BIK-VIK 3-4 (OT)
Publicerad: 2019-03-07
Näst sista omgången och den stora frågan av om Västerås skulle kunna bryta den svaga bortastatistiken mot BIK Karlskoga. Västerås kunde vid seger säkra en tredjeplats i tabellen inför sista omgångens möte borta mot Modo.

BIK Karlskoga kom ut till denna match med en tydlig agenda. Man ville sätta sig i förarsätet. Något man också gjorde. Västerås fick se sig omåkta och bortspelade om vart annat under matchens första tio minuter. Det var bara en tidsfråga innan BIK Karlskoga skulle sätta sin första kasse och därmed försätta Västerås i en riktig uppförsbacke. Då ishockey inte är en logisk sport hände naturligtvis det motsatta! Det blev Västerås som gjorde första målet i matchen. I sitt andra powerplay, i slutfasen av den första perioden, skicka Jonas Liwing iväg ett backskott som letade sig in bakom Henrik Lundberg i Karlskogas målbur. Fullständigt ologiskt sett till spelet ute på isen men väldigt välkommet för ett tillbakapressat Västerås. Efter målet lyfte Västerås upp sitt spel en aning men det var fortsatt BIK Karlskoga som höll i taktpinnen.

Skott: 12-7

Perioden påbörjades som den första avslutats. Ett hemmalag som drev stenhårt mot Västerås mål och stundtals satte enorm press på gästernas försvar. Samuel Ersson fick verkligen bekänna färg denna kväll. Guldgallervinnaren fick fortsatt jobba hårt för att hålla målet fritt från påhälsning. Västerås som börjat perioden med att dra på sig en utvisning(för många spelare på isen) försökte tappert hitta tillbaka till någon form av offensiv. Cirka fem minuter in i perioden försökte man sig på en spelvändning. Det gick inte bättre att man tappade pucken vid offensiv blå linje och istället kunde BIK Karlskoga vända fram till ett friläge. Det var hemmalagets Gustaf Thorell som skrinnade fram och mycket eleganta lyfte in pucken fram till 1-1. Mycket rättvist, sett de chanser som skapats i matchen.

Knappt två minuter efter Karlskogas kvitteringsmål blev Västerås tilldömda en straff. Det var bortalagets Anthon Eriksson som tog sig fram till ett friläge men blev upphakade i skottögonblicket. Som straffläggare utsågs Kalle Östman. Östman gjorde en fin dragning och målet kändes givet men i precis rätt ögonblick skickade Henrik Lundberg, BIK:s målvakt, ut sin klubba och kunde stötbryta.

Tre minuter senare var det dags igen. Nytt mål i matchen. Ett aningen passivt Västerås tillät BIK Karlskoga att mycket snyggt spela sig fram till ledningsmålet, 2-1, i matchen. Målskytt Fredrik Forsberg.

Frågan var nu om hemmalaget skulle skölja över sin motståndare och peta in ännu något mål. Chanser saknades inte men, återigen, blev det bortalaget, Västerås, som lite överraskande gjorde nästa mål. Västerås Alexander Lindelöf drog iväg ett slagskott och framför mål dök Mikael Frycklund upp och styrde in pucken med höften(eller ryggen!). Oavsett hur det gick till var det ett mål som Västerås verkligen behövde för att få energi att fortsatt stå emot BIK Karlskoga. Om det var BIK Karlskoga som stod för det mesta offensivt så var det Västerås som verkligen tog vara på de lägen som dök upp.

Mikael Fryklund om sitt mål:

*”Vill man köpa pizza, så åker man till en pizzeria. Vill man göra mål så åker man till mål”. *

Och apropå att tillvarata sina lägen. Bara fyrtio(!) sekunder efter Västerås kvittering fick man chansen att ta ledningen i matchen. En chans som man tog. Karlskoga tappade puck i mittzon, Marcus Bergman snappade upp pucken, såg att Jimmie Jansson kom på fri yta, och chippade fram en perfekt passning. Jimmie fick fri gata fram mot Henrik Lundberg i BIK:s mål och gjorde inget misstag. Stort jubel hos den månghövdade skaran av Västeråssupportrar som sannolikt inte trodde sina ögon. Västerås hade vänt matchen till sin fördel inom loppet av knappa minuten.

Perioden avslutades med lite klassiskt Boforsstök. Hemmalagets Gustaf Thorell sökte upp Västerås Mikael Frycklund och visst handgemäng uppstod. De båda kontrahenterna belönades med två minuter var i utvisningsbåset.

