BIK Karlskoga – Västerås 1-2
Publicerad: 2019-03-19
Näst sista omgången i årets HockeyAllsvenska spelades i Karlskoga. Den gången drog Västerås det längsta strået genom att vinna i sudden. Då stod den åtråvärda tredjeplatsen i grundserien på spel. Nu gällde än viktigare poäng. Det lag som segrade i kvällens match hade fortsatt häng på Leksand inför sista omgången av förkvalsserien.

Precis som i senaste mötet mot BIK Karlskoga var det hemmalaget som kom ut bäst. Spelet var mestadels förlagt i gästande Västerås försvarszon utan att det för den skull skapades speciellt många farliga avslut. Samuel Ersson spelade som vanligt lugnt och tog de puckar som hittade fram. Det var endast vid en spelvändning där BIK Karlskoga kom två mot en som Ersson fick kliva upp stort och avvärja med en fin plockning vid sin vänstra stolpe.

Västerås hade få ordnade anfall under perioden. Anfallsspelet flöt inte alls på som man önskade. Den farligaste chansen i spelet fem mot fem hade William Wikman som blev helt frispelad framför Henrik Lundberg. Avslutet var dock alldeles för mjukt och Lundberg kunde avvärja utan större besvär. Den som slog fram den fina passningen till Wikman var Anton Svensson.

Båda lagen fick chansen att spela powerplay. Först ut BIK Karlskoga i matchminut nio då Jesper Johansson drog på sig en utvisning i offensiv zon. Västerås klarade av att hålla tätt i sitt boxplay. Västerås fick chansen till samma spelform när BIK:s Tor Immo rev ned Jimmie Jansson. Närmast en målchans kom Sebastian Benker med en farlig styrning men Henrik Lundberg räddade fint med högra skridskon.

Perioden avslutades med nytt powerplay för BIK Karlskoga då Västerås Jimmie Jansson fick ta en utvisning för att stoppa BIK:s Fredrik Forsberg som var på väg att ta sig fram fri mot Samuel Ersson. Inte heller denna gång kunde BIK Karlskoga utnyttja detta överläge.

Skott: 9-5

Hemmalaget BIK Karlskoga styrde och ställde i det mesta under den första perioden men nu kom Västerås ut med lite mer fart och kunde stundtals sätta rejäl press offensivt. Två ramträffar blev frukten av offensiven samt ett missat öppet mål. Det var backen Acke Ringström som kom i en offensiv utflykt och testade ett avslut. Pucken styrdes mot Henrik Lundbergs vänstra stolpe och ut. Lite senare fick Alexander Lindelöf iväg ett rejält backskott som även det träffade målramen. Där tvingades domarna ta en videogranskning. När Västerås fick ett powerplay passade Anthon Eriksson på att missa pucken på ett fint instick framför ett närmast öppet mål. Tre fina chanser som blev resultatlösa.

BIK Karlskoga hade även de några fina chanser till att hänga in matchens första mål. Bland annat när Samuel Ersson, i Västerås kasse, var lite ovarsam med pucken bakom eget mål. Pucken skickades via sargen till en motståndare som genast la in pucken framför Erssons kasse. Samuel Ersson hann dock tillbaka och kunde reda upp situationen. Men BIK Karlskoga skulle få ledningsmålet i matchen. Efter en period av bra offensivt spel från Västerås kunde BIK Karlskoga utnyttja ett pucktapp vid offensiva blå och vända spelet. Pucken spelades fram till BIK:s Juliuz Persson som elegant tråcklade sig förbi båda back och målvakt och petade in 1-0.

Västerås var det lag som skapade flest riktigt heta avslut men BIK Karlskoga blev det lag som tog bäst vara på chansen när den dök upp. I slutsekunderna fick även Västerås ett friläge, genom Jimmie Jansson, men Henrik Lundberg i BIK: s kasse parerade väldigt snyggt.

Skott: 9-8

Det tog bara knappa halvminuten innan Västerås kvitterade till 1-1. Alexander Lindelöf tog emot pucken vid blålinjen, avancerade fram några meter, och skickade in ett välriktat handledsskott bakom Henrik Lundberg i hemmakassen. En perfekt start för gästande Västerås.

Nästa stora chans att göra mål fick Västerås när BIK Karlskogas Jacob Lundegård skickad pucken över plexiglaset i egen zon. Tid 44:29. Västerås kunde inte utnyttja den chansen och matchen var fortsatt oavgjord, 1-1.

