Västerås - Almtuna 2-5
Publicerad: 2019-10-11
Tillbaka för hemmamatch i ABB Arena Nord. Tränare Paananen nöjd med stora delar av spelet senast borta mot Timrå trots förlust. På andra sidan isen denna kväll Almtuna. Ett lag som av tradition haft svårt att vinna i ABB Arena. Inför kvällens match hade Västerås en hel del att bevisa. Fortsatt kvar i toppen av tabellen, eller...

En period som egentligen aldrig tog riktig fart. Västerås försökte driva upp farten för att så snabbt som möjligt få kommandot i matchen. Visserligen förlade man mycket av spelet i anfallszonen men det var Almtuna som gjorde målen. Först ett dråpligt mål där Almtunas Belov tog ett avslut som smet förbi Emil Kruses vänstra stolpe. Pucken kom dock tillbaka, med studs från plastelinan längst ned på sargen, träffade nedkanten av målburen, ryggen på Emil Kruse, och landade inne i målet!

När Västerås senare i perioden fick sitt andra powerplay, och jakten på kvittering intensifierades, kom nästa mål. Återigen var det bortalaget Almtuna som höll sig framme. Ett väldigt vekt spel bakom eget mål där Almtunas Pontus Johannsson kunde stjäla pucken, spela in den framför mål, där Mattias Johansson enkelt kunde snärta in pucken fram till 2-0 för bortalaget Almtuna! Emil Kruse i hemmamålet chanslös.

Trots två powerplay och mycket puckinnehav blev hemmalaget nollade denna period. Skott: 9-5

Denna period blev, om möjligt, än sämre spelmässigt. Västerås hade oerhört svårt att få fart i sitt spel. När man väl kom in i anfallszon fick man hålla till längs sargerna. Svårigheten till inspel i slottet var påtaglig. De flesta, och väldigt få, avsluten kom från dåliga vinklar vilket inte beredde Almtuna något större besvär. Almtunas taktik att backa hem och spela tätt framför eget mål blev en för svårt nöt för hemmalaget att knäcka även denna period.

Farligaste chansen för hemmalaget hade Kelsey Tessier i ett powerplay. Han höll sig framme på ett backavslut, vilket ändrade rikting via en Almtunaspelare, och hade för en kort sekund helt öppet mål!

Istället var det Almtuna, de gånger de klev upp i anfallszon, som lyckades hitta flera inspel framför mål med vassa avslut som följd. Närmare 0-3 än 1-2 stundtals. Skott: 6 - 8

Inför den sista perioden var frågan om Västerås skulle hitta energi tillräckligt för att dyrka upp Almtunas "säckhockey". Svaret blev negativt. Trots att man fick chansen till nytt powerplay redan efter sex minuter i perioden hade man fortsatt oerhört svårt att hitta bra avslutslägen. Almtuna kunde relativt enkelt freda sitt mål i boxplay, ännu en gång.

Västerås försökte, och försökte, få till ett reduceringsmål men det blev istället Almtuna som gjorde nästa mål i matchen. Ett inspel från förlängda mållinjen hittade upp till Almtunas Nikolai Belov. Han tryckte iväg ett skott mot mål som smet förbi allt och alla och in i nät fram till 3-0 för gästerna.Tid:49:08

Först när matchklockan stod på 52:59 fick hemmalaget äntligen anledningen att jubla. Dessutom i spel fem mot fyra. Unge Gustav Lindberg hittade in med en fin passning till bortre stolpen fram till Isac Skedung. Denne lyckades med konstycket(!) att missa pucken inför helt öppet mål. Som tur var studsade pucken fram till Fredrik Johansson som kunde vispa in reduceringen till 1-3.

Men det blev inte roligare än så för hemmalaget och Västeråspubliken denna kväll. Bara minuten senare spelade Tony Mårtensson fram Villiam Haag, i slottet, som vispade in 4-1 till Almtuna. Och värre skulle det bli. Slarv från en back i hemmalaget dukade för nytt mål för Almtuna. Första avslutet tog klockrent i ribban bakom Emil Kruse. Returen damp ned på bladet till en Almtunaspelare som enkelt kunde lyfta in pucken fram till 5-1 för sitt lag.

Bara tjugosex sekunder senare tröstmålade Viktor Herzberg då han skickade in 2-5 bakom Jeper Eliasson i Almtunas mål. Lite symptomatisk för kvällen var att det behövdes tre försök, från tre olika spelare, innan pucken hittade in i mål. Skott: 10-6

Summering:

Kanske en av de minst välspelade ishockeymatcher som spelats i ABB Arena Nord på länge. Almtuna spelade efter sina förutsättningar och gjorde det naturligtvis bra. De nyttjade två lägen att gå fram till 2-0 och kunde sedan spela på ledning resten av matchen. Västerås, å andra sidan, visade upp ett spel närmast helt utan linjer denna kväll. Krampaktigt, ängsligt, tempofattigt, kan sammafatta insatsen. Almtunas första mål, sargstudsen, satte på något sätt prägel på hela matchen. Bortalaget fick där precis den energi de behövde.