Förlust borta mot BIK Karlskoga, igen.
Publicerad: 2021-03-25
Ny tuff start med tre mål i baken.

BIK Karlskoga - Västerås 5-4 (2-0, 2-2, 1-2)

Västerås kom till spel denna afton utan två av sina tongivande spelare. Fredrik Johansson och Lukas Zetterberg. Däremot var Sebastian Benker, som stod över första matchen, åter med i laguppställningen. Skulle Västerås vara mer redo från första nedsläpp denna gång?

Svaret på den frågan blev "kanske". Mentalt och energimässigt var men absolut bättre med från start denna gång. Detta hjälpte föga då man bjöd BIK Karlskoga på ett powerplay rätt omgående som gav 1-0 till hemmalaget. Målskytt blev duktige Linus Karlsson som fick tid att prickskjuta in pucken vid Jesper Myrenbergs bortre stolpe. Tid 02:45.

Efter den fina inledningen av BIK Karlskoga blev det Västerås tur att få spela powerplay. Två gånger i rad, dessutom. Först åkte BIK:s Victor Berglind ut två minuter för interference och direkt när BIK blev fulltaliga kom ny utvising för hemmalaget. Denna gång Henrik Björklund på grund av en hakning.

Västerås försökte med krutet var inte torrt. Det blev inte mycket "pang-pang" i spelet fem mot fyra och BIK kunde relativt enkelt städa av detta. Nästa utvisning kom knapp minuten senare då Västerås Joakim Hilding viftade för mycket med sin klubba och fick sitta två minuter för en slashing. Tid 06:21. Men inte heller BIK Karlskoga kunde nyttja detta spelövertag och fortsatt ledning med 1-0 för hemmalaget.

Västerås stod sedan för en liten bjudning då man tappade pucken precis vid egen blålinje samtidigt som man gjorde ett byte mellan backar. Det gav BIK Karlskoga en fin två mot en och pucken stänktes in resolut bakom Västerås burväktare av Sebastian Fakt. Tid 07:23.

BIK Karlskoga var, precis som i det tidigare mötet, det lag som drev spelet och Västerås fick jobba oerhört för att freda sitt mål vilket fick offensiven att blekna. Skott: 10-4

Västerås kom ut till den andra perioden med underläge 0-2. Dessutom spel i boxplay på grund av sen utvisning på Alexander Lunsjö i period ett(protest mot domslut). Detta nyttjade BIK Karlskoga genom att skicka in 3-0 genom Gustaf Franzén. Tid 21:08.

Scenariot från den första matchen nu identiskt. Underläge med tre mål för Västerås och ett ganska blekt anfallsspel. Inte såg det ljusare ut för Västerås då Sam Marklund drog på sig en utvisning närmast direkt efter BIK:s tredje mål. Nytt boxplay och matchen såg definitivt ut att rinna Västerås ur händerna. Då skedde lite magi. Alexander Lunsjö fick pucken vid offensiv blå, trampade in mot BIK:s mål och skickade in reduceringen fram till 1-3. I boxplay! Tid 22:06. Men säg den glädje som varar länge. I en rörig situation framför Emil Kruse lyckades BIK Karlskoga skyffla in pucken fram till 4-1. Målskytt Gustaf Franzén. Tid 23:14.

Målvaktsbyte. Ut med Kruse, in med Myrenberg.

Ny tremålsledning för hemmalaget och mörkret tycktes åter sänka sig över Västerås avbytarbänk. Som tur var hittade Henrik Hetta ljusknappen då han på ett lite märkligt sätt lyckades vända runt med pucken i slottet och skicka in 2-4. Tid 23:46.

Efter den inledande orgien i mål avtog målproduktionen efter periodens första fyra minuter och lagen delade därmed broderligt på målskörden. Förutom ett rejält råkurr som renderade i 5+20 för Isac Skedung i Västerås och Arvid Aronsson i BIK Karlskoga så lugnade känslorna ned sig en aning resterande tid av perioden.

Västerås hade återigen tuggat, kämpat, slitit sig tillbaka in i en match som tidigt såg avgjord ut. Skott: 11-9

Den avslutande perioden skulle få ett skeende som inte många "såg komma" utifrån spelet i de tidigare perioderna. Västerås påminde lite om Stora stygga vargen som kämpade mot de Tre små grisarna. Man pustade, stånkade, kämpade, slet och i allt detta började hemmalaget gunga lite på hälarna. I ett anfall fick man ett överspel back till back och Alexander Younan tog i för Kung och fosterland. Det bara small till bakom Tim Juel i BIK Karlskogas kasse. Reducerat till 3-4 och Västerås var med i matchen igen! Tid 46:39.

Massor av energi flödade in i de Gulsvarta och man påbörjade en närmast hysterisk jakt på hemmalagets spelare. Man var framme och stressade, överallt, och BIK Karlskoga började plötsligt lyfta puckar ur egen zon för att få lite lugnt och ro. Detta hjälpte föga för hemmalaget då Västerås fortsatte att forcera och till slut kunde Marcus Bergman skicka in kvitteringspucken till 4-4. Tid 50:07.

I samband med målet blev Tim Juel pååkt av Jepser Johansson och protesterna från BIK:s avbytarbås genljöd sannolikt ända till Örebro! Videogranskning vidtog och vi var många som undrade vad som skulle granskas! Efter en lång, lång, granskning dömdes målet korrekt men Västerås fick Jesper Johansson utvisad 2+10 för checking to the head. Om denna bedömning kan man tycka som man vill.

BIK Karlskoga, som fram till kvitteringen för Västerås, darrat rejält i spelet fick därmed en fribiljett tillbaka att återta ledningen i matchen. Något som man också utnyttjade på ett exemplariskt sätt. Ett backskott, skymning framför målvakt, och pucken smet in till ledning med 5-4. Tid 51:59 och lycklig målskytt för hemmalaget var Axel Bergkvist.

I ett anfall, omedelbart efter BIK:s ledningsmål, skickade Västerås Flip Karlsson ett stenhårt slagskott i bortre stolpen bakom Tim Juel. När, nära ny kvittering för Västerås. Men närmre kom inte Västerås denna kväll. Visst försökte laget in i det sista men BIK Karlskoga försvarade sig skickligt och kunde rida ut stormen. Skott: 5-5 Skott totalt: 26-18

Sammanfattning

Återigen försatte sig Västerås i en knepig situatione. 0-3 och rejäl uppförsbacke. Men efter reducering till 1-3 visade hela laget enorm moral ända fram till kaklet. Ett lag brandskattat på några av sina nyckelspelare(skadade) visade verkligen hög moral när de aldrig vek ned sig för övermakten(!). Med bara lite lite tur kunde man tagit matchen till förlängning och där gå för att avgörande. På något märkligt sätt tappade BIK matchen efter sitt fjärde mål och Västerås tackade för den chansen genom att arbeta sig ifatt till 4-4. Trots ny förlust kan laget ta med sig spelet, offerviljan, kampmoralen från den andra perioden fram till slutsignalen.