Publicerad: 2019-10-20
En till synes säker seger tappades i matchens sista skälvande minuter!

Västerås - Tingsryd 4-5 (1-0, 1-1, 2-4)

Första perioden

Det var lite överraskande gästande laget, Tingsryd, som inledde bäst och satta hemmaförsvaret på en hel del prov. Västerås hittade inte linjerna i sitt spel och fick därmed ingen riktig ordning på offensiven. Det kom därför lite överraskande att det blev Västerås som gjorde första målet. Det var Jimmie Jansson Lorek som fick ett läge att skjuta och pucken seglade in bakom en skymd Arvid Söderblom i Tingsryds mål. Förarbetet gjordes av Daniel Öhrn och Marcus Bergman. Tid 11:32.

Tingsryd fick en fin chans att utjämna då Västerås drog på sig en utvisning efter en rörig situation framför eget mål. Flera spelare kampade om en lös puck i målgården och när väl avblåsningen för blockering kom hade domaren hittat en förseelse, holding, som drabbade Daniel Öhrn. Tid 14:49.

Tingsryd satte upp ett hyggligt powerplay men kunde inte hota hemmamålvakten med några riktigt farliga avslut. Med knappa tre minuter kvar av perioden var det Västerås tur att spela powerplay. Även hemmalaget satte upp ett hyggligt powerplay. Man frestade Tingsryds målvakt med några skapliga avslut men ingen puck behaga att gå i mål.

Perioden slutade med ledning(1-0) för hemmalaget men spelmässigt var den ganska jämn. Förvånansvärt få avslut som faktiskt träffade mot målet, för båda lagen! Skott: 3-4

Andra perioden

Perioden inleddes med ett friläge för Marcus Bergman efter framspelning av Sebastian Benker. Tingsryds målvakt var på sin vakt och klarade avslutet. Västerås höll kvar spelet i anfallszonen och skapade ytterliggare chanser innan Tingsryd kunde skicka ut pucken och få lite andrum.

Det blev Tingsryd som fick nästa friläge i matchen. Detta efter en märkligt kollision i mittzonen som innebar att en Tingsrydsspelare kunde åka sig fri. Emil Kruse var dock på alerten och kunde avvärja. Västerås fick, lite märkligt, ett powerplay, retroaktivt, då domarna pratat ihop sig om den kollision som skedde i mittzonen. Tingsryd fick två minuter för highsticking.

Kort därefter höll sig Marcus Bergman framme och vispade in en retur fram till 2-0 men domaren vinkade avvärjande. Efter en videogranskning dömdes målet bort för offside i målgården.

Västerås lät sig inte nedslås av detta utan fortsatte med sin offensiv. En offensiv som belönades då 2-0 kom. Ett skott från blålinjen(Calle Ehrnberg) styrdes mycket elegant in av Jepser Johansson bakom en chanslös Arvid Söderblom i Tingsryds kasse. Tid: 25:50.

Trots att det fortsatt var hemmalaget som ångade på offensivt lykades Tingsryd arbeta sig fram till ett powerplay. Västerås Jerome Leduce bedömdes använda sig av ojusta medel i en kampsituation nere i eget sarghörn(slashing). Tid 28:37

Västerås överraskade Tingsryd med ett väldigt aggresivt boxplay och bortalaget lyckades inte skapa ett enda ordentligt avslut mot mål. Istället fick bortalaget utdelning precis när hemmalaget blivit fulltaligt. Tingsryds Oscar Holst tog helt enkelt en runda ned bakom Västerås målbur. Han avslutade sin runda genom att lägga in pucken via den berömda köksvägen. En stark individuell prestation. Tid 30:56.

Västerås offensiv kom av sig några minuter efter Tingsryds reducering men efter hand hittade man tillbaka. I ett långt anfall satte man Tingsryds försvar under riktigt tung press. Avslut togs från alla håll och kanter. Tingsryd stred tappert men till slut behövde de tillgripa otillåtna medel för att freda sig. Det var bortalagets Jacob Heijemo som drabbades av två minuter för hakning. Tid 35:41

Det var inget större fel på det powerplay Västerås satte upp förutom att man inte lyckades få in pucken i mål. En ack så viktig ingrediens i den spelformen.