Skott: 13-5

Inför den tredje perioden hade Västerås skaffat sig ett mentalt och målmässigt övertag. I vetskap om att de inte förlorat en enda tredjeperiod de senaste fem omgångarna kände de sig säkert vid gott mod när de äntrade isen för avgörandets stund. BIK Karlskoga hade å sin sida inget annat val än att fortsätta trycka på offensivt som de gjort i de två tidigare perioderna under kvällen. I den tredje minuten av sista perioden öppnade sig chansen för hemmalaget. Västerås Jimmie Jansson var lite ovårdat med klubbföringen och trippade sin motståndare i egen zon. Två minuters powerplay för BIK Karlskoga och en gyllne chans att komma ikapp. Men precis som i sin senaste hemmamatch mot Karlskrona stod Västerås upp bra i sitt boxplay och kunde städa av detta utan mål i baken. Det saknades inte chanser för Karlskoga men Samuel Ersson spelade fortsatt med ett stort lugn och lyckades hålla emot alla avslut.

Västerås lyckades denna period bättre med sina försöka att stänga ned åkvägarna för Karlskogas snabba forwards. Man lyckades komma upp lite högre i banan med sitt presspel och därmed blev det inte lika stort tryck i den egna zonen periodvis. I takt att tiden led blev Karlskoga allt mer desperata och började skicka in puckar mot mål från både möjliga och omöjliga vinklar. Till slut skulle de belönas för sitt flit.

När det var knappt tre minuter av perioden lyckas hemmalagets Fredrik Höggren överlista Västerås målvakt med ett avslut ur snäv vinkel. Pucken hittade in via en liten lucka vid stolpen. Ett mål som Samuel Ersson borde kunnat avvärjt. I och med denna sena kvittering var det upplagt för stor dramatik. Oavgjort och en poäng var naturligtvis inte hemmalaget nöjda med utan man gick fortsatt till attack för ett avgörande. Trots visst tryck mot Västerås mål lyckades inte Karlskoga trycka in en segerpuck och matchen gick till avgörande i sudden.

Skott: 13-9

Sudden:

Ganska omgående fick Kalle Östman ett friläge mot Henrik Lundberg i BIK:s mål men lyckades inte förvalta denna chans. Karlskoga stack upp och fick till ett och annat avslut innan avgörande föll. William Wikman, Jonas Liwing och Johan Skinnars fick förtroendet i ett byte. Ett förtroende som de tackade för genom att sätta det avgörande målet. Det var Jonas Liwing som plötsligt befann sig helt fri med Henrik Lundberg och mycket kyligt petade in pucken mellan benen på denne. Jonas Liwing därmed tvåmålsskytt och matchvinnare.

Summering:

Karlskoga var under större delen av matchen det spelförande laget. De visade upp en fin fart och flykt i sitt spel. Västerås backar fick ofta se sig både frånåkta och omkörda när Karlskogas forwards virvlade fram över isen. Utan en högpresterande Samuel Ersson i målet och ett närmast ofint sätt att utnyttja sina chanser, hade Västerås aldrig vunnit denna kamp. Efter en fem matcher lång vinstsvit, med mycket fint offensivt spel, kom nu en spelmässig svacka för Västerås. Extra starkt då att kunna åka hem med två värdefulla poäng trots att spelet hackade betänkligt. I och med kvällens två poäng har nu Västerås skapat sig själva en jättechans att ta hem den åtråvärda tredjeplatsen.

Matchens snackis:

Var det mål, eller var det inte? I den första perioden hade Karlskoga ett avslut, ett slagskott längs isen, som tycktes gå förbi Samuel Ersson, in i kassen, och ut lika fort. Stor irritation på läktaren. På Jumbotronen repriserades händelsen gång på gång. Domaren var dock tvärsäker på sin sak och tog inte till den sedvanliga videogranskningen. Enligt källor på läktaren(!) berodde detta på att domaren tydligen hade direktkontakt, via hörsnäcka, med videodomare och därmed genast fått besked om att pucken tagit i stolpen!

0–1 (17.26) Jonas Liwing (Kalle Östman, Lukas Zetterberg) fem mot fyra. 1–1 (25.43) Gustaf Thorell (Gustaf Franzén) 2–1 (30.07) Fredrik Forsberg (Henrik Larsson) 2–2 (38.38) Mikael Frycklund (Alexander Lindelöf) 2–3 (39.23) Jimmie Jansson (Marcus Bergman). 3–3 (56.48) Fredrik Höggren (Carl Berglund). 3–4 (62.44) Jonas Liwing (Johan Skinnars, William Wikman).

Skott: 40–25 (12–7, 13–5, 13–9, 2–4)

Publik: 2 387