Viktig seger i Karlskoga
Publicerad: 2019-10-18
Marcus Bergman blev tvåmålskytt i Nobelhallen.

Första perioden

Västerås öppnade match friskt och klev fram offensivt redan från första nedsläpp. Emil Lundgren i hemmakassen fick börja agera omedelbart. Det var dock hemmalaget, BIK Karlskoga, som skapade matchens första riktigt heta målchans. Ett friläge där avslutet gick högt över Emil Kruses ribba.

När det gått cirka fem minuter av perioden drabbades hemmalaget av matchens första utvisning(Oliver Eklund, crosschecking). Västerås satte genast upp ett bra powerplay och frestade med avslut mot Henrik Lundberg. Precis när tiden var ute för detta spel i numerärt överläge kom målet för Västerås. En retur studsade ut till Viktor Hertzberg, till vänster om BIK:s målbur. Viktor skickade tillbaka pucken, in i gröten av spelare och klubbor framför Henrik Lundberg. William Wikman fick fram sin klubba och kunde skicka pucken i nät! Inte alls oförtjänt sett till de målchanser som hittills hade skapats i matchen. Tid: 6:48.

Efter Västerås ledningsmål fortsatte man spela väldigt kontrollerat och BIK Karlskoga fick inte till det offensiva tryck de hade önskat sig. Västerås fick ny chans till spel i powerplay när BIK:s Jesper Kokkonen drog på sin en tvåa för crosschekning men denna gång kunde hemmalaget hålla rent.

Hemmalaget fick chansen till att spela powerplay, två gånger om, i slutdelen av perioden men Västerås starka boxplay kunde stå emot. Skott: 9-5

Andra perioden

Den andra perioden fortsatte i ungefär sammma hjulspår som den första. Två lag som försökte vara noggranna med spelet vid alla linjer samtidigt som man försökte gå på offensiven. Det var bortalaget Västerås som samlade ihop flest farliga avslut under periodens första fem sex minuter och utdelning kom i form av ett andra mål. Direkt på en tekning(Daniel Öhrn) gick pucken bak till Marcus Bergman som redan stod med bössan laddad. Ett rappt slagskott senare satt pucken högt bakom Henrik Lundberg. Tid: 27:08

Bara två minuter senare var det dags för samma spelare att näta igen. Denna gång i powerplay. Ett backskott(Kelsey Tessier) och Marcus Bergman fick fram klubban och styrde in 3-0 för sitt Västerås. Tid: 29:12

Efter Västerås tredje mål började hemmalaget BIK Karlskoga anfalla med allt större frenesi och skapade en hel del oreda i gästernas försvar. Emil Kruse, i bortalaget, hade fortsatt studsar på sin sida och kunde mota alla avslut. Det blev än tyngre när Västerås August Nilsson petade en puck över sarg/plexi och fick sätta sig två minuter för delaying the game. Men än en gång spelade Västerås oerhört bra i sitt boxplay och kunde hålla målet rent från påhälsning.

Men BIK Karlskoga fortsatte att jaga för en reducering och fick med sig en ny utvisning. Denna gång var det Västerås Jerome Leduc som fick skrinna till syndabåset(Late hit). Hemmalaget satte rejält tryck direkt men hade lite studsar mot sig inledningsvis. Det såg länge ut som Västerås än en gång skulle kunna freda sig i sitt boxplay. Då fick BIK Karlskoga lite medstuds där pucken studsade fram till Fredrik Forsberg(Nicoala Pasic,Willhem Westlund). Han klippte in en välförtjänt reducering fram till 1-3. Tid 34:14.

Under de sista fem sex minuterna av perioden hettade det till rejält på isen. Kampen över hela isen intensifierades och det hela kulminerade med en brottningsmatch mellan Västerås Anthon Eriksson och BIK:s Max Wennholm. Trots flera chanser för hemmalaget i slutfasen av perioden kunde gästande Västerås gå till pausvila med ledning, 3-1. Skott: 12 - 8

Tredje perioden

Perioden inleddes med ett jätteläge för Västerås att närmast punktera matchen redan efter någon minut. Kelsey Tessier fångade upp ett tänkt utspel från BIK:s försvarszon precis innanför blålinjen. I ensamt majestät åkte han fram mot Henrik Lundberg i hemmakassen men avslutet tog högt(axeln)på Henrik Lundberg och inget mål.

Istället vände spelet och pucken gick fram till Jonatan Harju i hemmalaget. Han drev in från vänsterkanten, gjorde en lång dragning förbi Emil Kruse, och lade in pucken i tomt mål. Ett mycket elegant hockeymål. 2-3 på matchtavlan och BIK Karlskoga var med i matchen på alla sätt. När de flesta förväntade sig en rejäl anstormning från hemmalaget vände gästande Västerås på spelet och i ett flygande anfall kom istället 4-2 till bortalaget! Det var duktige centern Daniel Öhrn som fick på att riktig bra avslut från högerkanten. Henrik Lundberg i hemmakassen chanslös på det kanonavslutet.

Efter denna inledande målexplosion av perioden bedarrade spelet en aning. BIK Karlskoga kom av sig rejält spelmässigt och Västerås fick välbehövligt andrum. Det började dock hetta till igen framför Västerås mål då Morgan Hassel drog på sig en utvisning drygt nio minuter in i perioden. Trots ett hyggligt powerplay förmådde inte BIK Karlskoga utnyttja detta läge till en ny reducering.

Efter powerbreak fortsatte Västerås spela väldigt kontrollerat och lyckades hålla BIK Karlskoga borta från allt för många avslut mot Emil Kruse i kassen. Med två minuter kvar valde BIK Karlskoga att plocka ut sin målvakt för spel sex mot fem. De hann dock inte sätta upp spelet i anfallszon innan de drog på sig en utvisning(Jesper Kokkonen, hakning). Detta i en situation där Västerås Marcus Bergman var på väg att lägga in pucken i BIK:s tomma mål. Det var nog många som trodde Västerås skulle tilldömas mål i det läget men domaren var av annan uppfattning.

Trots en tvåmålsledning för Västerås inför slutminuten hann det bli lite dramatik. Detta efter att Kelsey Tessier åkt ut två minuter för charging. Willhem Westlund(Nicola Pasic, Fredrik Forsberg) lyckades skicka in en sen reducering fram till 3-4 med sjutton sekunder kvar att spela.

BIK Karlskoga lyckades faktiskt komma fram offensivt och skapa lite oreda under matchens sista skälvande sekunder men utan att få till något farligt avslut. Skott:9-6

Summering:

Västerås gjorde en mycket fin insats under kvällens match mot ett starkt BIK Karlskoga och kunde vinna med 4-3. Det var många detaljer i spelet som fungerade. Allt från uppspel från egen zon till fortsatt urstarkt spel i boxplay. Viktigt också att tänkt målskytt(Marcus Bergman) fick leverera. Ett annat plus att man fick till ett mål i powerplay. En insats som signalerade om ett starkt kollektiv med spets när, och där, det behövdes. (Frågetecken för Viktor Hertzberg som fick utgå efter andra perioden p.g.a ett hårt skott som träffade foten).