Klar förlust hemma mot Björklöven
Publicerad: 2023-03-23
Trots en fin start med tidigt 1 -0 i powerplay kunde inte Västerås stå emot gästande Björklöven.

Västerås - Björklöven 2-6 (1-2, 0-1, 1-3)

Match fyra i kvartsfinalspelet. Uddamålsförlust senast i en match som dominerades stort av gästerna i allt utom målfabrikation. Sen reducering till 1-2 väckte liv och skapade späning under slutminuterna.

Västerås kom ut betydligt bättre till spel än i föregående match. Full fart framåt och chanser skapades. Tidig utvisning för Löven(01:55) och Västerås överraskade med ett riktigt bra powerplay. Ett powerplay som gav ledning med 1 - 0 genom Sakare Salminen(03:05).

Tyvärr för Västerås var det defensiva arbetet inte på plats några minuter senare då Fredric Weigel kunde leta rätt på en retur och enkelt lägga in 1 - 1 bakom Johan Gustafsson i Västerås kasse(06:18).

I en snabb spelvändning var Västerås nära att ta tillbaka ledningen i matchen men avslutet träffade utsidan av målvaktens högra stolpe.

Västerås bjöd sedan i vanlig ordning(!) sina motståndare på ett powerplay(Trevor Cheek) vilket gav momentum till Löven. Inget mål i detta boxplay men Löven tog över matchbilden allt mer som en konsekvens av sitt powerplay.

Men det var inte slut på bjudningar från hemmalaget. Aningen klent hemjobb gav Fredric Weigel möjligheten att göra sitt andra mål för kvällen. En hoppade studsande puck som han snappade upp och lade in i mål(17:49).

Löven till pausvila med ledning 2-1. Skott: 10 -12.

Den andra perioden började olyckligt för Västerås. Ny utvisning(Isak Skedung, 22:08) och denna gång förvaltade Björklöven sitt powerplay på bästa sätt. Mål av Kim Johansson och 1 - 3 i matchen(23:19).

Efter målet tog Löven över spelet fullständigt och skapade en hel del vassa avslut men JG i kassen fortsatte spela lika stort om i tidigare matcher. Efter powerbreak inträffade en märklig scenförändrig i matchen. Plötsligt var det Västerås som drev spelet offensivt och skapade en handfull lägen som kunde resulterat.

Men denna gång grinade det emot vad det gällde målgörandet. Något som förstärktes i slutsekunderna av perioden. En oerhört tilltrasslad situtation framför Lövens kasse. En "hög" med spelare på isen. Någonstans i den röran befann sig pucken. Västerås spelare såg att pucken letade sig över mållinjen och jublade. Domaren såg sannolikt ingenting och därmed videogranskning.

Efter videogranskning bedömdes att det inte var mål. Markus Bergman som var närmast iblandad trodde själv på en annan bedömning. En chansmässig jämn period men endast gästande Löven gjorde mål. Skott: 13 - 10

Det fanns viss förhoppning om att Västerås skulle kunna göra match av även denna tillställning. En förhoppning som omedelbart grusades. Detta var nämligen gästande Lövens kväll. Ett inlägg(!) från dålig vinkel lyftes in mot JG. Pucken studsade på något sätt mot JG och landade i målgården. Där stod, mycket påpassligt, Lövens Scott Pooley och kunde lyfta in den övergivna pucken(40:57) fram till 4 - 1 för gästerna. Ridå, verkligen, för de förväntningar som fanns.

Det blev inte ett dugg roligare när Löven, bara minuten senare, krånglade sig fram och fick in sin femte puck bakom Johan Gustafsson i Västerås kasse(41:51). En klassisk "mardrömsminut" i sporten ishockey för Västerås.

Avgjort och återstoden av matchtiden handlade bara om att spela av matchen. Västerås kunde via ett fint powerplay reducera till 2 - 5 genom Lukas Zetterberg(48:44) innan Löven svarde med sitt sjätte mål för kvällen, även det i powerplay, via Joel Mustonen. Skott: 8 - 6

Summering

Svår match att summera. Var Björklöven riktigt bra eller Västerås ovanligt givmilda i försvarsarbetet. Västerås skapade nästan lika många bra lägen som sina gäster, hade närmast lika många avslut på mål, men utfallet blev magert. Stundtals körde Löven över Västerås ute på isen men periodvis tryckte Västerås tillbaka gästerna i egen zon och ägde delar av spelet. Lövens två snabba mål i den avslutande perioden avgjorde naturligtvis. Det är ett bevis på både klass och skicklighet att göra dessa mål. Ur det perspektivet vann Björklöven denna drabbning ytterst välförtjänt.