En stabil insats över tre perioder gav skön seger
Publicerad: 2019-11-03
Anthon Erikssons skottäckning och fina mål bidrog till triumfen

Västerås - Mora 4-1 (1-0, 2-1, 1-0)

Första perioden

Redan under matchens första skälvande minut vaskade Västerås fram två heta chanser framför Moras mål. Efter halvannan minut hade man avlossat fyra skott mot Moras målvakt Matteus Ward. Moras första försök till anfall slutade i att laget gick offside. Västerås vann tekningen i mittzon och chansade med en lång passning som dock gick till icing. Mora vann därefter tekningen i anfallszon och lyckades få till sitt första avslut i matchen.

I matchens femte minut drog Västerås igång en spelvändning som avslutades med skott från vänsterkanten av Jimmie Jansson som följt med upp i anfallet. Strax efter skapade Mora en halvchans då man slängde in en puck framför Västerås målbur.

Västerås lyfte ned spelet i Moras zon och det blev en låst situation vid ena sargkanten. Domaren bedömde att en Moraspelare begått ett regelbrott(holding) och Moras Oliver Erixon fick sätta sig på botbänken. Tid 7:45.

Västerås satte upp ett bra powerplay och Jimmie Jansson fick ladda sin bössa för skott. Skottet blev blockat men Västerås kunde hålla kvar pucken i anfallzon och skapade flera skapliga lägen. Till slut blev det mål. Men ett mycket märkligt mål! En Moraspelare(Adam Masuhr), bakom egen målbur, skulle lyfta ut pucken ur zon. Det gick dock så tokigt att han lyfte pucken i ryggen/nacken på egen spelare och in i eget mål. Isac Skedung krediterades för målet. Tid 9:38.

Några byten efter ledningsmålet klev kedjan med Benker, Öhrn, och Bergman in och låste fast Mora i egen försvarszon. Mora fick slita oerhört för att freda sig. Nästa lina som kom in för hemmalaget fortsatte på den inslagna vägen. In i Moras zon, skott på mål, och massiv press. Mitt i denna kanonad lyckades en Västeråsback närmast skjuta ned egen spelare framför mål med ett hårt slagskott. Inte blev det lättare för gästerna då man dessutom drog på sig en utvisning(Mattias Nörstebö, hooking). Tid 13:51.

Västerås lyckades inte bita sig fast i offensiv zon inledningsvis i sitt powerplay då Mora försvarade sig förtjänstfullt. Men så kom ny utvisning för Mora(Filip Lennström,boarding) och spel fem mot tre för Västerås. Tid 15:25.

Massiv press i Moras zon. Spelet fem mot tre rann iväg utan att Västerås kunde förvalta läget. Tyvärr, för hemmalaget, kunde man inte heller nyttja det efterföljande spelet i fem mot fyra. Mora lyckades med andra ord rida ut anstormningen.

I matchminut arton kom Moras tredje försök till avslut under den första perioden. Ett avslut som Emil Kruse i hemmamålet inte hade några problem att hantera.

Moras väg in i matchen blev inte lättare då man lyckades dra på sig en ny utvisning(Adam Masuhr). Tid 19:26. Tack vare Västerås ineffektivitet i powerplay kunde Mora hålla undan fram till periodpaus med bara ett insläppt mål. Skott: 13-3

Andra perioden

Spelet inleddes med powerplay för Västerås. Mora stack dock upp i en spelvändning som höll på att resultera i en kvittering. Fortsatt rörigt och omständligt för Västerås i sitt powerplay. Mora redde ut även detta boxplay och gick raskt till anfall och fick till ett avslut mot Emil Kruse i Västerås målbur.

En mycket snabb spelvändning för Västerås höll på att resultera men pucken gled några centimeter bort från att kunna styras i mål. Tekning i Moras zon, som förlorades av Västerås, och Mora tog sig snabbt in i Västerås zon och lyckades få till sitt första längre anfall i matchen. Tyvärr för gästernas del drog man på sig sin femte(!) utvisning i rad(Adam Masuhr, holding, roughing). Västerås Anthon Eriksson fick i samma spelmoment en tvåa för roughing. Hemmalaget fick därmed ännu en möjlighet att spela powerplay. Ett powerplay som var precis lika fruktlöst som de tidigare. Tid 23:28.

Direkt efter det resultatlösa spelet i powerplay lyckades Västerås vaska fram en riktigt bra chans. Det var Jesper Johansson som fick en fin passning i mittzon. Han tog med sig pucken in i anfallszon och skickade iväg ett avslut som dessvärre gick någon decimeter utanför målet. Direkt efter drog Västerås på sig en utvisning med för många spelare på isen. Tid 27:58.

