Publicerad: 2020-01-15
Jimmie Jansson tvåmålsskytt.

BIK Karlskoga - Västerås 5-4 (2-2, 1-0, 1-2, 1-0)

Första perioden

En match som öppnades upp omedelbart då hemmalaget BIK Karlskoga omgående straffade Västerås med en snabb spelvändning där Jesper Kokkonen fick komma fri mot Emil Kruse i Västerås mål. En lång sidledsdragning och sedan satt pucken snyggt i nät. Tid 02:46.

Efter målet växte Västerås in lite mer i matchen och spelet gick lite fram och tillbaka mellan zonerna. Det var fortsatt BIK Karlskoga som hade lite mer puckinnehav. När det gått strax över sex minuter av perioden drev Sebastian Benker in med pucken på vänsterkanten, hittade över med en fin pass till Kelsey Tessier, som resolut skickade in kvitteringen till 1-1 från nära håll. Tid 6:24.

Bara sekunder efter kvitteringsmålet låg BIK Karlskoga på och stressade Västerås backar. Man gjorde detta så bra att man vann pucken bakom Västerås mål och kunde sticka in den framför där Fredrik Forsberg dök upp och lirkade in pucken till ny ledning för hemmalaget. Tid 06:42.

Några minuter senare drog BIK Karlskoga på sig sin första utvisning i matchen, Oliver Eklund(hög klubba) och detta utnyttjade Västerås formidabelt. Tekningsvinst, Kelsey Tessier la upp pucken till Jimmie Jansson, som i sin tur skickade iväg ett slagskott som letade sig in bakom Tim Juel i BIK Karlskogas mål. Tid 08:24

Knappa minuten efter kvitteringsmålet lyckades Västerås dra på sig två utvisningar inom en kort tidsrymd och hemmalaget BIK Karlskoga bjöds en finfin möjlighet att återta ledningen. Västerås tremanna-box stred dock tappert och förhindrade detta.

I slutdelen av perioden höll Sebastian Benker på att ställa till det för både sig och laget. Han balanserade med pucken längs den offensiva blålinjen,tappade pucken, och BIK Karlskog fick ett friläge. Ett stenhårt hemjobb från Lucas Zetterberg förhindrade BIK´s Nikola Pasic från ett göra mål. Tyvärr fick Zetterberg tillgripa ojusta medel(slashing) och domaren dömde helt korrekt straff till hemmalaget. En straff som lades av nämnde Nikola Pasic men Emil Kruse kunde parera. Skott: 14-9

Andra perioden

BIK Karlskoga inledde den andra perioden som den första. Ett tidigt mål. Redan efter knappa minuten signalerade hemmalaget för ett ledningsmål. Domarna var dock av en annan uppfattningen och efter en videogranskning dömdes målet bort(hög klubba)

Efter detta var det lite överraskande gästande Västerås som drev spelet på isen. Man skapade flera långa anfall där det fanns både ett och annat läge att ta ledningen i matchen. När medföljande Västeråssupportrar på läktaren vädrade ett mål kom istället ett bakslag i form av två utvisningar. Precis som i period ett fick hemmalaget chansen till spel i fem mot tre. Återigen jobbade Västerås tremanna-box föredömligt och Emil Kruse i kassen kunde avvärja de avslut som nådde fram. Det såg ut som att Västerås skulle kunna klara sig undan även denna gång men så blev det inte. Med endast tre sekunder kvar i tre mot fem kunde BIK´s duktige Fredrik Forsberg skicka in pucken fram till 3-2. Tid 29:25.

Efter sitt ledningsmål fick BIK Karlskoga bättre fart på sitt anfallsspel och under senare delen av perioden skapade de flera chanser för ännu ett mål. Emil Kruse fick bland annat avvärja ett friläge. En period som var spelmässigt jämn men med utvisningar för Västerås vilket gav hemmalaget en ettmålsledning. Skott: 14-7

Tredje perioden

Den tredje perioden var bara någon minut gammal då Västerås drog på sig en ny utvisning. Jimmie Jansson, två minuter, fasthållning. BIK Karlskoga satte upp sitt powerplay och hittade fram med passning till kvällens målkung, Fredrik Forsberg. Denne tvekade inte på hanen utan drog till med ett stenhårt slagskott som letade sig in högt i bortre hörnet. Ett riktigt klassmål fram till 4-2. Tid 42:23.

