MODO-VIK 2-3
Publicerad: 2019-03-09
Dags för sista omgången av årets seriespel i HockeyAllsvenskan och nu skulle allt avgöras. Bortamatch mot ett Modo som suktade efter seger, för bättre tabellplacering, medan Västerås mest ville göra en bra insats inför stundande förkval.

Hemmalaget Modo kom inte helt oväntat ut bra och tog tag i den berömda taktpinnen. Det mesta av spelet inledningsvis förlades i Västerås försvarszon men Modo hade lite svårt att komma in i skottsektorn. Fick flytta puck längs sargerna. De skott som hittade in till Ersson avvärjdes.

Västerås stack upp i några enstaka anfall och hotade i Modos zon när det gått ungefär halva perioden. Jimmie Jansson, back som för dagen fick spela forward(!), fick en halvchans framför Erik Hanses. Västerås unge Gustav Lindberg gjorde en liten fräck inbrytning från kanten och testade ett backhandsavslut som dock inte träffade mål. Utöver detta fick bortalaget Västerås iväg några backskott som dock blockerades innan de nådde fram till mål.

Femton minuter in i perioden fick Modo ett farligt läge i anfallszonen men Västerås Mikael Fryklund hann fram och störa innan avslut. För detta belönades han med två minuter i utvisningsbåset. En helt korrekt bedömning av dagens domare David Bergman.

Modo kom till ett farligt avslut direkt efter tekning när de inledde sitt powerplay. Henrik Björklund fick pucken uppe vid blå och kunde glida in, sikta, och dra iväg ett hårt avslut. Som tur för gästande Västerås ven pucken utanför. Efter den chansen lyckades inte Modo alls etablera något powerplay. Målet skulle dock komma ändå. En lite slumpartad situation där pucken gled fram till Modos Anton Karlström. Karlström vispade till pucken ur dålig vinkel och Samuel Ersson styrde undan pucken. Men oturen var framme och pucken tog på egen backs skridsko, Jesper Appel, och in i mål.

Perioden avslutades med ett powerplay för Västerås som genast satte upp sitt spel. Man kom till ett par bra avslut innan perioden var till ända men inget som resulterade. Modo var det lag som dominerade spelmässigt med ganska stort puckinnehav även om de inte kom till speciellt många riktigt farliga avslut.

Skott: 15-4

Om det var Modo som stått för det mesta och bästa av spelet i den första perioden blev det spelmässigt betydligt jämnare i denna period. Västerås tycktes hitta tillbaka till sitt grundspel trots alla ändringar i formationerna p.g.a. sjukdomar som drabbade flera spelare inför dagens match. Cirka nio minuter in i perioden fick Västerås nytt powerplay och denna gång satt pucken och matchen var kvitterad. Ett avslut av Lukas Zetterberg rammade stolpen och på returen höll sig Johan Skinnars framme och slog in pucken i öppet mål.

Efter kvitteringen skapade Västerås en handfull avslut mot Erik Hanses i Modos mål och ett ledningsmål kändes inte ologiskt. Ett mål som mycket riktigt kom. Detta genom Mikael Frycklund som frispelades av Jonas Liwing. Frycklund gjorde inget misstag i sitt friläge utan avslutade kliniskt. Återigen hade Västerås vänt på ett målmässigt underläge. Något man stoltserat med återkommande gånger de senast omgångarna. Det fanns sedan lägen till ytterligare mål för Västerås då både Lukas Zetterberg och William Wikman spelades fram i fina lägen.

När man tyckte att Västerås tagit över momentum i matchen vaknade Modo till och spelade sig fram till ett par riktigt vassa lägen. Men det skulle behövas ett powerplay för att de skulle komma ikapp målmässigt. Om deras första mål i denna spelform för kvällen var frukten av slumpen så var kvitteringsmålet fram till 2-2 ett riktigt klassmål. Man sökte två gånger om Jonathan Jonsson för direktavslut. Första försöket misslyckades men när han fick chansen andra gången satt pucken som klistrad i nättaket bakom en chanslös Samuel Ersson. Ett riktigt vackert powerplaymål.

