Västerås - Almtuna 3-4
Publicerad: 2019-08-12
Dags för Västerås IKs nya spelartrupp att spela säsongens första träningsmatch hemma i ABB Arena Nord. För motståndet stod den ständige antagonisten Almtuna. Ett Almtuna som spelade sig ur HockeyAllsvenskan föregående säsong men fick tillbaka sin plats p.g.a IK Panterns degradering(ekonomiska problem).

Västerås kom ut under de första minuterna av perioden och hotade med flera avslut mot Almtunas mål. Viktor Hertzberg briljerade och virkade sig fram till ett avslut tidigt i matchen. Visade fin teknik på liten yta. Efter fyra fem minuters spel vågade Almtuna ta för sig mer av spelet och började hitta passningsvägar in i Västerås zon. De avslut som avlossades vållade dock inte Kruse, i Västeråsmålet, några större problem. Almtunas anfall blev korta och Västerås kunde snabbt vända spelet.

Även om hemmalaget Västerås stundtals snurrade runt rätt bra i Almtunas zon saknades lite spets, lite fokus, i avgörande lägen. Passningar gick inte fram och avslut fastnade ofta i Almtunas täck.

Detta blev än mer symptomatisk när Västerås fick chansen till att spela powerplay. Trots att man passade runt och flyttade puck på ett bra sätt hade man förfärligt svårt att få igenom sina avslut. Minst fyra avslut i detta powerplay fastnade på täckande Almtunaspelare. Närmast att göra mål för hemmalaget under perioden var Viktor Hertzberg, två lägen, samt Marcus Bergman som via en fin passning mitt i zonen kunde åka sig fri med Almtunas målvakt. Bergman lyckades dock inte få in trissan.

I slutdelen av perioden fick Almtuna chansen att spela powerplay. Det gick inget vidare. Västerås kunde rätt enkelt hålla det mesta av spelet utanför egen zon. När det återstod några ynka sekunder av powerplayet kunde Almtuna ställa upp spelet i anfallszon. Västerås blev fulltaliga och man trodde faran var över. Men det var den inte. Almtuna tog chansen innan Västerås han organisera om sig med fullt lag där Tony Mårtensson hittade in med fin passning framför mål. Ett direktskott av Villiam Haag och Almtuna hade tagit ledningen i matchen med 1-0.

I slutsekunderna av perioden fick Västerås ännu en chans till spel i powerplay. Ett powerplay som hann pågå endast i tolv sekunder då perioden blåstes av. Skott: 11-5

Andra perioden inleddes med powerplay för hemmalaget. Man fick dock inte till spelet. Almtuna kunde relativt enkelt försvara sin 1-0 ledning. Strax därpå nya utvisningar. En för vardera laget. Spel fyra mot fyra. Det var Almtuna som skapade de farligaste avsluten i denna spelform.

Några minuter in i perioden fick Västerås lite tryck i Almtunas zon. Lyckades nagla fast motståndarna och spelade runt. Det som saknades var, återigen, riktigt bra avslut. Almtuna fortsatte visa hur viktigt det är att stå i skottlinjen.

Att stå i skottlinjen kan få oanade konsekvenser om oturen är framme. Almtunas Filip Hasa fick snedträff från backposition vid blålinjen. Pucken tog först på en täckande spelare innan den studsade vidare och träffade Mattias Kalins benskydd och vidare in i mål! 0-2 på resultattavlan. Det lönar sig att skjuta…

Ganska omedelbart replikerade Västerås. Lite slarv med tappad puck vid egen blå av Almtuna bjöd Marcus Bergman chansen till en blixtsnabb spelvändning. Bergman spelade över pucken till Sebastian Benker som kliniskt hängde in reduceringen till 1-2.

Det som präglade perioden var att Almtuna, gång på gång, lyckas spela sig fram till frilägen mot Emil Kruse i hemmamålet. Detta skulle till slut straffa sig. Bokstavligen. I ett av dessa frilägen bedömde domaren att Västerås försvarare gick för hårt åt sin motståndare och straff utdömdes. En straff som elegant sattes i nät av Villiam Haag bakom en chanslös Emil Kruse. Detta fram till 3-1

Sammantaget kan man beskriva spelet i den andra perioden som i det närmaste avsaknad av riktig struktur. Det var väldigt lite uppställt spel. Istället böljade det fram och tillbaka. Almtuna behärskade detta spel bättre under perioden och lyckades, som tidigare nämnts, åka sig fria mot Emil Kruse i Västerås kasse flertalet tillfällen. Skott 8-5

Under den tredje perioden visade hemmalaget Västerås att det finns en hel del kompetens i årets spelartrupp. Fler spelare tog för sig och Almtuna fick allt mer fokusera på att försvara eget mål. Reduceringen kom till 2-3 via Markus Bergman(pp) och kvittering till 3-3 genom Daniel Öhrn. Stundtals under denna tredje period fick Västerås rejält tryck offensivt. Ett riktigt bra målvaktsspel av Jesper Eliasson räddade Almtuna från fler baklängesmål.

Men så, när alla Västeråsare på läktaren förväntade sig en slutforcering för ett segermål, gjorde istället Almtuna mål! Några sekunders oskärpa i egen zon och Almtuna kunde pillra in 4-3. Ett mål som tillkom genom ett inspel i målgården som styrdes i mål via backen Jerome Leduc´s skridsko. Målskytt Villiam Haag som därmed gjorde sitt tredje mål i matchen. Två självmål i samma match! Nåja, lika bra att de kommer nu och inte senare i seriespelet.

Summering:

En rätt typisk försäsongsmatch där spelarna stundtals hade lite svårt med tempot. Man hittade inte rätt med passningar, kom lite fel i avslutslägen, och tappade markering defensivt. Först i den tredje perioden visade Västerås upp lite av det spel som laget förväntas spela kommande säsong. Skott: 9 - 6