Halvannan minut efter detta mål för hemmalaget uppstod en situation i BIK Karlskogas zon. Det var Västeråsbacken Calle Själin som drev in i slottet med puck. Precis när han passat iväg pucken blev han påkörd/kolliderade med BIK´s Fredrik Höggren och föll ihop på isen. Ett tumult utbröt då Västerås Anthon Eriksson slet tag i BIK´s Max Wennlund och började veva ordentligt. När domarna fått stopp på slagsmålet skickades Anthon Eriksson till botbänken med 2+2. BIK´s Max Wennlund kom helt riktigt undan med 2 minuter. Sedan vidtog en kort dommarkonferens innan Fredrik Höggren skickades av planen med 5+20. Bedömningen för denne blev checking to the head.

Spelet fortsatte därefter med fyra man på isen i vardera laget under två minuter. Båda lagen uppträdde lite avvaktande och tycktes invänta det spel i powerplay som väntade för Västerås. När Västerås sedan fick chansen att spela fem mot fyra i tre minuter passade Jimmie Jansson på att skicka in reduceringen till 3-4 och det var plötsligt match igen. Västerås hade ännu en puck inne mål under detta powerplay men detta dömdes helt korrekt bort(hög klubba).

Direkt när BIK Karlskoga blev fulltaliga slarvade Västerås med ett byte och drog på sig en ny tvåa(för många spelare på isen). Hemmalaget fick därmed fin chans att rycka till sig en ny tvåmålsledning. Trots att BIK Karlskoga är seriens bästa lag i powerplay kunde Västerås hålla undan även denna gång.

Periodens powerbreak kom lägligt för ett Västerås som under matchen fått två backar skadade och därför spelade runt på endast fyra(4) backar.

Bara en kort stund därefter var det BIK Karlskogas tur att dra på sig en utvisning då Max Wennlund drog ned William Wikman(tripping). Till en början hade Västerås synnerligen svårt att etablera något spel överhuvudtaget i anfallszon. Då klev Sebastian Benker fram, igen, och stod för en finfin prestation. Med hög fart trampade han in på vänsterkanten, tog sig förbi en motståndare, och spelade över pucken till en framstormande Lucas Zetterberg på den bortre stolpen. Zetterberg satte fram bladet och tryckte in kvitteringspucken till 4-4. Enorm glädje i Västerås spelarbås.

Efter denna kvittering hade Västerås ett närmast exakt lika lägen igen. Återigen Sebastian Benker som drev in med pucken på vänsterkanten. Ett nytt överspel till den bortre stolpen. Där kom Kelsey Tessier stormande men denna gång var BIK´s målvakt, Tim Juel, på sin vakt och kunde avvärja. Ruskigt nära ett ledningsmål för Västerås där! Västerås vann perioden med 2-1 och matchen slutade 4-4 efter tre perioder. Skott: 10 -11

Övertid

Västerås kom ut till övertidsspelet med trötta ben. När man hade pucken i sin ägo fanns inte riktigt bettet i skridskoåkningen vilket gjorde att försöken till offensiva framstötar lätt kunde avvärjas av hemmalaget. Istället blev det BIK Karlskoga som genom bra fart kunde spela sig fram till ett snygg avgörande. Målskytt blev Wilhelm Westlund. Tid 61:40

Summering

Västerås åkte till spel med fyra(4) ordinare backar och två(2) bärande forwards på skade/sjukdomslistan. Under matchen tappade man två backar samt en forward pga skador. Matchen slutfördes alltså med summa summarum nio(9) spelare på skadelistan. Den tredje perioden spelades av med fyra backar tillgängliga. Ur detta perspektiv är det bara att lyfta på hatten över lagets insats denna kväll. En närmast avgjord match för hemmalaget, vid ställningen 4-2, hindrade inte Västerås att kämpa sig tillbaka till 4-4 och ta matchen till förlängning.