Tung förlust hemma mot MoDo
Publicerad: 2021-10-20
Efter 0-3 i mellanperioden blev uppförsbacken för stor denna gång

Västerås - MoDo 1-4 (0-0, 0-3, 0-1)

Västerås kom till spel med två segrar i ryggen. Skulle laget kunna bygga vidare på denna framgång i kvällens omgång i mötet mot MoDo. Gästande MoDo som i sin senaste match aningen turligt lyckades vända och vinna hemma mot Troja med segermål i sudden.

En trevande inledning utvecklades till ett lika trevande spel nästan perioden igenom från båda lagen. Inget av lagen lyckades skapa längre anfall utan det blev mer till att ta avslut för att sedan jobba hem till egen zon igen.

Västerås drog på sig två onödiga utvisningar vilket gav Modo chansen att ta ledning och initiativet i matchen. Vid bägge dessa tillfällen var det Västerås Alexander Rauchenwald som syndade. Som tur var för Västerås visade inte Modo upp något speciellt vasst powerplay så vid båda dessa tillfällen kunde bra boxplay från hemmalaget rädda hållen nolla bakom Johan Gustafsson i kassen.

En på många sätt tunn insats från båda lagen där passningsspelet hade mycket i övrigt att önska. De riktigt farliga målchanserna lyste närmast med sin frånvaro. Skott: 7 - 11

En trevlig inledning för Västerås trodde, hoppades, säkerligen hemmapubliken på då Alexander Lunsjö höll sig framme i periodinledningen och petade in 1-0. Lunsjö höll dock tillbaka glädjeovationerna då MoDos målvakt Tex Williamsons syntes stoppa trissan precis innan den gled över hela mållinjen. Det blev videogranskning där det bedömdes - ej mål!

Den tänkta gläjden till ett ledningsmål för hemmapubliken blev plötsligt och lustigt i stället sorg och tandagnisslan då MoDo fick ett friläge och stänkte in första målet i matchen. Målskytt för gästerna var Filip Svenningsson. Tid 22:28.

Med dryga fem minuter spelade valde Västerås att ta en timeout för att få ordning på spelet. Det var hög tid då MoDo fortsatte vaska fram målchanser efter sitt ledningsmål. Bland annat missade gästerna ett nytt friläge där Johan Gustafsson lyckades parera avslutet.

Västerås ryckte upp sig lite spelmässigt efter denna timeout men det var MoDo som fortsatt stod för grannlåten offensivt. Ganska logiskt kom därför ännu ett mål för gästerna inte speciellt överraskande. Denna gång ett avslut i högt upp i slottet som Johan Gustafsson släppte förbi sig på plockhandssidan. Glad målskytt för gästerna denna gång var Theo Jacobsson. Tid 28:42.

I mitten av perioden fick Västerås chans till spel i powerplay, två gånger om, och satte upp ett hyggligt spel utan att för den skulle få till de riktigt farliga avsluten. Västerås försökte och försökte att få igång sin offensiv men hade fortsatt svårt att hitta de avgörande avsluten.

I slutet av perioden hettade det till en aning. Mikael Frycklund trykte till en MoDo-spelare bakom eget mål som från sin framåtlutande ställning dråsade in i sargen. Kalabalik utbröt för några minuter innan lugnet lade sig över isen igen. Domarna konfererade och efter detta bedömdes Frycklunds tackling vara så våldsam att den skulle rubriceras som boarding med 5+ match som påföljd.

Västeråsspelarna var troligen aningen irriterade och frustrerade redan innnan denna händelse då domarna strax före helt missat en hög klubba från Daniel Sylwander på Västerås Lukas Zetterberg. Lukas tvingades kliva av för sjukvårdande åtgärder.

MoDo passade på att i det efterföljande spelet fem mot fyra stänka in sitt tredje mål för kvällen med endast två(2) sekunders speltid kvar på matchuret. Målskytt Pontis Näsén. Tid 39:58. Skott: 15 - 8

Västerås brandskattade på sin bäste forward, Mikael Frycklund, klev ut till den avslutande perioden med målsättningen att äta ikapp gästernas 3-0 ledning. Tidigt fick man ny chans till spel i powerplay då MoDos Reiley Woods ådrog sig en tvåa för hakning. Tid 42:04. Men än en gång gick man bom på att göra mål i denna spelform. Västerås fortsatte dock trycka på framåt och skapade ett och annat avslutsläge. Då passade gästade Modo på att göra sitt fjärde mål för kvällen. En spelvändning där man lyfte pucken ur egen zon, kom tre mot en, och avslutet satt elegant strax under ribban för en chanslös Johan Gustavsson. Målskytt Sebastian Ohlsson. Tid 46:15.

Ridå för hemmalaget. Det hjälpte inte att Lukas Zetterberg lyckades reducera till 1-4 efter fint förarbete av Marcus Bergman. Hade Alexander förvaltat den tilldömda straffen i periodens nionde minut kunde detta gett laget energi tillräckligt för orka jaga ikapp gästernas ledning. Men istället för 2-4 träffade avslutet i ribban. Tid: 49:34. Västerås gjorde ett ärligt försök, trots detta motgång, att hitta nya reduceringsmål men denna kväll var inte de berömda "marginalerna" på rätt sida. Skott 15: - 11.

Summering:

Nere på jorden igen, efter två raka segrar. Svårt att avgöra om MoDo var bra denna kväll eller om Västerås inte kom upp i tillräckligt hög nivå. Efter en jämn förstaperiod blev det MoDo som hamnade i förarsätet genom att göra första målet i matchen. Detta omedelbart efter att Alexander Lunsjös "mål" dömts bort. Där kan vi snacka om de berömda marginalerna. Gör man fler mål än sina motståndare är man alltid värdiga segrare. Denna gång var det MoDo som visade kyla och effektivitet när det som mest behövdes.