VIK-KHK 4-0
Publicerad: 2019-03-02
Direkt efter introt rullades röda mattan ut och priset som bäste junior i HockeyAllsvenskan tilldelades Samuel Ersson, Västerås unge burväktare. Ett pris som inte alls var oväntat men lika välkommet ändå. Detta var det tredje Guldgallret Västerås erövrat sedan priset instiftades. Tidigare vinnare Markus Ljung och William Karlsson.

En pigg öppning på matchen av Västerås som tog tag i händelserna direkt. Anstormning resulterade i att KHK tvingades till en tidig utvisning. Västerås satte snabbt upp sitt powerplay och det tog inte lång tid innan Sebastian Benker kunde sätta 1-0 efter fint förarbete av kedjekamraterna Marcus Bergman och Kalle Östman.

Det tog bara en knappt minut innan Västerås utökade sin ledning. Sebastian Benker tog tag i pucken till vänster i mittzon och trampade iväg i full fart ned mot KHK:s målvakt. Avslutet gick mot överkroppen på KHK:s målvakt Arvid Holm som inte hann täta till under vänsterarmen. Pucken slank igenom och ramlade in över mållinjen.

Efter Västerås andra mål på kort tid vald KHK:s tränare Ove Molin att ta en timeout för att styra upp spelet.

En kalasinledning för hemmalaget med två snabba mål och frågan blev hur gästande Karlskrona skulle gå vidare efter sin timeout. KHK lyfte upp spelet tillfälligt utan att komma till några direkt farliga avslut. Istället kunde Västerås stänka in sitt tredje mål för kvällen då Lukas Zetterberg åkte in med pucken i anfallszon och där förvånansvärt enkelt kunde bomba in 3-0. Så mycket var den timeouten värd!

Efter 0-3 i baken gjorde KHK ett målvaktsbyte för att hitta en väg tillbaka i matchen. Ut gick Arvid Holm som ersattes av Daniel Rosengren. En ung målvakt, tredjemålvakt i Kallinge/Ronneby(!) som mest var tänkt som båsöppnare. Publiken skulle dock bli varse att unge Rosengren kunde mer än att hantera en båsdörr!

Efter cirka åtta minuter skapade KHK den första riktiga målchansen där Samuel Ersson fick lite problem med ett löst skott. Det blev en retur som låg lös i målgården innan Ersson kunde blockera. I matchminut tio drog Fredrik Johansson på sig en utvisning bakom KHK:s mål där han brottades med KHK:s målvakt som gått ut bakom mål för att stoppa pucken. Domarens bedömning blev interference.

KHK satte upp ett rätt bra powerplay och skapade några chanser men Västerås kunde ändå spela av sitt boxplay relativt enkelt.

Av någon anledning var det stundtals stor irritation på isen efter varje avblåsning. Det var småtjafsigt på många håll och kanter ute på isen. Som en konsekvens av detta drog KHK på sig en ny utvisning. Denna gång för crosschecking. Västerås fick därmed ny chans att göra mål i sitt powerplay denna afton. Denna gång stod KHK emot bättre i sitt boxplay och hade inga större besvär att spela av tiden tills man åter hade fullt manskap.

Under slutfasen av perioden kom KHK upp i några kortare anfall men hade fortsatt svårt att skapa några riktigt skarpa lägen framför Samuel Ersson i Västerås målbur.

Perioden vanns klart spelmässigt av hemmalaget Västerås och 3-0 var faktiskt lite i underkant.

Skott: 6-7

Redan efter knappa minuten drog Mikael Frycklund i Västerås på sig en utvisning för highsticking och KHK fick en utmärkt chans till att reducera. Trots att KHK spelade sig fram till några fina lägen lyckades man inte överlista Samuel Ersson i hemmamålet. Istället var det ytterst nära att Mikael Frycklund kan göra 4-0 när han kom tillbaka in på isen efter avsuttet straff.

Efter knappa fyra minuter skaffade sig Västerås ny fin målchans. Ett hårt slagskott, följt av retur, som målvakten tappade ut. Nytt avslutsläge men domaren blåste av för, målvaktsblockering! Strax efter drog KHK på sig ännu en utvisning och Västerås fick återigen chansen till att utöka ledningen. KHK försvarade sig bra trots massiv press i powerplay av Västerås. Nästan omgående efter att gästerna klarat av sitt boxplay var det dags igen. Denna gång drog man på sig en boarding i en närkamp vid sargen i egen zon. Det var William Wikman i hemmalaget som fick ta emot en stygg knuff i ryggen av KHK:s Josef Ingman.

Västerås skapade ett jätteläge i powerplay till att stänka in 4-0 då man än en gång spelade sig fram med ett vackert triangelspel. Avslutet kom mitt i slottet av Fredrik Johansson men KHK:s målvakt, Daniel Rosengren, stod för en fantastisk parad. Han klarade även av att parera den retur som uppstod liggandes på mage. Arkitekterna bakom detta fina spel var Mikael Fryklund och Isac Skedung.

