Bosse Wallins tre bästa minnen från VIK - AIK
Publicerad: 2018-10-17
I och med onsdagens match mellan VIK och AIK, så har de här klubbarna mött varandra vid 142 tillfällen genom tiderna. Det gör AIK till en av VIK:s allra "mesta" motståndare genom åren. Här kommer tre av mina personliga favoritmatcher lagen emellan.

Den 9/2 1962: På Rocklundas utebana möts VIK och AIK i SM-slutspelets allra sista omgång. VIK spelar för medaljer, men möter ett starkt AIK som har landslagsmålvakten Kjell Svensson som värsta motståndare. AIK kommer till spel med sin "Kyckling-kedja",bestående av "Sillen" Selinder, "Svirre" Svensson och "Ankan" Parmström. En av AIK:s backar heter Lennart Söderberg - kallas bara för "Liston"… Det blir en målrik match som slutar 5-5 och VIK hamnar på tredje plats i slutspelstabellen. Tar därmed medalj för andra året i följd. Målskyttarna heter Leif Artursson och Björn Johansson med två vardera,samt ett av granitblocket Jalle Sjöberg. "Liston" nätar för AIK.

Den 6/11 1969: VIK åker till Johanneshov och möter ett urstarkt AIK, förhandsfavoriter i den här matchen och de gultröjade ansågs chanslösa. Men - VIK gör en av sina absolut bästa matcher genom tiderna,spelar ut AIK och vinner med 3-1 inför drygt 9.000 åskådare. Janne Östling prickar in 1-0 och "Putte" Persson skjuter 2-0 i andra perioden. AIK reducerar men i tredje perioden avgör VIK:s finländske slitvarg, Pentti "Hacke" Hyytiäinen med sitt 3-1-mål. VIK tokhyllas i alla medier efter insatsen, som bedöms som en av de bästa allsvenska matcher som någonsin spelats.

Den 16/1 2017: Jag måste ju bara, självklart nog, ta med det senaste mötet lagen emellan här i Västerås. VIK kommer med Henrik Lundberg i kassen och bland utespelarna finns sex namn med, som även finns i dagens VIK-lag. Det är Jimmie Jansson, William Wikman, Mikael Frycklund, Lukas Zetterberg, Marcus Bergman och Fredrik Johansson. AIK tar ledningen,men innan första perioden är slut har Marcus Bergman och "Freddan" Johansson gjort var sitt PP-mål, fler mål blir det inte denna dag. Seger för VIK med 2-1 således - senast lagen möttes i Västerås

Höjdpunkterna från matchen 16/1 2017, VIK - AIK 2-1