Storseger när publiken var tillbaka i ABB Arena Nord
Publicerad: 2021-10-01
En stark avslutning av matchen gav en stabil hemmaseger.

Västerås - Vita Hästen 8-4 (3-1, 1-1, 4-2)

Västerås inledde perioden med bra fart och tog sin in i Vita Hästens zon återkommande under matchens första två minuter men utan att få till några farliga avslut mot mål. Genom bra stress på Hästens uppspel tvingade man Vita Hästens Philip Alftenberg att skicka pucken över sarg och plexiglas med ett powerplay för hemmalaget som följd.

Inledningsvis fick Västerås ingen riktig ordning på det uppställda spelet men med bara knappa sexton sekunder kvar i spelformen lyckades Anton Svensson ta vara på en målvaktsretur och skicka in pucken till 1-0. Tid 04:02. Västerås fick inte rida länge på den framgång. Bara knappa minuten senare kunde gästerna kvittera genom Filip Cruseman, utan assist. Tid 05:10.

Efter Hästens kvittering blev spelet väldigt öppet där båda lagen försökte anfalla med fart men utan större struktur. Korta anfall för båda lagen där det knappt skapades några avslut mot endera mål.

I mitten av perioden fick Vita Hästen lite tryck i Västerås zon efter att hemmalaget slängt iväg pucken till icing. Trycket fortsatte då Västerås tvingades ta ny icing men till slut kunde Västerås lyfta ut pucken och få lite lugn och ro i egen zon.

Även om Västerås lyckades lyfta upp spelet offensivt i några korta sekvenser var det Vita Hästen som fortsatt såg tyngst ut i det offensiva spelet.Hästen lyckades hela tiden återerövra pucken och därmed behålla trycket i anfallszon. Västerås konstruktiva anfallsspel försvann, märkligt nog, efter ledningsmålet. Efter det klev Vita Hästen upp och satte Västerås försvar på ständiga prov. Lyckligtvis var inte gästernas avslut tillräckligt vassa för att överlista Johan Gustafsson i hemmamålet.

Ett välbehövligt powerplay tilldelades Västerås med knappa femton minuter spelade då gästernas Brandon Fehd drog på sig en tvåa för fasthållning. Västerås tackade för detta och kunde efter visst besvär skicka ett välbehövligt ledningsmål fram till 2-1. Målskytt Mikael Frycklund. Tid 16:21.

Men Västerås fick inte njuta av denna välbehövliga framgång länge, heller. Närmast direkt efter målet drog Västerås på sig en utvisning för boarding genom Ludvig Jardeskog och fick därmed slita för att hålla rent bakåt. Tid 16:28. Västerås höll tätt bakåt och lyckades dessutom kontra snyggt och hänga in 3-1 direkt när man blev fulltaliga. Alexander Lunsjö drev upp pucken på vänsterkanten och skickade in den framför Hästens målbur där Mathias From kom störtande och tryckte in 3-1. Ett riktigt vackert anfall. Tid 18:40.

En i många stycken märklig period där Vita Hästen vissa stunder såg starkast ut men trots detta gick hemmalaget Västerås gick till pausvila med 3-1. Nyckeln till detta var ett väl fungerande powerplay samt spetskompetens i kontringsspelet. Skott: 10 - 10.

Med bara någon minut spelad drabbades Vita Hästen av en något udda utvisning. Gästernas back, Alexander Falk, stoppade pucken regelvidrigt med handsken och fick sätta sig i syndabåset. Tid 21:37. Men det skulle komma mer på samma tema udda utvisningar. Västerås Mathias From utvisades två minuter för slashing då han i kampade om pucken med en motståndare i offensiv zon. Ett hopslag med klubbor där Vita Hästens spelare tappade balansen och fick syna isen. Tid 22:28.

Med detta i minnet blev powerplay för hemmalaget lite senare detsamma för bortalaget som inte kunde utnyttja detta. Bra boxplay höll pucken borta från nätkänning.

Andra perioden präglades inledningsvis av ryckigt och ostrukturerat spel från båda lagen. Inte blev detta bättre då Vita Hästen drog på sig ny utvisning och gav Västerås chans till nytt mål i powerplay. Tid 26:00. Västerås satte upp ett riktigt bra powerplay och radade upp avslut och chanser men denna gång kunde gästande Vita Hästen hålla emot.

Efter sitt boxplay klev Hästen upp rejält och satte tryck i Västerås zon men hade svårt att hitta bra avslutslägen. Föredömligt defensivt arbeta av all hemmaspelare bidrog till detta. Västerås trampade igång allt mer under periodens gång och fick till långa tunga anfall nere i Hästens försvarszon. Där spelade man runt på ett mycket snyggt sätt och skapade flera riktigt fina målchanser. Mitt i Västerås dominans i spelet fick gästerna till en spelvändning där en spelare kom fri men suveränt hemjobb av Ludvig Östman, samt bra målvaktsspel, förhindra nätkänning för Vita Hästen den gången.

Strax efter denna giftiga chans för gästerna drog de på sig ny utvisning. Denna gång två minuter för roughing. Syndare var Filip Cruseman. Tid 33:37.

Västerås satte upp sitt powerplay direkt och det tog inte lång tid innan pucken spelades upp till Jimmie Jansson Lorek som skickade iväg ett slagskott som letade sig in över mållinjen fram till 4-1. Tid 35:13. Tredje målet i denna spelform för kvällen!

