Tredje raka förlusten kom mot Björklöven!
Publicerad: 2022-11-06
Västerås kom ut med bra energi, vilket lovade gott. Slarv i markeringsspelet gav gästande Björklöven två frilägen som förvaltades till två mål tidigt i den första perioden. Uppförsbacken blev därmed monumental för hemmalaget.

Västerås - Björklöven 2-5 (0-2, 0-2, 2-1)

(Västerås Mikael Frycklund fortsatt borta från spel).

Efter två matcher där offensiven närmast lyst med sin frånvaro kom Västerås ut med bra energi till kvällens match. Laget ville verkligen visa sin hemmapublik bättre takter. Desvärre bjöd man då sina motståndare på allt för bra lägen. Först en indianare i egen zon där pucken hamnade hos Björklövens Nicholas Schilkey. Givetvis helt fel spelare att ge bort pucken till. Schilkey tog några snabba skär mot mål och hängde in 1-0 till gästerna(06:00).

Blytungt för hemmalaget, naturligtvis. Trots detta bakslag försökte man gå på offensiven och lyckades även skapa lite tryck och få till avslut mot gästernas mål. När publiken började andas lite morgonluft kom nästa plump. Löven vann puck i egen zon och Daniel Rahimi skickade upp en lång passing som fångades upp av Alex Hutchings på offensiv blå. Västerås backar var närvarande men ändå frånvarande vilket gav Alex Hutchings fri gata ned mot Johan Gustafsson. Avslutet, en isare, mellan benskydden på JG(10:16)

Känslan på läktaren var att Björklöven fick väldigt enkla mål men sanningen var nog att de skickligt utnyttjade sin motståndares brister.

Västerås kämpade på perioden igenom och viljan, inställningen, var det inget större fel på. Däremot saknades skickligheten i de avgörande momenten. En nog så viktig detalj. Skott: 15-8.

Trots tvåmålsunderläge fanns visst hopp om att Västerås skulle kunna krypa närmare. Få in en reducering och komma i matchen ordentligt. Men det gick inte alls. Istället klev gästerna upp och skickade in 3-0. Ett inspel som via försvarande backs skridskor friställde Alexander Wiklund som kunde lägga in pucken i öppet mål(21:43). Och värre skulle det bli för Västerås. Knappa tre minuter senare. Nytt anfall för gästerna. Nytt inspel från högerkanten mot mål. Vekt backspel och Oliver Johansson kunde enkelt styra in 4-0 till sitt Björklöven. Ridå för hemmalagets ambitioner att komma tillbaka och försöka vända matchen. Västerås valde i detta skede att göra ett målvaktsbyte. Ut med JG och in med Ian Blomquist.

En uppenbar oro spred sig på läktaren efter gästernas fjärde mål. Skulle de få bevittna ett nytt ras på hemmais? Detta med 1-7 hemma mot Modo i färskt minne. Så blev inte fallet utan Västerås lyckades stoppa blödningen i form av baklängesmål.

Med halva perioden spelad fick Västerås plötsligt en biljett in i matchen. Björklövens Carl Holmner-Härgestam drog på sig 2+2 för hög klubba(31:17). Inte blev det sämre när gästerna dessutom drog på sig ny utvisning(Team penalty, 31:57). Spel fem mot tre i en och en halv minut. Nu skulle väl ändå Västerås spräcka sin målnolla!

Så blev det inte alls. Faktum är att laget inte fick till ett enda vettig avslut i spelformen fem mot tre! Där försvann chansen till att göra lite match av matchen. I slutfasen av perioden åkte Jimmie Jansson ut två minuter för en interference(35:59) men denna gång kunde Västerås boxplay stå emot gästernas strävan att göra ännu ett mål. Skott: 9-12.

Västerås inledde perioden med att dra på sig utvisning med för många spelare på isen(41:44). Återigen kämpade man på och lyckades avvärja ännu ett baklänges mål. Istället blev det Västerås som fick göra nästa mål i matchen. Unge Ludvig Östman fick iväg ett direktskott på passning från Gabriel Kangas och äntligen var målnollan spräckt(45:54). Efter målet fick hemmalaget in mer enerig i både huvud, fötter och ben. Gästerna drog på sig utvisningar två gånger om genom Oliver Johansson(hög klubba,54:12, och Nicholas Schilkey(slashing, 57:23) men hemmalagets powerplay var tyvärr uddlöst.

När sedan Björklöven fick avsluta perioden med powerplay tog det bara fem(!) sekunder innan 1-5 pucken låg i nät bakom Ian Blomquist. Målskytt Alex Hutchings(58:28). På botbänken vid detta tillfälle satt Alexaner Lunsjö(58:23, slashing). Västerås snyggade till förlustsiffrorna till 2-5 genom unge Filip Wiberg som helt sonika transporterade upp pucken över hela isen innan ett handledskott förpassade pucken i nät(49:53). Skott: 14-10.

Summering

Steget efter. Så kändes det matchen igenom. Trots att Västerås försökte och försökte var känslan av att ständigt ligga "steget efter" påtaglig. Gästande Björklöven kändes starkare i de flesta man-mot-man-duellerna och var oftast först på pucken. Känslan av att Västerås ändå var med i matchen var kanske lite av en illusion då gästerna oftast vann de viktiga puckarna. Både offensivt och defensivt. Inställningen hos spelarna i kvällens drabbning var nog så bra, men, det behövs mycket mer för att rubba en så skicklig motståndare som Björklöven.