Den som satt utvisad för Västerås var Mikael Frycklund som drog på sig en slashing vid en sargduell. Samme Frycklund som satt utvisad när Modo gjorde 1-0. Brott straffar sig, kan man lugnt säga.

Perioden avslutades med att Modo klev upp och satte mer press mot Västerås mål men Samuel Ersson och hans försvarande backar kunde avstyra fler puckar från att hamna i egna kassen. Spelmässigt och chansmässigt gick perioden till gästande Västerås

Skott: 7-15

Perioden inleddes med utvisningar. Återigen var det Västerås Mikael Fryklund som fick lämna isen. Denna gång för en boarding. Frycklund hade därmed, lite mindre smickrande, gjort hattrick i form av utvisningar. Som väl var fick Modos Joakim Hagelin gör sällskap på botbänken. Detta efter att han skulle ”hämnas” på den tackling Frycklund delat ut. Brottsrubriceringen blev crosschecking. Därmed spel fyra mot fyra. En spelform som lite överraskande passade Västerås som hand i handsken denna kväll. I nära två minuter(!) lyckades man spela runt i Modos egen zon och radade upp avslut efter varandra. Närmast att få in pucken var Alexander Younan som träffade bortre stolpen. Den spelmässiga dominansen bröts abrupt då domaren för kvällen valde att visa ut William Wikman för roughing. Modo fick plötsligt chansen att spela fyra mot tre och möjlighet att återta ledningen i matchen.

Som tur var för gästande Västerås kunde inte hemmalaget utnyttja denna möjlighet och spelet gick vidare med 2-2 på resultattavlan.

Näste man på utvisningsbänken blev återigen en Västeråsare. Denna gång Morgan Hassel för en holding. Nytt läge för hemmalaget att sätta sig i förarsätet målmässigt. Återigen stod Västerås emot bra i sitt boxplay och kunde avvärja.

När perioden kom in i matchminut fyrtionio kom segermålet. Och det var Västerås som gjorde detta. Fredrik Johansson petade fram pucken i läge bakom mål till Alexander Lindelöf som vid höjd av tekningscirklarna fick på en riktig rackarrykare. Ett slagskott som satt stenhårt i Erik Hanses vänstra kryss. Västerås hade återtagit ledningen i matchen.

Trots att Modo fick chansen i ytterligare ett powerplay innan perioden var slut kunde bortalaget Västerås hålla undan till seger. Det hjälpte inte att Modo plockade ut målvakten med knappa två minuter kvar.

Skott: 9-9

Summering:

Modo inledde starkast men som vanligt kunde Västerås förlita sig på sin duktiga burväktare Samuel Ersson som stoppade det mesta. Efter några minuter av den andra perioden åt sig Västerås allt mer in i matchen och började jämna ut spelet på isen. Med lite flyt kunde man gjort fler mål än de två mål man gjorde i mellanakten. I den sista perioden, där Modo gick för seger, drog Västerås det längsta strået trots fyra tuffa utvisningar mot sig. Segermålet av Alexander Lindelöf var lite av ”årets träff” från hans klubba!

Tränare Thomas Paananen efter match: ”Det är helt fantastiskt. Vi hade ändå några centrala spelare borta idag. Benker, Östman, Skedung. Vi har en fanatisk lagmoral som gör att vi är med i alla matcher, kämpar, och krigar. Vi har gjort mycket som är rätt den här säsongen. Fått ihop rätt saker. I dagens match lyckades vi vinna trots många utvisningar mot oss i den tredje perioden. Nu ska vi förvalta det här läget som vi skaffat oss. Gå ut, köra, och ha roligt, då kommer resultaten också. Än så länge har vi inte vunnit någonting…”

Matchfakta:

1–0 (17.11) Anton Karlström (Victor Öhman) fem mot fyra 1–1 (30.14) Johan Skinnars (Lukas Zetterberg) fem mot fyra 1–2 (34.23) Mikael Frycklund (Jonas Liwing) 2–2 (17.24) Jonathan Johnson (Patrik Karlkvist Henrik Björklund) fem mot fyra 2–3 (8.28) Alexander Lindelöf (Fredrik Johansson/Marcus Bergman).