AIK-VIK 3-5
Publicerad: 2019-02-20
Fjärde mötet lagen emellan denna grundserie. Vid två tidigare tillfällen slutade matcherna med Västeråssegrar. En av dessa på Hovet. Kunde Västerås upprepa bedriften att vinna mot AIK på deras hemmaplan?

Västerås klev ut på Hovet is, frågade inte om lov, och började sedan dansa med hemmalaget AIK. En yster dans som resulterade i snabba omställningar, anfall i parti och minut, en hel del slarv, samt fyra mål innan perioden var till ända.

Det var AIK som tog ledningen efter att lagen bytt lite chanser första minuterna. Västerås blev aningen passiva och sjönk ned i egen zon vilket bjöd AIK chansen att få mycket is att spela på. Detta utnyttjades genast då man spelade sig fram till ett avslut från AIK:s back Johan Larsson som kunde glida ned från sin backposition och närmast ostört pricka in ledningsmålet till 1-0 bakom Samuel Ersson i Västerås kasse.

Västerås lät sig dock inte nedslås. Bara minuten senare stressade man bra djupt nere i AIK:s zon, vann pucken, som sedan spelades via Kalle Östman fram till Acke Ringström vid blå. Ringström tvekade inte på hanen utan drog iväg ett slagskott som Marcus Bergman påpassligt styrde förbi AIK:s målvakt Robin Wallin. Kvitterat på Hovet och inte alls oförtjänt.

Mitt i perioden stod Västerås för svagt spel i egen defensiv zon. Lucas Zetterberg spelade en lös puck bakom eget mål som AIK:s Fredric Weigel genast snappade upp och spelade in framför mål. Där dök AIK: s back Alexander Deilert upp och kunde ohotad skicka in 2-1 till AIK. Ett mål som får tillskrivas som rent slarv av Västerås.

I slutdelen av perioden fick AIK chansen att spela powerplay men Västerås spelade rejält i sitt boxplay och kunde hålla undan. AIK skulle dock få ett mål till innan perioden var över. Ett aningen märkligt mål. AIK:s Garry Nunn skickade iväg ett skott strax innanför offensiv blå. Ett inte speciellt märkvärdigt skott. Trots detta hittade pucken en väg in bakom Samuel Ersson i Västerås mål. Klockan stod då på 19:28 och AIK kunde gå till pausvila med en bekväm tvåmålsledning.

Skott: 12 – 11

AIK, stärkta av sin tvåmålsledning, kom ut starkt i inledningen av andra perioden. Västerås fick ägna den mesta tiden till att freda eget mål. När de flesta väntade på att räkna in ännu ett mål för AIK fick Västerås med sig en utvisning. En utvisning som man utnyttjade på bästa sätt. Ett fint litet triangelspel mellan Mikael Frycklund, Isac Skedung och Fredrik Johansson där den sistnämnde skickade in reduceringen till 2-3.

Efter målet kom gästande Västerås tillbaka spelmässigt i perioden och skapade flera chanser till kvittering. Slutdelen av perioden präglades av en mångfald av utvisningar som förryckte spelet. Varken AIK eller Västerås kunde dock utnyttja några av dessa spelövertag vilket gjorde att perioden vanns av Västerås med 1-0 och AIK i ledning med 3-2.

En märkligt incident inträffade i slutsekunderna av perioden. Domaren för dagen, David Bergman, signalerade för en videogranskning. Ingen, varken TV-tittare, kommentator, eller publik förstod varför. Det tog sin rundliga tid innan granskningen var klar och Bergman klev ut på isen där han signalerade för ”Ej mål!”. Tydligen hade Västerås avlossat ett skott som misstänktes gått rakt igenom målburens nät! Som TV-tittare, och publik, önskar man verkligen att denna typ av granskningar kommuniceras ut av domare och matchspeaker. Man får du lite större förståelse för avbrottet, helt enkelt!

Skott: 13-6

AIK kom inte ut alls lika hårt i som man misstänkt vilket bjöd in gästande Västerås i spelet. Efter ett hårt jobb bakom AIK:s målbur kunde Västerås kvittera till 3-3 i matchminut fyrtiofem. Isac Skedung fick tag i pucken vid högra stolpen och trängde sig fram i AIK:s målgård. Första avslutet parerades av AIK:s målvakt men på returen kunde Skedung lyfta in pucken vid den högra stolpen.

