Almtuna IS - Västerås IK 2-4
Publicerad: 2018-09-14

Västerås IK vann genrepet inför nästa veckas seriepremiär då man besegrade Almtuna IS i Gränbyhallen. Resultatet i matchen blev 2-4 (1-1, 0-0, 1-3) med skotten 28-17. Matchvinnare för de gulsvarta var Marcus Bergman som stod för ett hattrick och även fixade straffen som Sebastian Benker förvaltade.

VIK tar ledningen efter 03:41 i den första perioden, Mikael Frycklund lägger ut pucken till Marcus Bergman som kommer på kanten. Bergmans avslut sitter högt och distinkt bakom Arvid Ljung i Almtunamålet. Drygt sex minuter in i den första perioden så får Almtuna chansen i matchens första Powerplay, men VIK reder ut det numerära underläget.

Almtuna kvitterar till 1-1 efter 10:22, det efter att Fredrik Forsberg styr in ett skott från blålinjen som hittar in bakom Samuel Ersson i Västeråsmålet. Den första perioden slutar också 1-1, skotten i perioden 11-6 till hemmalaget.

Thomas Paananen efter den första perioden:

- Vi får en bra start med 1-0 tidigt, det var viktigt för oss att vi fick ett tidigt mål. För att bevisa för oss själva att vi har ett bra målskytte i laget. Annars är perioden i sig väldigt trevande, 1-1 på tavlan i en jämn period, sammantaget tycker jag inte vi gör en så bra förstaperiod

Almtuna får matchens andra Powerplay tre minuter in i den andra perioden, även denna gång reder de gulsvarta ut det numerära underläget. Almtuna får strax efteråt även sitt tredje powerplay i matchen, men även denna gång lyckas VIK hålla motståndet från de allra farligaste chanserna och man klarar även det numerära underläget. Almtuna tar över matchbilden minuterna efter sina två numerära överlägen, men Samuel Ersson agerar stabilt i VIK-målet och står för några bra räddningar.

Almtuna byter efter halva matchen målvakt och Oscar Fröberg ersätter Arvid Ljung, någonting som ska vara uppgjort på förhand. Efter 15.15 blir Marcus Bergman upphakad efter att ha åkt sig till ett friläge, något som resulterar i en straff. Straffen läggs av Sebastian Benker som återigen visar på vilken vass straffskytt han är då han gör sitt tredje straffmål under försäsongen. Den andra perioden slutar 0-1, skotten i perioden 9-6

Thomas Paananen efter den andra perioden:

- Almtuna är lite bättre än oss i den andra perioden, vi gör inte de sakerna vi pratat om innan. Vi inleder perioden bra, men efter de två utvisningarna, där boxplayet är bra, så tappar vi spelet lite. Men vi tar med oss boxplayet och benkers straff, i övrigt ingen vidare period från vår sida.

Tredje Perioden

Västerås IK får bästa möjliga start i den tredje perioden när Marcus Bergman efter 39 sekunder utökar till 1-3. Almtunas backar agerar obeslutsamt i egen zon och Bergman snor pucken framför Almtunamålet och gör sitt andra mål för kvällen. Almtuna kan reducera dryga minuten senare när VIK spelar fast sig i egen zon, Jacob Svensson snor pucken och bryter in på kassen och kan sätta pucken till 2-3.

07.31 in i matchen så får Västerås IK sitt första powerplay i matchen. I det numerära överläget så kan Marcus Bergman fullborda sitt hattrick. Jonas Liwing räddar precis kvar pucken i offensiv zon och kan servera Bergman som bara behöver vinkla in pucken i öppet mål.

Almtuna får ytterligare en chans i Powerplay 13.06 in i den tredje perioden och väljer i samband med den att ta en timeout. VIK reder dock ut även det numerära underläget. Med knappt fyra minuter kvar av den tredje perioden så får VIK chansen till sitt andra numerära överläge i matchen. Almtuna klarar dock av det numerära underläget och väljer strax efter att plocka ut målvakten med dryga minuten kvar. Det blir dock inga fler mål i matchen som med seger med 4-2 till Västerås IK. skotten i tredje perioden 8-5 till Almtuna, totalt 28-17 till hemmalaget.

Thomas Paananen efter den tredje perioden:

- Vår klart bästa period. Vi är mycket mer resoluta i vårt agerande över hela banan, får en bättre struktur och bättre kontroll över matchen. Vi får 3-1 tidigt och ett mål i powerplay, perioden är vår klart bästa och vi tar med oss den till seriepremiären.

Träningsmatcherna inför säsongen är nu avslutade, vad säger du rent generellt om försäsongen?

- Den har varit lite upp och ner, som de flesta lag har. Men mest upp ändå, vi är nykomlingar och har mött många allsvenska lag. Jag tycker vi är med och tävlar i alla matcher utom AIK-matchen. Det är små marginaler som kommer avgöra, vi ska träna hårt för att få marginalerna på vår sida. Under försäsongen är det många som har bevisat att de klarar av att spela på den här nivån. Bra och lärorik försäsong sammantaget.