Förlust hemma mot Almtuna
Publicerad: 2023-01-13
Västerås kom till spel med målsättningen att förlänga sin poängsvit. Så blev det inte. Almtuna kunde åka hem med alla tre poäng efter en vändning i matchens slutskede.

Västerås - Almtuna 1-3 (0-0, 1-0, 0-3)

Skulle Västerås kunna plocka poäng, helst tre, för femte matchen i rad och fortsätta resan uppåt i tabellen? Det var den stora frågan inför kvällens möte med Almtuna.

Precis som senast hemma mot Västervik kom Västerås ut ganska passivt till spel och det blev Almtuna som tog tag i taktpinnen. En pinne de inte släppte ifrån sig denna kväll. Det började tungt för hemmalaget som tidigt drog på sig en utvisning(02:24, för många spelare på isen). Där fick gästande Almtuna än mer luft under vingarna och satte upp ett riktigt bra powerplay och var nära att ta ledningen. Utan en Johan Gustafsson på bra spelhumör hade något avslut kunnat slinka in.

Västerås försökte få igång någon form av konstruktivt anfallsspel men stördes oerhört av Almtunas tidiga press mot lagets backar. När Västerås väl tog sig ur egen zon blev det mest ett dumpade av puck ned i Almtunas zon där gästerna snabbt vände tillbaka spelet.

Västerås riktigt heta chanser i perioden var lätträknade medan Almtuna ofta hittade fram till bra avslutslägen där JG i kassen fick jobba hårt för att förhindra baklängesmål. Skott: 7 - 14

Spelbilden var likartad inledningsvis även i den andra perioden. Almtuna spelade sig in i anfallszon, lyckades sätta upp sitt spel, och komma till avslut. Västerås fortsatte att kämpa på men det blev väldigt mycket "trampa vatten" över det hela. Fem minuter in i perioden uppstod plötsligt en situation till Västerås fördel. Ett av få slarviga uppspel av Almtuna där pucken studsade(!) tillbaka över deras egen blålinje. Anton Svensson först på pucken och skickade iväg ett slagskott från ganska dåligt vinkel som flög in förbi Almtunas målvakt(25:20). En riktig lyckträff, får man nog säga, och ack så välbehövligt för Västerås.

Mitt i perioden drog Trevor Cheek på sig 2+2 och det var inte vad Västerås behövde då Almtuna är erkänt skickliga i sitt powerplay. Denna gång stod Västerås upp riktigt bra i sitt boxplay, med gott stöd av JG i kassen, och kunde spela av dessa fyra minuter med bibehållen ledning.

Med knappa fyra minuter kvar drog gästerna på sig utvising(36:07) men Västerås powerplay hade inte sin bästa kväll. Närmast att göra mål var Marcus Bergman, på pass av Alexander Lindlöf, men styrningen från nära håll stannade mot stolpen. Västerås avslutade perioden på ett anständigt sätt och hade ännu ett skott i stolpen från backposition. Skott: 9 - 7

Knappa fem minuter in i den avslutande perioden fick JG till slut kapitulera. Hårt tryck av gästerna där Johan Gustafsson stod emot tuffa två avslut innan Almtuna kunde förvalta en retur som skickades in till kvittering, 1-1, i matchen.

Västerås chans att ta hem segern kom med cirka sju minuter kvar av den tredje perioden. Almtunas Jacob Spångberg ut två minuter för hög klubba(53:01). Men när efterfrågan var som störst levererade powerplay som minst. Västerås hade faktiskt svårt att överhuvudtaget ta sig in i Almtunas zon. Matchen fortsatt 1 - 1 och det mesta pekade mot förlängningsspel. Då åkte Västerås på utvisning, i egen zon, för tripping. En aningen märklig situation där två spelare gick hårt mot samma lösa puck, en kollision, och domaren bedömde att Västerås Emil Aronsson var den felande(56:12).

Almtuna satte åter upp sitt fina powerplay och höll i pucken tills man hittade rätt läge. Ett avslut mot mål, pucken hamnade lös bredvid Johan Gustafsson i målgården, och gästernas Hampus Harlestam kunde trycka in pucken över mållinjen(57:24). JG blev klart störd av en Almtunaforward men domarens bedömning blev att det var en Västeråsspelare som tryckte in sin motståndare i egen målvakt.

Västerås plockade ut JG under matchens sista två minuter men det gick inte bättre än att Almtuna kunde stänga matchen definitivt med mål i öppen kasse. Målskytt Hampus Harlestam(58:48). Skott: 8 - 12

Summering

Insatsen Västerås stod för denna afton blev något av ett antiklimax för den publik som sökt sig till arenan. Förhoppningar fanns att laget, med poäng i fyra raka matcher, skulle komma ut och ta kommandot mot gästande Almtuna. Av detta blev inte mycket. Tvärtom var det gästerna som genomgående var det spelskickligare laget. Västerås förväntade fortsatta klättring bort från kvalspöket fick sig därmed en rejäl törn. Johan Gustafsson i kassen kan inte på något sätt lastas för denna förlust då han var lagets bäste spelare denna kväll. Fortsättningen på denna vårsäsong tenderar att bli ruskigt spännade med betoning på "ruskigt"!