Förlust borta mot HV71
Publicerad: 2021-09-29
0-3 inför sista perioden blev en för svår uppförsbacke.

HV71 - Västerås 4-1 (1-0, 2-0, 1-1)

Västerås fick en jobbig inledning av matchen då HV71 fick med sig ett tidigt powerplay och kunde hänga in 1-0 bakom Johan Gustafsson. Utvisningen uppkom då Marcus Bergman var lite för het i offensiv zon och tryckte till en HV-spelare lite väl tufft mot kortsargen. Målet för HV71 gjordes av Simon Önerud som styrde en in backskott från blålinjen. Tid 01:14.

Efter målet ångade HV71 på för mer utdelning men gästande Västerås stod emot bra i egen zon och kunde till största delen hålla sina motståndare längs sargerna och släppte inte till några bra avslutslägen.

Västerås fick chans till att spela powerplay efter cirka fem minuter då HV71 drog på sig en utvisning för interference. Det gick inte bättre än att Alexander Rauchenwald petade omkull en HV-spelare nästan omedelbart och spel istället fyra mot fyra. Med dryga elva minuter spelade fick Västerås ny chans till powerplay då HV71 skickade in för många spelare på isen. Mer spel i offensiv zon under detta powerplay utan att några riktigt heta chanser skapades.

Isac Skedung fick Västerås första stora chans till nätkänning i en snabb spelvändning där backen August Thornberg drev upp pucken, släppte ut snett till vänster till Skedung, som drog iväg ett hårt skott som träffade bortre stolpen med en ljudlig klang.

Några minuter senare lyckades Västerås än en gång komma i en snabb spelvändning där Jesper Johansson fick ett fint läge att peta in pucken men missade. Det såg ut som att pucken ställde sig på högkanten vilket gjorde avslutet knöligare.

Hemmalaget HV71 var det spelförande laget men Västerås lyckades ganska väl att hålla dem borta från allt för många målchanser som även skottstatistiken i perioden visade. Skott: 6-5.

Inledningen för Västerås av den andra perioden blev slitsam då man inom en kort tidsrymd drog på sig två utvisningar. Först Filip Karlsson för tripping och därefter Roe Logan för hakning. Det innebar att HV71 per automatik fick momentum i perioden och kunde sätta bra press på Johan Gustafsson i Västerås målbur. Men inget mål i powerplay för hemmalaget trots goda chanser. Men det skulle komma. Som "ett brev på posten" med tanke på alla de chanser HV71 skapat främst genom sina powerplay. Det blev HV:s Måns Lindbäck som styrde in 2-0 via ett nedlägg från backen Nichlas Torp. Inte mycket för Johan Gustafsson att göra den gången. Tid 28:56.

Västerås försökte komma tillbaka offensivt i matchen med hittade ingen riktig ordning på spelet. Sanningen var att Västerås knappt skapade några riktigt bra målchanser utan avsluten blockades eller blev allt för tunna för att hota. Istället passade HV71 på att utöka till 3-0 efter uppställt spel i anfallszon och skott från tekningscirkeln. Denna gång var det Alexander Ytterell som hittade rätt. Tid 36:07.

I slutdelen av perioden inträffade en aningen märklig incident. HV71:s Daniel Bertov klev upp i mittzonen och satte stopp för Västerås Isac Skedungs framfart med en ganska frän tackling. En tackling som tydlig tog mot huvudet(enligt TV-bilder) och Skedung fick lämna isen påtagligt groggy. Domarnas bedömning blev, efter evighetslång granskning, två minuter för interference för Daniel Bertov. Västerås kunde dock inte förvalta detta spelmässiga övertag vilket medförde att hemmalaget HV71 kunde gå till pausvila efter två perioder med en bekväm 3-0 ledning. Skott: 11-8

Om HV71 var snabba med mål i första perioden var detta inget mot hur snabbt Västerås gjorde mål inledningsvis i den avslutande perioden. Det tog bara sexton sekunder innan Anton Svensson kunde styra in reduceringen till 1-3 på ett annorlunda sätt. Anton gick omkull på jakt efter en målvaktsretur och gled in med både puck och sig själv i kassen. Innan målet godkändes vidtogs ännu en evighetslång granskning. Tid 40:16.

Efter målet fick Västerås lite mer energi samtidigt som HV71 tycktes backa av och börja spela lite mer för att stänga ned matchen. Efter dryga fem minuters spel höll sig Daniel Bertov framme ännu en gång och ansatte Västerås Alexander Lunsjö med en knätackling. Lyckligtvis kom Lunsjö undan denna tackling utan men. Tid 45:52.

Västerås lyckades skapa visst tryck i sitt powerplay där Antons Svensson hade ett avslut som satt högt i vänstra stolpen bredvid HV:s målvakt Jonas Gunnarsson. Angående ramträffar hade Västerås två och HV71 ett i den avslutande perioden. Med knappa tre minuter kvar valde Västerås att spela med sex man mot fem i ett försök att gå ikapp målmässigt. Man lyckades skapa lite tryck mot HV:s kasse man något riktigt spetstigt avslut kom aldrig i dager. Istället, som det brukar bli i denna spelform, kunde hemmalaget peta in ännu ett mål nu i tom kasse. Målskytt för HV71 denna gång var Simon Önnerud som inte ens behövde skicka pucken i det tomma nätet. I en åkduell med Mikael Frycklund slog den sistnämnde klubban ur händerna på Önnerud och domarna dömde helt korrekt mål. Tid 58:01. Skott: 9-14 Skott totalt: 26-27

Summering:

Svårt att riktigt bedöma lagens styrkor denna match. HV71 var laget som i de första två perioderna ägde det berömda momentumet. De skapade stundtals bra tryck i anfallszon där de fick möjlighet att passa runt pucken i uppställt spel. Båda målen i den andra perioden tillkom ur detta och visade på HV:s passningskicklighet. I den tredje perioden bjöds Västerås in mer i matchen och försökte verkligen forcera in mer än det enda mål som Anton Svensson stod för. Med lite större tur kunde Västerås gjort matchen jämnare(stolpträffar) men i det stora hela speglade matchresultet väl det som hände på isen denna kväll. Nya tag mot Vita Hästen.