Publicerad: 2021-01-26
Henrik Hetta segerskytt och Jesper Myrenberg stabil längst bak.

Kristianstad - Västerås 1-2 (ot) (1-1,0-0,0-0,0-1)

Västerås kom till start med sin senaste värvning i form av Filip Karlsson. Senast spelandes för Rögle BK. Man fick även tillbaka Viktor Hertzberg till spel efter en lång frånvaro på grund av skada. I och med detta ställde Västerås upp med en ny kedjekonstellation där Filip Karlsson fick spela center mellan Lukas Zetterberg och nämnde Hertzberg.

De inledande sju åtta minuterna av matchen var närmast lite avvaktande från båda lagen. Hemmalaget Kristianstad ägde lite mer puck och kom fram till några halvfarliga avslut. Västerås fick allt bättre fart under fötterna när matchuret tickade på och skapa allt mer tryck i anfallszonen utan att för den skull hitta riktigt bra avslut. Den kedja som hotade mest var den nyskapade med Filip Karlsson som center. Följaktligen var det just denna formation som öppnade målskyttet i matchen. Filip Karlsson vann pucken djup ner i högra sarghörnen och skickade iväg trissan bakom Kristianstad mål. Där tog Viktor Hertzberg emot och spelade snabbt in till Lukas Zetterberg som fri framför målvakten kunde lyfta in 1-0 till Västerås. Tid 12:58

Men Kristianstads replik kom närmast omgående. Vunnen tekning i offensiv zon. Puck back till back. Skott. Någonstans på vägen fram mot mål touchade pucken en Västeråsspelare och ställde Jesper Myrenberg i målet. En rättvis kvittering sett till spelet. Tid 14:03

Västerås fick knappa minuten senare möjlighet att spela powerplay då Kristianstads Malte Sjögren åkte ut för spel med hög klubba. Den farligaste chansen under detta powerplay för Västerås skapade, hemmalaget! En missad passning upp till back och Kristianstad fick möjlighet till en sylvass kontring ned mot Jesper Myrenberg i Västerås kasse. Myrenberg dock med på noterna och klarade.

En spelmässigt jämn period där oavgjort får ses som logiskt och rättvist. Skott: 15-11.

Västerås fick en jobbig inledning då man drog på sig två utvisningar under periodens första fem minuter. Västerås starka boxplay fick verkligen jobba hårt för att inte ge Kristianstad målmässigt försprång. Något som man klarade av med bravur.

Den första perioden innehöll en hel del snabba spelvändningar och kreativa offensiva lösningar för båda lagen. Detta blev mer sällsynt under period nummer två. Stundtals kunde man beteckna spelet som ostrukturerat, omständligt, och slarvigt. Kristianstad var det lag som trivdes bäst med denna ordning och satte då och då upp skapligt tryck mot Västerås mål. En del av deras framgångsrecept var att lyfta in puckar mot Västerås målvakt och gå hårt för styrning eller returer. Mer än en gång var man ytterst nära att lyckas i detta uppstå.

Västerås fick chans till spel i powerplay för andra gången i matchen då Kristianstads Johan Lundgren åkte ut för interference (31:28). En utvisning som från TV-soffan såg väldigt märklig ut. Västerås insats i detta numerära överläge nådde närmast bottennivå för säsongen då man faktiskt inte klarade av att ta sig in i Kristianstads försvarszon.

Västerås hade svårt, perioden igenom, att överhuvudtaget få till något ordnat spel. Spelmässigt gick perioden klart till hemmalagets favör sett till puckinnehav och chanser. Skott: 14-6

Scenariot i den avslutande perioden var som i den andra. Det var hemmalaget Kristianstad som stod för det mesta och det bästa när det gällde anfallsspel. Västerås hade fortsatt oerhörda problem att hitta ett fungerande passningsspel över hela isen. Besöken i anfallszonen var sporadiska och kortvariga. Hemmalaget fortsatte med sitt spel. In i anfallszon, puck upp till back, lägga pucken mot mål. Mer än en gång var det nära att Kristianstad skulle hitta det efterlängtade läget till ett ledningsmål.

Västerås lägen till ledning skapades framför allt i powerplay. Inte mindre än tre gånger fick man chansen i den avslutande perioden utan att få in pucken. I slutminuterna av matchen spelade man fem mot tre utan att lyckas avgöra. Närmast kom Sebastian Benker men pucken räddades på mållinjen av försvarande spelare.

Det blev minst sagt dramatiskt under slutminuterna av matchen. Först brände Västerås möjligheten att avgöra i spel fem mot tre. Därefter drog man på sig egen utvising(Simon Åkerström,delaying the game) och fick avsluta perioden i spel fyra mot fem med dryga 20 sekunder kvar. Kristianstad hann dock aldrig skapa något farligt avslut på den korta tiden. Skott:7-13

Skott totalt: 40-31

Övertid

Västerås fick inleda övertidsspelet med spel fyra mot fem. Kristianstad spelade runt och försökte hitta det perfekta skottläget, utan att lyckas. Spelet fortsatte därefter med tre man på isen för vardera laget men Västerås hade fortsatt svårt att få ordning på passningsspelet. Den som tog tag i saken var Västerås Jimmie Jansson Lorek. Först drev han ned med pucken mot högra sarghörnet, bröt sig loss från sin bevakare, och störtade in framför mål. Pucken blev liggandes invid målvaktens högra stolpe och Henrik Hetta kastade sig snabbt fram och petade in pucken. Tid 64:04

Summering

Efter ett par matcher där spelet stundtals sett riktigt bra ut tog hela laget ett steg bakåt denna afton. Till viss del kan detta tillskrivas Kristianstad som var det lag som ville mest. De hade mer fart i det mesta och med lite bättre skärpa i avsluten hade de kunnat trycka in betydligt fler puckar i mål än det enda de nu gjorde. Västerås powerplay är verkligen ett sorgebarn för tillfället och av den anledningen är det extra skönt att boxplayspelet fortsatt fungerar bra. I en match där laget sviktade spelmässigt måste Jesper Myrenberg lyftas fram. En mycket stabil insats som var avgörande till att två poäng kunde bärgas.