Västerås fortsatte spela sig fram till fina chanser efter sitt powerplay. Sebastian Benker, som var på ett riktigt fint spelhumör för kvällen, åkte igenom och var nära att peta in 4-0 men avslutet blev tillräckligt vasst.

Efter de inledande åtta minuterna av perioden började gästande KHK ta för sig mer spelmässigt och kunde skapa några längre anfall. KHK försökte ganska konsekvent att lägga in pucken mot mål och därigenom skapa sig lägen. Men än en gång stod Västerås försvar emot bra och kunde avvärja.

Kedjan med Frycklund, Zetterberg, Benker, firade stora triumfer i anfallszonen denna kväll. Gång på gång naglade man fast sina motståndare och skapade farliga avslut.

I matchminut femton fick Samuel Ersson, i hemmakassen, briljera med en fin räddning då en KHK-spelare, Jörgen Karterud, tog sig fram till friläge. Ersson lyckades följa med i dragningen och stänga igen. Stort jubel på läktaren. Direkt efter uppstod lite handgemäng som slutade med utvisningar för båda lagen. Alexander Younan, Västerås, fick 2+2 och KHK:s Kalle Miketinac en tvåa. Därmed nytt powerplay för gästerna. Matchuret stod då på 34:45.

Ingen reducering för KHK i powerplay och spelet gick vidare. Trots att KHK lyft upp sig spelmässigt var det Västerås som fortsatte vaska fram de farligaste målchanser. Med några sekunder kvar av perioden spelades pucken in framför mål. Stor kalabalik. Pucken blev liggandes någon ynka centimeter framför mållinjen, bakom KHK:s målvakt. Anthon Eriksson blev närmast brutalt överfallen vid målet när han försökte raka in pucken som låg lös. Domaren valde dock att fria händelsen. Ytterst nära ännu ett mål för hemmalaget.

Perioden slutade mållöst trots att det fanns många lägen till fler mål i matchen från båda lagen.

Skott: 15-10

KHK skapade den första riktigt heta chansen. De lyckades tråckla sig fram i mittzon och skapa ett två mot ett läge. Samuel Ersson dock på sin post och kunde avvärja. I minuten efteråt var Västerås Marcus Bergman ytterst nära att komma till att avslutsläge mitt i slottet men en försvarande klubba kom emellan och stötte bort pucken. Efter fyra minuter spelade av den avslutande perioden var scenariot ganska tydligt. KHK försökte, mer eller mindre desperat, attackera för en reducering medan Västerås spelade lite mer på resultat.

Att Västerås backar gärna ville delta i det offensiva spelet visade Alexander Younan då han först bröt ett anfall innan för egen blå och direkt därefter satte full fart framåt. Som vanligt blir det alltid lite lurigt för motståndarna att ”räkna rätt” när motståndarbackar tar offensiva initiativ.

Vid ett i mitten av perioden drev KHK hårt på Västerås kasse och jobbade sig fram till flera avslutslägen. Tyvärr, för gästerna, fick man aldrig träff på pucken och Västerås kunde andas ut. KHK:s spelidé att ”lägga alla puckar mot mål” gav fortsatt mager utdelning.

Efter att KHK varit framme och ”nästan” skapat farliga målchanser replikerade Västerås. Pucken spelades in framför KHK:s mål, som var närmast övergivet för någon sekund, men ingen Västeråspelare fick träff på trissan. I bytet direkt efter fortsatte Västerås trycka på och skapade flera mycket fina lägen. I ett långt anfall lyckades man hålla fast pucken i gästernas försvarszon nära två minuter. Trots flera avslut, och helt slutkörda KHK-spelare, kunde man inte förvalta detta spelövertag i ännu ett mål.

Det skulle dock komma ett fjärde mål för Västerås. Lukas Zetterberg vann puck nere vid sarg bakom KHK:s mål och spelade fram till en helt fri Sebastian Benker. Benker tog emot pucken, siktade länge och väl, innan han smaskade in sitt tredje mål för kvällen. Det lönar sig verkligen att jobba hårt, stressa, motståndares backar. Något Lucas bevisade i förspelet till målet.

Västerås vann kvällens match utan att för den skull prestera på samma höga nivå man gjort de senaste omgångarna. Denna gång räckte de tidiga målen för att laget ganska bekvämt skulle kunna hålla undan matchtiden ut. Karlskrona kom snett in i matchen och fick sedan aldrig det mål de behövt för att tillföra tillräckligt med energi i laget och kanske jaga ifatt. Det Karlskrona kan ta med sig är det målvaktsspel unge Daniel Rosengren visade upp. Fick jag bestämma skulle jag omedelbart vid hemkomst rusa iväg efter ett kontrakt och få grabbens underskrift!

Matchfakta: 1–0 (2.21) Sebastian Benker (M Bergman, K Östman) powerplay 2–0 (3.40) Sebastian Benker (L Zetterberg, A Ringström) 3–0 (6.22) Lukas Zetterberg (A Lindelöf) 4–0 (57.51) Sebastian Benker (L Zetterberg)

Skott: 31–29

Utvisningar: VIK 4x2, KHK 5x2

Publik: 3 356