Seger hemma i ABB Arena mot KHK
Publicerad: 2019-11-11
Hemvändaren Lucas Zetterberg tvåmålsskytt!

Västerås - Karlskrona 3-2 (ot) (2-0, 0-1, 0-1, 1-0)

Västerås kom ut till denna match med vetskapen om att en hemmaseger var efterlängtad av publiken. Det var nära att Västerås hamnade i uppförsbacke direkt i matchen då Karlskrona spelade sig fram till ett friläge närmast omedelbart. Jesper Myrenberg i hemmakassen kunde dock avvärja men istället fick backen Jimmie Jansson i Västerås sätta sig i utvisningsbåset. Tid 1:18.

Gästande Karlskrona lyckades skapa ett visst tryck i sitt powerplay och det fanns chans till ett ledningsmål. Men återigen visade Västerås klass i sitt boxplay och kunde hålla tätt bakåt.

Efter sitt boxplay tog Västerås över taktpinnen och resterande spel i perioden förlades till största delen i gästande Karlskronas zon.

Första målet för kvällen stod hemmalaget för genom skicklige Jereome Leduc som följde med upp i ett anfall och kunde lägga in 1-0 efter fin pass av Anthon Eriksson och Jesper Johansson. Tid 3:32.

Även 2-0 skulle komma för Västerås. Denna gång i ett powerplay där hemvändande Lucas Zetterberg höll sig framme och kunde prickskjuta in pucken i nät(Marcus Bergman, Jerome Leduc). Tid 7:51.

Efter Västerås andra mål för kvällen tog gästande Karlskrona en timeout för att organisera om sina trupper. Knappa minuten efter denna timeout drog Karlskrona på sig ny utvisning(Ludvig Jardestig,tripping) och Västerås fick ny chans till mål i denna spelform. Denna gång kunde Karlskrona hålla undan utan nytt mål bakåt.

Efter sitt powerplay fortsatte Västerås, gång på gång, att sätta Karlskrona under hårt tryck. Man radade upp avslut och chanser men något mer mål lyckades man inte producera. Under perioden sista två minuter kunde Karlskrona lyfta upp spelet och hålla pucken i ett lite längre anfall. Skott: 13 - 10

Om Västerås hade bra tryck offensivt under den första perioden så blev trycket än hårdare i den andra. Alla formationer som kom in på isen tog ner pucken djupt i anfallzonen och började snurra där runt med sina gäster. När det gått knappa åtta minuter av perioden hade Västerås fått iväg nio avslut på mål. Flera av dessa avslut kunde med lite medstuds resulterat i ett tredje mål. När Karlskrona dessutom drog på sig ny utvisning(Zink Dylan, interference) vädrade hemmapubliken nytt mål. Tid 31:16.

Av detta blev intet. Trots ett hyggligt powerplay kunde inte Västerås hitta fram till ett tillräckligt bra läge för ännu ett mål.

Nästan direkt efter sitt powerplay var det Västerås tur att dra på sig en utvisning. Anthon Eriksson bedömdes ha varit lite väl hårdför i sargspelet och fick sätta sig två minuter för boarding. Tid 33:53.

Karlskrona tackade för den inviten och gjorde omedelbart mål genom Niklas Johansson(Kivilahti,Liljegren). Detta endast efter arton sekunder av spelet i powerplay. Tid 34:15.

Trots en våldsam speldominans av hemmalaget var det alltså gästerna som gjorde första, och enda, målet i den andra perioden.

Efter sitt 1-2 lyfte gästerna upp spelet offensivt för någon minut och skapade en vissa oreda i hemmalagets försvar. En oreda som förstärktes av att egna spelare blev skadade och knappt kunde delta i det defensiva arbetet.

Fredrik Johansson fick en otäck vridning på ett knä, vid en sargduell, och såg ut att ha riktigt ont innan han kunde åka av isen för sitt byte.

Även Jepser Johansson åkte på en riktig tuff smäll i egen zon då han försökte blocka ett hårt skott från blå. Ett skott som tog olyckligt på insidan av ena knät.

Vad är det man säger! En olycka kommer sällan ensam. Först ett aningen ologiskt baklänges mål följt av skador på två spelare! Som väl var kom båda spelarna tillbaka i spel innan perioden avslutades. Skott: 15 - 6

Västerås fick en möjlighet att utöka sin ledning genom att inleda perioden i spel fem mot fyra. Det brukar vara svårt att få till ett bra powerplay direkt i en periodinledning och detta var precis vad som hände även denna gång. Ett resultatlöst powerplay och Karlskrona fortsatt bra med i matchen.

Efter närmast total dominans av hemmalaget i två perioder svängde pendeln över till gästerna i den sista perioden. De lyckades plötsligt få tryck mot Jesper Myrenberg i Västerås kasse och chanser skapades till en kvittering. Bland annat hade KHK ett avslut, från nära håll, som tog i burramen. Mycket följdriktigt kom även kvitteringen.

Karlskrona lyckades spela in pucken framför Västerås mål och efter några studsar hit och dit landade pucken på bladet hos KHK:s Hugo Leufvenius. Hugo vispade till och fick se pucken smita in i mål fram till 2-2. Troligen via en touch på en hemmaspelares skridsko. Tid 50:39.

Västerås hade därmed tappat både en trygg ledning och momentum i matchen. Med sju minuter kvar av matchen valde Västerås ta en timeout för att organisera om sig inför slutspurten av matchen. Känslan var att Karlskrona var rätt nöjda med 2-2 samt att Västerås inte riktigt vågade gå för fullt framåt. Spelet blev därför allt mer avaktande från båda sidor fram mot slutsignalen. Då inget mer mål föll i matchen blev det övertidsspel i fem minuter. Skott: 7-8

Overtime

Västerås inledde med att vinna pucken vid nedsläpp och gav aldrig Karlskrona någon chans att anfalla innan allt var över. Det var Jimmie Jansson som lade en passning fram till Lukas Zetterberg. Zetterberg tog några snabba skär mot mål, fick yta, och avlossade ett handledsskott. Pucken smet förbi en för dagen mycket duktig Jaillet Tanner i Karlskronas kasse. Tid 60:55

Summering:

Fram till Karlskronas reducering, i powerplay, till 1-2 var det bara ett lag på isen. Innan dess var det ständigt bud på fler mål för hemmalaget. Efter sitt 1-2 fick KHK tillbaka lite mod, och energi, och började streta sig tillbaka in i matchen även spelmässigt. Den sista perioden var spelmässigt jämn där gästande KHK förvaltade chansen de fått att komma tillbaka i matchen genom att göra 2-2. Glädjande att Lukas Zetterberg gjorde mål i powerplay, samt i overtime, och starkt bidrog till det offensiva spel hans kedja skapade. Starkt också av Karlskrona att hänga kvar i matchen och ta den till förlängning.