Seger hemma mot Mora
Publicerad: 2020-12-02
Daniel Öhrn inledde målskyttet

Västerås - Mora 5-1 (3-0,2-1,0-0)

Plötsligt hände det som så många Västeråssupportrar längtat efter. Självklart även för spelare och ledare. Laget fick utdelning på flera av de chanser som skapades i perioden.

Västerås inledde perioden betydligt piggare än i sina senaste matcher och visade upp ett rätt vägvinnande spel både defensivt och offensivt. Ett exempel på detta var när Alexander Lunsjö drev in med pucken i anfallszon. Strax innanför blå tappade han kontroll på både sig själv och puck men då kom Daniel Öhrn och snappade åt sig pucken. Några skär senare hade Daniel hittat ett läge för avslut och fick se pucken segla in vid den bortre stolpen fram till 1-0. Tid 05:53. En mycket välbehövlig start för Västerås som sällan fått med sig ledningsmål de senaste omgångarna. Nu slapp man den obligatoriska uppförsbackan i inledningen av en period.

Mora fick chans till ett powerplay strax därefter men kunde inte förvalta detta läge till att kvittera. Bra boxplayspel och stabilt målvaktsspel borgade för detta.

Fjorton minuter in i matchen fick Västerås utdelning igen. Mora slarvade med pucken vid uppspelsfasen vid egen blå. Junioren Filph Åström snodde åt sig pucken och skicka över den till Henrik Hetta som kunde åka in mot Moras kasse. Ett distinkt handledskott senare kunde Västerås räkna in ännu ett mål för kvällen. Tid 14:00.

Precis som när Västerås gjorde sitt första mål drog man på sig en utvisning omedelbart efter sitt andra mål. Mora bjöds därmed en chans att komma in i matchen målmässigt. I detta powerplay satte Mora bra tryck och Emil Kruse i Västerås mål fick jobba för att hålla målet fritt från påhälsning.

I slutminuterna av perioden blev det Västerås tur att spela powerplay. Något som man utnyttjade mycket bra. Ett backskott från Jimmie Jansson Lorek, en puck som blev liggande bakom målvakten, och en het William Wikman som kunde peta in pucken över mållinjen fram till 3-0. Tid 18:43

Mora saknade inte chanser i perioden. Chanser som tillkom främst när de hade möjlighet att spela powerplay. Skott: 11-9

En period där Västerås skulle gå fram till en 5-0 ledning innan Mora kunde reducera via powerplay i slutminutern. Känslan blev att Västerås började spela lite mer avvaktande och gästande Mora mer desperat. Ett fullt naturligt scenario. Mora saknade absolut inte chanser att ta sig in i matchen med fler mål men Emil Kruse spelade stort och avvärjde med flera fina räddningar.

Det var dock Västerås som skulle få utdelning, igen. En spelvändning från egen zon, tre mot två, där Marcus Bergman drev upp pucken på högerkanten, spelade över till Fredrik Johansson på bortre stolpen, som i sin tur lirade tillbaka pucken mitt i slottet till Jesper Johansson. Den sistnämnde hade i princip öppet mål fram till 4-0. Tid 20:55.

Ett riktigt fint hockeymål scensatt av en fin spelvändning som laget i de senaste matcherna haft oerhört svårt att få till.

Efter Västerås fjärde mål för kvällen tryckte Mora på ordentligt i flera anfall och letade desperat efter ett reduceringsmål. Men i stället blev det Västerås som fick göra nästa mål i matchen. Defensiva backen Niclas Lundgren drev in med pucken på vänsterkanten. Droppade snett inåt bakåt till en framstormande Anthon Eriksson som gick på direktavslut. Returen hamnade framför Joakim Hilding som kunde raka in 5-0 från nära håll. Tid 33:59

I slutminuterna drog Västerås Marcus Bergman på sig en utvisning för slashing och Mora kunde, efter visst besvär, pillra in sitt första reduceringsmål för kvällen. Det var Moras Måns Carlsson som elegant vickade sig fram mot Emil Kruse och lyfte in pucken, via en backhand, i det bortre krysset. Tid 37:58. Skott: 13- 8

Den avslutande perioden handlade väldigt mycket om Mora mot Emil Kruse. Västerås spelade för att stänga ned matchen medan Mora stred för att komma ifatt. Mora saknade sannerligen inte chanser för fler mål men denna kväll stod Emil Kruse för ett riktigt stort målvaktsspel och stoppade allt i den sista perioden. De få gånger han var ur spel lyckades Mora träffa målramen eller skjuta utanför. Västerås saknade inte heller målchanser i den avslutande perioden men fick nöja sig med de fem mål man tog med sig in till perioden. Skott: 8-17

Skott totalt: 32-34

Summering

Kvällens match ett stort fall framåt. Plötsligt kunde Västerås göra mål på sina lägen. Spelmässigt en jämn match men hemmalagets effektivitet närmast häpnadsväckande sett till tidigare matcher denna säsong. Fem olika målskyttar gladde också. Stort målvaktsspel av Emil Kruse bidrog starkt till denna seger. Mora visade vid flera tillfällen att det finns en hel del kvaliteter i laget. Tre sköna poäng in på kontot och plötsligt lite mer arbetsbro för laget.