Några minuter efter kvitteringsmålet, där Västerås verkligen låg på och skakade hemmalaget AIK, drog Västerås Sebastian Benker på sig en utvisning i offensiv zon. Domaren, som stod välplacerad, markerade för kneening vilket motbevisades av TV-bilderna. En tripping hade varit betydligt mer korrekt.

AIK satte genast upp sitt powerplay och började spela runt i Västerås försvarszon. Efter ännu en minut förvärrades läget markant för bortalaget då Västerås Fredrik Johansson drog på sig en utvisning för high sticking. Hastig och mindre lustigt för Västerås fick man spela tre mot fem i nära en minut. Ett gyllne läge för AIK att återta ledningen i matchen. Tyvärr, för hemmalagets del, slarvade man bort den chansen helt och hållet. AIK lyckades bara komma till ett avslut i spel fem mot tre vilket naturligtvis Västerås tackade för.

Direkt efter powerbreak var det Västerås tur att spela powerplay efter att AIK dragit på sig en utvisning. För många spelare på isen. Nu var det Västerås som fick chansen till att ta ledningen i matchen för första gången. AIK försvarade sig dock bra och lyckades hålla undan från baklängesmål i boxplay.

Efter sitt powerplay var det Västerås som fortsatt såg hetast ut på rinken denna afton. Bara knappa minuten efter att AIK städat undan sitt boxplay satte Västerås hårt tryck vilket resulterade i att Fredrik Johansson kunde skicka in pucken fram till 4-3. Bortalaget i ledning för första gången i matchen. Hur skulle AIK svara på det? Frågan förblev obesvarad eftersom Västerås var ofina nog att skicka in 5-3, genom Anthon Eriksson, bara tolv sekunder senare! En snabb spelvändning där Isac Skedung och Anthon Eriksson kom i ett två mot ett-läge. Skedung flippade över pucken till Anthon som utan pardon skickade in trissan till höger om Robin Wallin.

Efter det målet, som kom i minut femtiofyra, såg AIK faktisk en aning håglösa ut i sina aktioner. Under de återstående minuterna av matchen kunde Västerås relativt enkelt hålla undan och inkassera tre otroligt efterlängtade poäng.

Efter fyra möten mot AIK under grundserien kan vi härmed konstatera att Västerås inte är någon favoritmotståndare för Gnaget. Tre segrar av fyra möjliga. Två på bortaplan. Ett hyggligt facit av en nykomling!

Skott: 7-9

Tränaren Thomas Paananen efter match:

”Grym karaktär idag. Det var viktigt för oss. Göra en bra match, och vinna på bortaplan. Vi har haft ett bra snack inför dagens match. Vi hade bestämt oss för att gå ut och göra en riktigt bra match. Det är karaktären i gruppen. Vi hittade framför allt tillbaka till vår inställning i dueller, i närkamper. Det gör att vi kan vinna. Det kändes konstigt att det stod 3-1 till AIK efter första perioden. Men vi hade bestämt oss för att göra sextio minuter. Därifrån skulle vi göra ett bokslut. AIK var bättre än oss i andra perioden men ändå vinner vi den med 1-0. Det första målet, i första perioden, gav oss mycket energi. När vi sedan gör 2-3 får vi riktig vittring. Vi hade pratat mycket om att vi ska ut och köra, än vad som händer. Jag tycker Skedung, Eriksson och Wikman, den kedjan var riktigt bra idag. Sedan Fredrik Johansson som kliver fram och gör två mål. Visar vilken lagkapten han är. Erssons målvaktsspel sista fyrtio minuterna var också riktigt bra. Det här är en nivå vi måste ha om vi ska vinna matcher”

1–0 (02.30) Johan Larsson (A Deilert, M From) 1–1 (03.40) Marcus Bergman (K Östman, A Ringström), 2–1 (10.03) Alexander Deilert (F Weigel, M From), 3–1 (19.28) Garry Nunn (M Lindholm) 3–2 (29.13) Fredrik Johansson (I Skedung, M Frycklund)fem mot fyra. 3–3 (44.39) Isac Skedung 3–4 (53.30) Fredrik Johansson (M Frycklund, I Skedung) 3–5 (53.42) Anthon Eriksson (I Skedung, W Wikman). Skott: 32–26

Publik: 3 923

Domare: David Bergman