i den första perioden. Det var därför inte alls orättvist att Alexander Lunsjö kunde vispa in ett ledningsmål på egen retur. Tid 10:26.

Björklöven svarade omgående med en kvittering till 1-1 där man verkligen rullade upp Västerås försvar med ett fint passningspel som dukade upp för Axel Ottosson mitt i slottet. Avslutet satt stenhårt bakom Linus Ryttar i Västerås mål. Tid: 11:54.

Några minuter senare drog Björklöven på sig en utvising och Västerås passade på att smälla in ett nytt ledningsmål. Denna gång ett riktigt vackert ishockeymål. Mikael Frycklund drev upp pucken i mittzon och i precis rätt läge skickade han ut trissan till Marcus Bergman på vänsterkanten. Bergman trampa på några snabba skär och skar in mot Lövens kasse. Avslutet satt som en strut i bortre hörnet. Ett klassavslut. Tid: 13:26.

En spelmässigt jämn period där Västerås bättre förvaltade sin lägen än hemmalaget. Skott: 14-15

Den andra perioden blev en intressant historia. Det hände mycket och dessutom en del märkliga saker. Inledningsvis i perioden fick båda lagen chans att spela powerplay utan att kunna förvalta detta i mål. Några minuter in i perioden fick Västerås till ett längre anfall som avslutades med avslut mot mål. Pucken studsade runt i slottet lite innan unge Filip Wiberg fick tag i den, gjorde en gubbe, och elegant sprätte upp trissan i målvaktens högra kryss fram till ledning med 3-1. Tid 34:08.

Under perioden ökade intensiteten mellan lagen med många små bråk vid alla avblåsningar. Det blev allt mer lite slutspelskänsla över tillställningen.

Hemmalaget ville naturligtvis gasa på offensivt för att få till en reducering. Då kom matchens märkligaste situation. Västerås skickade in 4-1 på ett ytterst dråpligt sätt. William Wikman fick till en styrning på ett backskott från Logan Roe som gick över en liggande målvakt. Tid 36:12.

På TV-bilderna kunde man se hur Västerås Filip Wiberg momentet innan touchade en hemmaspelare vilken "stöp som en oxe" och gled in i egen målvakt som gick omkull. Hemmaspelarna ropade på interference av målvakt men då det var egen spelare som stod för regelbrottet uppstod viss palaver. Videogranskning vidtogs och målet godkändes till hemmapubilkens ilska. I denna röra uppstod även lite gurgel som renderade i utvisningar för båda lagen.

Men Björklöven skulle få till en reducering innan perioden var över. Västerås Alexander Lunsjö blev irriterad på en hemmaspelare och drog på sig en tvåa för slasching(37:34). I detta powerplay hittade Löven Olle Liss på sin favoritposition i denna spelform och det bara small till bakom Linus Ryttar i kassen. Ett stenhårt slagskott i nättaket, typ. Tid:38:46

Spelmässigt fortsatt en jämn period där efterslänger och gurgel uppstod med viss regelbundenhet. Skott: 10-11

Perioden inleddes med en dubbelutvisning. Ludvig Jardeskog i Västerås och Daniel Rahimi för Björklöven(40:52). Detta blev inledningen på en magisk sekvens för hemmalaget. Inom loppet av arton sekunder kunde Jesper Lindgren både reducera och kvittera för hemmalaget. Första avslutet kom från backposition och seglande in bakom en skymd Linus Ryttar. Kvittering kom via ett avslut ur dålig vinkel som smet in högt vid första stolpen. Kvitterat i matchen och publiken i arenan vaknade till ordentligt.

Efter denna chocköppning fick hemmalaget massor av energi. Fullt ös framåt och Västerås fick använda alla tänkbara medel för att försvara sig. Som en följd av detta tryck drog Västerås på sig tre raka utvisningar. Logan Roe(hakning, 42:47), Alexander Lunsjö(45:50), Jesper Johansson,49:58). Genom dessa powerplay intensifierades hemmalagets offensiva tryck och chanserna avlöste varandra. Som genom ett under kunde Västerås stå emot dessa powerplay och till hemmapublikens stora besvikelse återta ledningen i matchen.

Västerås lyckades få till ett lite längre anfall där Ludvig Jardeskog lade ned pucken mot mål. Sviatoslav Grebenshchikov höll sig framme, snappade upp den retur som uppstod, och lade in pucken i ett närmast tomt mål. Tid 53:17. En rejäl kalldusch för hemmalaget.

Med tre minuter kvar valde Löven att ta ut sin målvakt för att spela med sex utespelare. Matchens enskilt största individuella prestation utfördes sannolikt av när Ludvig Jardeskog hemmalaget tryckte på för ett kvitteringsmål. I kamp med en motståndare vid eget mål skickade Ludvig Jardeskog sin kontrahent i isen, snappade upp pucken, för att sedan skicka iväg trissan tvärs över isen in i det tomma målet på andra sidan isen. Tid: 58:06 Tvåmålsledning med två minuter kvar att spela och Björklöven kastade in handduken för kvällen. Skott: 15-9

Summering

Till skillnad mot matchen borta senast mot Mora kom Västerås verkligen ut till spel denna kväll. Det blev en jämn, underhållande, och stundtals välspelad tillställning. Laget var påslaget från första nedsläpp och körde verkligen ända in i kaklet. Trots att Löven jobbade sig ifatt målmässigt hittade man en utväg ur deras offensiva press och kunde avgå med seger. Att återigen vinna borta mot Löven var ett kvitto på att det finns all anledning att se fram mot slutspelet med största tillförsikt. Får Gulsvart ihop ett närmast skadefritt lag kommer vi dessutom bli än starkare.