Spelet förblev en aning avvaktande efter att BIK Karlskoga blivit fulltaliga igen. Känslan var att båda lagen lurpassade lite på varandra. Att ett misstag skulle begås som öppnade upp för en målchans. Och misstaget begicks. Det var Västerås Anton Svensson som jagade en Karlskogaback bakom BIK:s mål. Backen slog stopp och vände upp mot Anton som inte hade möjlighet att undvika en kollision. Domaren valde att visa ut Anton två minuter för den incidenten. Boarding blev bedömningen. Tid 46:49.

Kanonläge för BIK Karlskoga att ta ledningen i matchen. Karlskoga satte upp sitt powerplay och spelade runt riktigt bra. Kom till flera avslut där ett av avsluten fick Samuel Ersson att verkligen tänja sig. En avgörande räddning, helt enkelt. Förutom den fina chansen höll Västerås sina motståndare borta från fler farliga avslut.

Strax efter powerbreak skulle avgörandet i matchen komma. Och det var Anthon Eriksson som höll sig framme. En rörig situation framför Karlskogas mål där målvakten Henrik Lundberg kom helt ur spel. Kalle Östman snappade åt sig pucken, rundade kassen, och la fram en passning till Anthon Eriksson mitt i slottet. Anton var iskall och pricksköt pucken förbi en Henrik Lundberg som sprattlandes på rygg(!) försökte stoppa pucken.

Västerås hade vänt på ett hotande nederlag och med sitt mål dessutom gått upp i serieledning då Leksand samtidigt låg under med uddamålet borta mot Karlskrona. Spännande avslutning på perioden var att vänta. Och spännande blev det.

Västerås Isac Skedung drog på sig en utvisning för att ha kört på Henrik Lundberg i BIK:s mål. Tid 54:34. Karlskoga fick därmed chans att kvittera och gå för seger. Men Västerås var fortsatt riktigt bra i boxplay och kunde även denna gång hålla undan. När klockan tickat upp till 57:55 begärde BIK Karlskoga timeout. Ut med målvakten Henrik Lundberg och spel med sex mot fem spelare på isen.

Och nu skulle dramaturgin i denna match ställas på sin spets. Västerås gjorde nämligen mål, 3-1, genom Mikael Frycklund, men domarna valde att döma bort målet. Ett domslut som blev oerhört omdiskuterat och för oss betraktare verkade helt felaktigt.

En beskrivning av det som hände:

Västerås slog en puck från egen zon som tycktes gå till icing. Linjedomaren vinkade avvärjande. Ingen icing. Karlskoga fick kontroll på pucken och höll den i egen zon cirka tio sekunder i väntan på att nya spelare skulle komma in på isen. En Karlskogaspelare började transportera pucken ur egen zon, slog en lång passning, som bröts av Mikael Frycklund vid röd linje. Frycklund avancerade en bit in i anfallszon och skickade pucken i mål. Vilt jubel på Västerås avbytarbänk. Matchen var vunnen. Då markerade domarna att de behövde diskutera något.

Tydligen hade BIK Karlskogas spelare protesterat våldsamt till domarna och hävdat att målet inte skulle godkännas pga. att det föregicks av en icing som felaktigt inte blåstes för. Efter en lång, mycket lång, diskussion mellan domarna på isen kom så beslutet att målet, underkändes!

Istället för 3-1 och en säker seger stod det återigen 2-1 till Västerås och fortsatt spel sex mot fem. BIK Karlskoga gick stenhårt för att skicka in kvitteringspucken men Västerås kunde med stor möda hålla undan avgå med segern.

Skott:10-8

Summering:

Inte alls den matchutveckling som många förväntat sig. Istället för två lag som ursinnigt gick för ledningsmål och seger fick vi se två lag som spelade ganska avvaktande. BIK Karlskoga öppnade matchen bäst men Västerås åt sig sakta men säkert in i skeendet ju längre tiden led. Lagen skapade en handfull riktigt bra målchanser men två bra målvakter höll siffrorna nere. Efter en tidig kvittering i den tredje perioden svängde matchen över lite till Västerås fördel, men fortsatt väldigt jämt. Efter Västerås ledningsmål hade BIK Karlskoga lite svårt att sätta riktigt tryck offensivt. Först med två minuter kvar, och i spel sex mot fem, lyckades BIK Karlskoga ställa till oro i Västeråsförsvaret. Som vanligt var Samuel Ersson stabil och klev upp med några avgörande räddningar.