Klar förlust i första kvartsfinalen borta mot Björklöven
Publicerad: 2022-03-25
Niklas Rigelius gjorde Västerås enda mål.

Björklöven - Västerås 6-1(1-0, 2-1, 3-0)

Dags för kvartsfinalspel. Första matchen spelades uppe i Umeå där Björklöven väntade. Tidigare under säsongen hade Västerås vunnit tre av lagens inbördes möten. Två dessutom på bortaplan.

Första perioden

Det blev en intensiv och fartfylld första period mellan två lag som tycktes längtat att få spela match igen efter en tids vila inför kvartsfinalspelet. Redan från de första bytena smällde det rejält i närkamper och det tjafsades en del efter avblåsningar vid målvakterna. Västerås Marcus Bergman hade en fin uppåkning på vänsterkanten där han vickade sig förbi sin back och tog ett avslut. Pucken dock utanför bortre stolpen. Första målet i matchen skulle tillfalla hemmalaget genom skarpskytten Olle Liss försorg. I ett boxplay överbelastade Västerås så hårt i ena sarghörnet att Olle Liss kunde ta emot puck och skjuta från mitt i slottet. Skottet touchade försvarande back och ställde Linus Ryttar helt. Tid 12:19.

Det blev enda målet som föll trots att båda lagen hade lägen för flera mål. Detta i en period som var spelmässigt mycket jämn. Skott: 13-12.

Andra perioden

Västerås inledde perioden med att dra på sig tidig utvisning genom Lukas Zetterberg(21:37, interference) Det var lite synd då Västerås hade fått bra snurr i anfallszon och var på väg att sätta rejäl press på hemmalaget. Istället tog Björklöven tillfället i akt att utöka sin ledning några minuter senare. Återigen lyckades Västerås överbelasta i sin defensiv så man tappade markering framför eget mål. Löven nyttjade detta till att närmast retfullt skicka in 2-0 genom matchens bäste spelare, Alex Hutchings. Tid 26:53.

Nämde Hutchings drog på sig en utvising för hemmalaget(32:54, hög klubba) och Västerås bjöds därmed tillbaka in i matchen. Tyvärr för Västerås kunde man inte förvalta detta läge och därmed fortsatt underläge med två mål.

Känslan var tydlig under perioden att Västerås allt mer tappade fart medan hemmalaget gjorde det motsatta. De tycktes växla upp i alla spelmoment. Då kom målet för Västerås. Ilay Arkalov tog pucken ur egen zon. Vallade fram trissan via sargen till Jesper Johansson som ångade in i anfallszonen på högerkanten. I exakt rätt ögonblick skickade han en flippmacka till framstormade Niklas Rigelius som mycket elegant lade in pucken till 1-2. Tid 35:22.

Där och då fick Västerås lite energi. När dessutom Lövens Gerry Fitzgerald drog på sig utvisning(hög klubba, 36:22) fick Västerås chansen att gå för en kvittering. Men spelet i powerplay hade en del övrigt att önska och Löven kunde ganska enkelt hålla tätt i sitt boxplay. Inte blev det bättre av att Västerås drog på sig utvisning i slutet av detta powerplay. Denna gång genom backen Daniel Gunnarsson. Upprinnelsen var ett dåligt pass av Mikael Frycklund på offensiv blå som gav hemmalaget en spelvändning. Gunnarsson var närmast tvingade att ta utvisning(hakning,38:10) för att förhindra ett friläge för hemmalaget.

I spel fyra mot fyra, under några ynka sekunder, hann Björklöven med att skicka in 3-1 genom Jepser Lindgren . Återigen gick Västeråsförsvaret bort sig ute vid långsargen som slutade med inspel i slottet, slagskott, toach på egen spelare, och mål för motståndarna. Närmast exakt samma scenario som vid Björklövens första mål. (Tid 38:20)

En period där Björklöven allt mer tog över skeendet på isen men Västerås hade trots detta länge häng i matchen. 3-1 till hemmalaget i slutminuterna blev en riktig moralsänkare för Västerås. Skott: 16-14

Tredje perioden

Västerås inledde återigen en period med att dra på sig tidig utvisning. Denna gång genom Alexander Lunsjö(42:38, hög klubba). Genom detta fick hemmalaget grepp om spelet och frestade Linus Ryttar med flera avslut som han fick avvärja.

I en situation tidigt i detta powerplay för hemmalaget blev det lite gurgel mellan Olle Liss och Ludvig Jardeskog där den försnämnde tycktes bli väldigt upprörd. Jardeskog tycktes ta händelsen med större ro. Båda spelarna till botbänken(42:46, roughing)

Efter att det blivit flera situationer med upprörda känslor efter avblåsningar valde hemmalaget att ta en timeout(45:35). Budskapet från tränarhåll var tydligt. Bjud inte på något! Åk bort från situationerna. Var kalla och spela av perioden för seger.

Det var ett budskap som gick fram, på bästa sätt, för hemmalagets spelare. Det tog bara tjugo sekunder efter denna timeout innan Björklöven stängde matchen med 4-1. Målskytt även denna gång Alex Hutchings. En spelvändning från egen blå. Ett riktigt snyggt mål av hemmalaget. Tid 45:53.

Västerås såg allt mer uppgivna ut och gav därmed sina motståndare möjlighet att skapa nya chanser utan att direkt förta sig. 5-1 kom genom Fredric Andersson(49:29) som ett brev på posten. Efter målet valde Västerås tränare Thomas Paananen att ta en timeout. Det hördes långt upp på läktaren vilka direktiv som gällde. "Vi får inte sluta backchecka!". Budskapet glasklart. Även om laget låg under, matchen var körd, handlade det om att visa karaktär.

Trots detta brandtal kunde Björklöven trycka in även 6-1 innan perioden var över. Återigen var det Fredric Andersson som höll sig framme. Tid 57:20. Skott: 10-8 Skott totalt: 39-34

Summering

En klart godkänd förstaperiod, en hygglig andra, men i tredje visade Björklöven en helt annan klass än Västerås och seglade ifrån till en mycket rättvis hemmaseger. Nu är första matchen, i bäst av sju, spelad. Nu vet alla spelarna i laget vad som krävs för att rubba en så skicklig motståndare som Björklöven. Det finns sannolikt många spelare i laget som vill ha en snabb revansch och visa att de kan så mycket bättre. Nu är det bara att släppa på handbromsen och gasa på.