Förändringar i den sportsliga organisationen

12 januari 2016 19:30

Här är ledarna som tar över VIK


Huvudtränaren Martin Filander och sportchefen Niklas Johansson har i dag blivit arbetsbefriade med omedelbar verkan.

Andreas Appelgren och Johan Rosén kommer, tillsammans med Thomas Mitell, att leda laget resten av säsongen.

- Vi har varit i en väldigt lång svacka sen slutet av oktober. Vi kan inte vänta längre på att laget ska börja vinna igen, och därför gör vi den här ändringen nu, säger klubbdirektören Johan Fägerblad.
Efter en bra start på säsongen har dessvärre formkurvan pekat nedåt under en tid, och resultaten har inte infriat de förväntningar som klubben, våra samarbetspartners och supportrar har.
Därför har VIK Hockey i dag meddelat både huvudtränaren Martin Filander och sportchefen Niklas Johansson att de är arbetsbefriade med omedelbar verkan.

Klubbdirektören Johan Fägerblad kommenterar först Filanders uppsägning:
- Vi har verkligen trott på Martin Filander och laget hela vägen. Men efter de senaste förlusterna kände vi att vi var tvungna att agera.
- Som ledare och styrelse kan vi inte bara sitta vid sidan och se vårt VIK ramla djupare och djupare ner i tabellen. Det är enkelt, vi måste agera, säger Fägerblad.

Klubbens ordförande Camilla Törngren förklarar varför även Niklas Johansson blir uppsagd.
- Vi i styrelsen vill tydliggöra riktningen för den långsiktiga sportsliga planen. Det innebär bland annat att vi vill jobba tajtare och närmare vår junior och ungdomsverksamhet. Vi vill stärka och utveckla våra talanger, så att de i större utsträckning blir en del av vårt A-lag.

- Niklas Johansson är en duktig sportchef när det gäller många delar, men vi känner inte att han är rätt person att ta oss in i den här framtiden. Vi tror också det kan vara bra att få in lite ny energi och input i sportchefsrollen.

Filander och Johansson fick beskedet av Johan Fägerblad och Camilla Törngren under tisdagskvällen.

VIK Hockey har också gjort klart med en ny huvudtränare. Det blir Andreas Appelgren, senast i Leksands IF som han tog upp i SHL 2013.

Appelgren leder laget från och med träningen på torsdag.
- Det känns otroligt inspirerande. VIK är ett lag som ligger mig varmt om hjärtat. Jag är från Eskilstuna från början, så man har stått i Rocklunda många gånger som ung och tittat på VIK, säger Appelgren.
- VIK har ett intressant och bra lag, ett stort intresse i staden och bra tryck i hallen. Det är en härlig arena att spela och vara i. Jag har ju varit där som motståndare många gånger. Det har alltid varit tufft att komma till Rocklunda, och det ska bli ännu tuffare framöver.

Som assisterande tränare tar Appelgren med sig Johan Rosén, som han jobbade med i Leksand.
- Vi har jobbat ihop i två år och känner varandra väl. Han är otroligt skicklig på videocoachbiten och isträningar. Vi har ett sätt att jobba ihop som jag tycker är väldig bra. Johan är en bra ledare som varit på hög nivå både som spelare och ledare.

Om att ställas mot sitt gamla lag Leksand i sin första match som huvudtränare för VIK Hockey säger Appelgren:
- Det brukar vara fantastiska publikmatcher och det blir en extra krydda naturligtvis att få börja med en sån match, riktigt kul.

När det gäller sportchefsrollen så kommer VIK Hockey omedelbart inleda arbetet med att hitta en ny. Under tiden kommer jobbet skötas av en sportgrupp där Nicklas Lidström, Patrik Zetterberg och Per Bäckman kommer att ingå, och eventuellt kompletteras med ytterligare en person.
VIK HOCKEY