Viss frustration kunde nu skönjas hos gästerna efter Västerås fjärde mål för kvällen då de började spela lite tuffare och fulare i närkampsspelet. Något som publiken högljutt underströk utan att domarna för kvällen lät sig påverkas. Västerås stod upp bra mot detta och markerade sin närvaro väldigt tydligt. Under periodens sista tre fyra minuter valde Västerås att spela väldigt enkelt i egen zon och bara lyfta ut pucken ur egen zon. Det såg länge ut som att Västerås skulle gå till periodvila med en trygg tremålsledning men så blev det inte. Med ynka halvminuten kvar lyckades Hästen trycka in en reducering fram till 2-4 genom Corey Mackin. Tid 39:36.

Återigen en period som var ryckig spelmässigt. Mycket beroende på spel i poweplay och boxplay. Periodvis klev Västerås upp rejält och visade oerhörd pondus i det offensiva spelet för att i nästa ögonblick hamna lite på hälarna i egen zon. Vita Hästen tunga, men visade ingen riktigt spets. Skott: 14 - 10.

Västerås startade den avslutande perioden med frejdigt spel och skapade riktigt bra tryck i anfallszonen. Mikael Frycklund hade en uppåkning från egen zon där han avslutningsvis bröt in framför Hästens målvakt och pucken var nära att kunna tryckas in i nätet. Istället kom, aningen ologiskt, ännu en reducering för Vita Hästen i deras första riktiga anfall i perioden. Pucken lades ner mot Johan Gustavsson och i röran framför mål kunder Johannes Nilsson peta in 3-4 i tom kasse. Tid 45:15.

Detta störde inte Västerås nämnvärt som omgående tryckte på framåt och bara minuten senare kunde Lukas Zetterberg skicka in 5-3 efter fint förarbete av Mikael Frycklund. Tid 46:13. Efter målet fortsatte hemmalaget trycka på offensivt och Vita Hästen tvingades till att ta ny utvisning. Denna gång Erik Borg som fick sitta av två minuter för en holding,. Tid 48:45

Om Hästenspelarna var frustrerade tidigare i matchen tilltog denna frustration under Västerås powerplay. Ett handgemäng utbröt vid Västerås avbytarbås som slutade med en dubbelutvisning. Hästens Christopher Fish och hemmalagets Marcus Bergman fick sätta sig på utvisningsbänken två minuter vardera för roughing. Tid 49:30.

Under detta fortsatta spelet i powerplay för hemmalaget visade gästerna prov på dåligt humör då efterslängar och knuffar delades ut efter avblåsningar. Västerås hade fortsatt bra kontroll på sina gäster och började allt mer spela för att stänga ned matchen. Ur ”ingenting” fick plötsligt Vita Hästen ett friläge då pucken, för deras del, turligt studsade förbi en västeråsförsvare. Det hela slutade med en hakningsutvisnig för Västerås och powerplay för gästerna. Tid 54:27.

Vita Hästen fick lite fart på sitt powerplay utan att egentligen skapa några farliga chanser. Men, trots detta kom ännu en reducering. Ett nedlägg mot Johan Gustafsson, stök och bök framför målet, och till slut kunde Filip Cruseman peta till pucken som med knapp nöd letade sig över mållinjen. Tid 56:25.

Direkt efter sin reducering drog gästerna på sig ännu en utvisning. Denna gång för en puck som skickades ut över plexiglaset. Två minuter på botbänken för Hästens Hampus Falk. Tid 56:36.

Detta med att ta utvisningar var ingen bra strategi från gästerna. Västerås satte bra tryck i sitt powerplay och till slut kunde Mathias From göra sitt andra mål för kvällen fram till 6-4. Hemmalagets fjärde(!) mål i denna spelform för kvällen. Tid 58:29.

Vita hästen chansade med spel sex mot fem under matchens sista självande minuter men det straffade sig. Marcus Bergman vann puck i egen zon, tog några skär, skickade över pucken till Alexander Lunsjö som sköt in 7-4 i tom kasse. Tid 59:51. Men Västerås ville ha mer denna kväll. Full fart framåt, tryck mot gästernas kasse, och 8-4 rasslade in i nät. Tid 59:59. Målet fick videogranskas för att kontrollera att inte tiden gått ut innan pucken passerade mållinjen. Målskytt denna gång Alexander Lavoie. Även detta mål tillkom i powerplay då Hästens Erik Borg dragit på sig en utvisning med fem sekunder kvar av matchen. Skott: 18 - 11 Skott totalt: 42 - 31

Summering av matchen:

Det kändes flera gånger om som att Västerås stängt matchen men Vita Hästen gnuggade sig ikapp gång på gång utan att för den skull skapa speciellt mycket offensivt. När gästerna reducerade till 4-5 med knappt fyra minuter kvar att spela osade det lite hett för hemmalaget. Då visade Västerås både klass, styrka och moral genom att under de sista två minuterna av matchen trycka in tre raka kassar! Suveränt bra spel i powerplay, fem mål i denna spelform, bidrog självklart till att segern kunde bärgas. Däremot fanns mer att önska i spelet, kampen, framför eget mål. Två av Hästens mål tillkom genom att Västerås inte kunde stöda bort lösa puckar framför Johan Gustafsson i målet. Där finns förbättringspotential.