Skön seger hemma mot Södertälje
Publicerad: 2023-01-27
Tidigt 2 - 0 och perfekt start för Västerås. SSK vände till ledning 3 - 2. Västerås vände tillbaka till 4 - 3. SSK kvitterade. Matchen till övertidsspel.

Tingsryd - Västerås 5 - 4 OT (2-2, 1-1, 1-1, 1-0)

Nytt möte med Södertälje. Förlust med stora siffror senast i bortamötet. Kunde Västerås kliva in till match och ge gästerna rejält motstånd denna gång? Viktiga poäng stod än en gång på spel för Västerås.

Det tog inte lång tid innan första målet föll i matchen. Anthon Svensson fick fram bladet i egen zon ooch bröt en passning strax innanför egen blå. Pucken snappades upp av Marcus Bergman som drog iväg ned mot SSK:s målvakt och avlossade ett handledsskott. Pucken satt vid invid den bortre stolpen och 1 - 0 på tavlan(01:46)

Bara knappa tre minuter senare kom 2 - 0. Denna gång var det Alexander Lunsjö som genom en snabb spelvändning kom ensam mot back och målvakt. Ett avslut i precis rätt läge, mellan benen på försvarande back, smet in under armen på Nikita Tolopilo i SSK:s kasse. Tid för målet blev 04:54.

Det märkliga var att SSK ledde skottstatisken med 5-1 men Västerås ledde matchen med två mål när knapp fem minuter spelats. Skaplig utdelning.

Men SSK lät sig inte nedslås utan kunde trycka in både reducering och kvittering innan perioden var över. Båda målen tillkom aning slumpartat. Reduceringen till 1 - 2 för SSK ombesörjdes av Christopher Liljewall som snappade upp en målvaktsretur, helt sopren, framför Johan Gustafsson(11:33). Kvitteringen till 2 -2 tillkom på ett aningen märkligt sätt. Backskott och framför Västerås kasse dök, bokstavligen, SSK:s Viktor Liljegren in framför Johan Gustafsson. Pucken träffade nämnde Liljegrens skridsko och styrdes snygg in under ribban! Alla mål är bra mål även om de görs via skridskon liggandes i luften! Tid 17:42.

Båda lagen vaskade fram lägen för fler mål men perioden slutade 2 - 2. Skott: 16 - 9

Gästande SSK fick en fin start i perioden. Västerås låg på i offensiv zon, tappade pucken, och en lång elegant passning upp i mittzon friställde SSK:s Filiph Engsund. Fri med Johan Gustafsson gjorde han inget misstag. Ledning för SSK med 3 - 2 och tiden för målet var 23.18.

Västerås drog på sig tre utvisningar i perioden. SSK hade därmed chans att rycka ifrån målmässigt i matchen. Vid den andra utvisningen(Bergman, 36:12) blev det mål. Dock i fel kasse för SSK. Lite slarv i egen zon, en puck som träffade domaren bakom SSK:s mål, och där dök Gabriel Kangas upp. Kangas drev in framför mål, gjord en 360-graderssväng, och vispade in pucken högt bakom en överraskad Nikita Tolopilo. Kvitterat till 3 - 3 och publiken trivdes. Tid för målet var 37:44.

Återigen en period där lagen turades om att vaska fram riktigt bra målchanser. Starkt boxplay av Västerås i perioden. Skott: 8 - 15

Jämt värre inför avgörandet. Spelmässigt fortsatt jämt även om SSK tenderade till att skapa lite längre anfall. Lite mer känslor uppvisades stundtals i perioden. Gurgel, helt enkelt. Västerås Alexander Lunsjö blev irriterad på SSK:s Johan Ivarsson och spel fyra mot fyra(44:00) Spelet böljade fram och tillbaka då båda lagen sökte snabba spelvändingar. Lite "hela havet stormar" stundtals. Plötsligt dök ett läge upp för Anthon Svensson som åkte sig fri ned mot Nikita Tolopilo i SSK:s kasse. Ett perfekt avslut och ledning 4 - 3(45:36).

Skulle Västerås orka stå emot och plocka en blytung seger, frågade sig många. Det såg så ut, både länge och väl, innan Anthon Eriksson valde att ta en onödig utvisning i offensiv zon. Tolopilo lade plocken på pucken för blockering och Anthon valde då att bromsa upp lite snö i ansiktet på denne. Domaren ansåg att detta tilltag var värt två minuter på botbänken(54:35).

I efterspelet till detta snösprut uppstod ett rejält tumult som utmynnade i flera utvisade spelare men det stannde vid fem mot fyra för gästerna.

Södertälje nyttjade detta läge på ett, för hemmalaget, tråkigt sätt genom att Daniel Norbe fick skicka in ett hårt slagskott bakom Johan Gustafsson(55:55). Kvitterat till 4 - 4. Det föll inget mer mål i perioden och matchen därmed till övertid. Skott: 12 - 15

Övertid

Västerås gav aldrig sina gäster någon riktig chans till avslut innan Trevor Cheek kunde prickskjuta in pucken fram till 5 - 4 och seger. Detta med god hjälp av Mikael Frycklund som i exakt rätt ögonblick stod för en perfekt skymning av SSK:s målvakt(61:51)

Summering

Västerås gjorde sannolikt en av de bättre insatserna på hemmais under 2023. Laget stod upp bra mot ett spelskickligt SSK och skapade minst lika mycket chanser som gästerna. En tappad två målsledning kunde vändas tillbaka till seger. Viktigt mentalt och stärkade för moralen i laget.