Seger i årets första match!
Publicerad: 2022-01-14
Kulrams-ishockey under första perioden där det gjordes totalt åtta(!) mål.

Västerås - Kristianstad 6-3 (5-3, 1-0, 0-0)

Gästande Kristianstad kom med god form till kvällens match i ABB Arena Nord. I sin senaste match hemma mot Modo vände man ett underläge till seger genom vinst på övertid mot Modo. Västerås å sin sida kom till spel efter ett långt uppehåll(15 dagar) och matchformen därmed osäker!

Det skulle bli en sällan skådad målkavalkad under den första perioden.

1-0 kom genom Anton Svensson efter ett två mot ett läge. Tid: 03:39.

2-0 skickades in i powerplay efter fint förarbete av William Wikman som spelade fram Isac Skedung. Tid: 07:37.

3-0 Ännu en gång höll sig Isac Skedung framme och kunde via klapp-klapp-spel med Mathias From lägga in pucken i tom bur. Tid 10:06.

4-0 smällde Marcus Bergman in efter en riktig indianare av KIK-spelare i egen zon. Pucken satt stenhårt i målvaktens vänstra kryss! Tid 10:54.

Där och då fick seriens bäste målvakt, Frederik Dichow, lämna över målvaktandet till sin kollega Olof Lindbom. Tid: 10:54.

Kristianstad hade dock inte kastat in handduken utan reducerade omgående till 1-4 genom Trevor Cheek som styrde in en skottpassning förbi en chanslös Johan Gusfavsson. Tid 11:26.

Och värre skulle det bli innan det blev bättre. Logan Roe i hemmalaget drog på sig en tvåa för hakning i egen zon och KIK fick spela powerplay. En skottpassning in framför Johan Gusfavsson i hemmakassen, en styrning, och reducerat till 2-4. Målskytt även denna gång Trevor Cheek. Tid: 14:17.

Därmed var det match igen. Gästande KIK ångade på. Skapade flera farliga lägen och Västerås syntes hamna på hälarna i egen zon gång på gång. Fullt logiskt kunde KIK reducera än en gång. Målskytt fram till 3-4 för gästerna var Kristoff Kontos. Tid: 17:03.

Just då kändes det som om hemmalaget Västerås skulle tappa sin ledning då det var gästerna som stod för det offensiva spelet och skapade chanser. En incident i ett anfall för Västerås förändrade förutsättningarna helt och hållet. Kristianstads Amil Krupic drog ned William Wikman och domaren signalerade för utvisning. I efterspelet blev det gurgel mellan nämnde Krupic och Västerås Mathias From. Krupic satte upp klubban mot hals/ansikte på From och detta föranledde domarna till en längre videogranskning. Domen blev 5+match och därmed slutspelat för Krupic. I det efterföljande spelet fem mot fyra kunde Mikael Haakarainen tråckla in pucken fram till 5-3 efter fint förarbete bakom mål av Marcus Bergman. Tid: 19:21

Med tanke på tidigare händelser där våld mot huvud inte beivrats av domare under match var det viktigt att så skedde denna gång. Domarna måste bidra, genom sin bedöming under match, till att detta ofog bestraffas omedelbart. Det handlar helt enkelt om spelares säkerhet och hälsa. Skott: 10-11

Den andra perioden fick mer karaktären av en riktig ishockeymatch. Detta ur perspektivet att båda lagen styrde upp sin defensiv och målen slutade droppa in i parti och minut. Båda lagen fick chans till spel i powerplay, två gånger om, utan att kunna nyttja detta. Det enda målet i perioden var dock en liten delikatess. En "lyckatillpassning" av Anton Svensson droppade ned olyckligt för KIK-försvare och Västerås Alexander Lunsjö snappade upp pucken. Fri med KIK:s målvakt körde han sin patentare. Ett snabbt isskott mitt i skäret som smet in under/mellan målvaktens benskydd. Vi har sett dett förut men vi ser det gärna om och om igen. Tremålsledning och lite mer lugn och ro i de gulsvarta leden. Skott:5-4

Västerås kändes trygga och stabila genom hela den sista perioden. Släppte inte fram sina motståndare till lika många farliga avslutslägen som i de tidigare två perioderna. Det kändes emellanåt lite uppgivet från gästerna då de inte fick den energi som ännu ett reduceringsmål kunde gett.

Kristianstads chans att ta sig tillbaka in i matchen bjöds när Västerås Anton Svensson drog på sig en tvåa för hakning(45:57) men hemmalaget visade upp ett bra boxplay och kunde stänga ned den möjligheten för gästerna.

All heder till Kristianstad som verkligen försökte in i det sista genom att redan med fem minuter kvar börja spela med sex spelare mot fem. Ett visst tryck skapade KIK men Västerås spelade stabilt defensivt och kunde relativt enkelt undvika ännu ett baklängesmål i matchen. Skott: 12-9

Summering:

En konstig match. Västerås briljerade med flera fina mål under den första perioden för att sedan närmast "tappa allt". Lagspelet, kollektivet, synkade inte som brukligt. Där och då visade Kristianstad varför de tillhör toppen i ligan. De var tunga, snabba, och spelskickliga. Från den andra perioden hittade Västerås tillbaka till ett mer fungerande försvarsspel och kunde därmed få lite ordning på händelserna ute på isen. Summa summarum ändå en stabil insats av Västerås som inte hade spelat match på över fjorton dagar inför detta möte med Kristianstad.