Mora fick till ett skapligt tryck i sitt powerplay men utan att komma till avslut som resulterade. Mora fortsatte trycka på även när Västerås blev fulltaliga och för första gången i matchen blev det lite kaos i den egna zonen. Moras Adam Masuhr fick läge att skjuta och drog iväg ett våldsamt slagskott. Men då dök Anthon Eriksson in i skottlinjen och blockade skottet. Strax efter Anthons fina skottäckning lyckades Västerås hitta en snygg spelvändning där Viktor Hertzberg drev in med pucken i anfallszon, droppade bakom ryggen till Jimmie Jansson, som distinkt tryckte in pucken fram till 2-0. Tid 30:05

Mora svarade strax efter med ett riktigt farligt avlut där Emil Kruse i hemmamålet fick briljera med en högklassig räddning.

När man trodde att Mora repat nytt mod och var på väg in i matchen, rent spelmässigt, slog hemmalaget till med en ny snabb spelvändning. Denna gång var det Anthon Eriksson som på eget bevåg tog sig fram och in i Moras försvarszon. Det hela slutade med att Anthon avlossade sitt eminenta handledskott och nätet stod som en strut bakom Matteus Ward i Moras målbur. Tid 33:41.

Efter det tredje målet fortsatte Västerås att sätta press i Moras försvarszon. Chanserna avlöste varandra och stundtals såg det ut som att Västerås spelade konstant powerplay. Men så, när det återstod endast sekunder av perioden, slappande Västerås av lite framför eget mål. Mora tackade för detta och vispade in en övergiven lös puck fram till 1-3. Skott: 13 - 7

Tredje perioden

Några minuter in i perioden kunde Västerås, med Skedung, Lunsjö och Wikman på isen, skapa en rejäl målchans men Mora avvärjde med stort besvär. Trots att det fortsatt var Västerås som förde spelet blev det Mora som fick med sig en utvisning. Mora kom i ett omställningspel och Jimmie Jansson hade lite otur att peta undan skridskon för en motståndare precis vi egen blålinje(tripping). Tid 44:38.

Mora satte upp sitt powerplay och avlossade några skott men inget som besvärade Emil Kruse speciellt mycket. En lös retur höll dock på att ställa till det men Kruse var med på noterna och kunde avvärja även detta.

Efter att Västerås blivit fulltaliga tog man tag i taktpinnen igen. Mitt i perioden fick Västerås till ett långt anfall där höll man Mora i ett järngrepp i offensiv zon. Chanserna avlöste varandra men pucken ville inte ta sig in bakom en storspelade Moramålvakt. I den intenstiva pressen var Mora tvungna att tillgripa ojusta medel och drog på sig ännu en utvisning i matchen(Philip Nyberg, chrosschecking). Tid 49:44.

Västerås spelade runt, skapade flera bra chanser, men det var som förgjort denna kväll att få utdelning i denna spelform. Istället slarvade Västerås i egen zon och bjöd Mora på ett läge som kunde resulterat. Trots att skottet till viss del blockades av en försvarares klubba var pucken nära att smita in vid Emil Kruses bortre stolpe.

När Mora åter blev fulltaliga lyfte de upp spelet och satte skaplig press i hemmalagets zon. Avsluten var dock för klena för att hota riktigt.

Nytt slarv av Västerås i mittzon höll på att skapa en fin spelvändning för Mora men man lyckades reda upp den situationen och få ut pucken ur egen zon.

Mora begärde timeout med knappa tre minuter kvar av den tredje perioden. Man tog nästan omdelbart ut sin målvakt för spel sex mot fem. Olyckligtvis för gästerna tappade man omgående pucken i anfallszon och Västerås Alexander Younan kunde åka fram och lägga den i tom kasse fram till 4-1.

Till mångas förvåning valde Mora att återigen spela sex mot fem. De skapade en rad chanser och pucken flög närmast okontrollerat fram och tillbaka framför Emil Kruse i hemmamålet. Trots en kavalkad av chanser för Mora i slutminuten kunde Västerås spela av matchen och vinna med tre måls marginal. Skott: 9-12

Summering:

En hemmamatch som genomfördes på ett bra sätt. Det var Västerås som förde spelet till största delen. Man var numret större än gästande Mora i det mesta på isen. Ingen spelare föll ur ramen i hemmalaget och intensiteten var på bra nivå matchen igenom. Försvarsspelet var stabilt och man bjöd inte på många chanser för gästerna. En skön trepoängare att lägga till tidigare segrar. Boxplay fortsatt på extremt bra nivå(88.24%). Även i grenen vunna tekningar ligger laget på en imponerande hög nivå(56.36%) vilket ger andra plats i ligan.