En period där Västerås verkligen fick fart på sin offensiv och gästande Tingsryd tvingades sätta sitt mesta fokus på att försvara sig i egen zon. Något som de gjorde på ett förtjänstfullt sätt. Skott: 12-2

Tredje perioden

Publiken hann knappt inta sina sittplatser innan första målet i perioden föll. Det var bortalaget Tingsryd som fick en chans, och tog den. Kvitterat till 2-2 och målskytt för Tingsryd var Filip Owesson(Jakob Heijemo) som styrde in ett backskott bakom en skymd Emil Kruse. Tid 40:44

Nästan omedelbart efter Tingrsyds kvittering fick Västerås ny chans att spela powerplay (Benjamin Nissner,holding). Den här gången kunde Västerås förvalta läget genom mål av Kelsey Tessier(Jerome Leduc, Sebastian Benker)fram till 3-2. Tid 42:44.

Målet kändes oerhört viktigt att få för hemmalaget som fram tills Tingsryds kvittering varit det lag som fört spelet offensivt. Direkt efter ledningsmålet tryckte Västerås på offensivt igen, och det lönade sig. Alexandet Yuonan höll sig framme och tryckte in 4-2. Hans första mål för säsongen. Detta efter fint förarbete av Anthon Eriksson och Jepser Johansson. Tid 44:13

Tingsryd hade absolut inte gett upp trots två snabba mål bakåt utan lyfte upp spelet i offensiv zon. Inom loppet av halvannan minut lyckades(!) Västerås dra på sig två utvisningar och gav därmed Tingsryd ett jätteläge att ta sig tillbaka in i matchen. Calle Ehrnberg(holding) och Emil Kruse(tripping) var syndabockarna. Tingsryd förvaltade sitt spel, fem mot tre, genom att reducera till 3-4. Tid 47:31.

Plötsligt match igen och Tingsryd fortsatt spel i powerplay. Istället för mer dramatik stannade matchen upp helt! Detta efter att ett fel uppstått på matchklockan. Det tog sin rundliga tid innan sekretariatet lyckades återställa matchtiden korrekt.

Tingsryd fick aldrig någon ordning på sitt powerplay och Västerås kunde andas ut. Triggade av ett bra boxplay gick man åter till anfall och skapade en fin målchans. Tingsryd svarade med att dumpa pucken djupt i Västerås zon och i kamp om pucken drog Västerås på sig ny utvisning. Denna gång Kenny Källström(hög kluibba). Tid 50:11.

Västerås hade inga som helst problem att hålla rent i boxplay denna gång och direkt när man blev fulltaliga gick man till nytt anfall. Det var ytterst nära att man tryckte in ännu ett mål.

Tingsryd, med endast ett mål upp, spelade allt mer desperat offensivt och var ytterst nära att kvittera då Oscar Holst bröt sig in framför mål. Lyckligtvis för hemmalaget gick avslutet över ribban.

Med knappt tre minuter kvar av perioden tog Tingryd ut sin målvakt för spel sex mot fem. Man lyckades omedelbart flytta ned spelet i anfallszonen och satte rejäl press mot Västerås kasse. Det kom en kvittering för Tingsryd. Ett avslut mot mål som styrdes in av Tingsryds Gustav Olhaver(Felix Olsson,Robin Carlsson) fram till 4 - 4.

Men det var inte slut där. Lagom när publiken ställt in sig på förlängningsspel kom den riktiga kallduschen. Tingsryd, fullpumpade med positiv energi, trampade in i Västerås anfallszon. I en sargduell gick Västerås försvar bort sig fullständigt och Tingsryd fick plöstligt ett läge två mot ett. Detta läge förvaltades skickligt av Gustav Olhaver som skickade in ett stenhårt handledsskott bakom en övergiven Emil Kruse i hemmamålet. Tingsryd lyckades med konststycket att göra två mål inom loppet av en minut, dessutom med samme målskytt. Skott:10-15

Summering:

Västerås var det spelförande laget i spelet fem mot fem under större delen av matchen. Man hade matchen närmast i hamn efter 4-2 målet, fyra minuter in i sista perioden. Dubbelutvisningen för Västerås,lite senare, gav Tingsryd en gratischans att komma tillbaka i matchen. De reducerade till 3-4 men känslan var ända att Västerås hade bra kontroll. Men så rasade allt. Att Tingsryd kvitterade till 4-4 i spel sex mot fem är sådant som händer. Men att i bytet efteråt slarva så fatalt i egen zon att man bjuder bortalaget ännu ett mål är självklart inte godkänt. Tre säkra poäng slarvades bort. All heder dock till gästande Tingsryd som verkligen fick valuta för sin inställning i kvällens drabbning.