VIK-MODO 3-2 (OT)
Publicerad: 2019-03-17
Dags för tredje ronden av fem i denna slutspelsserie. Kvällens motståndare Modo var i stort behov av seger för att inte bli helt avhängda. Västerås behövde seger för att inte tappa kontakten med Leksand i serietoppen.

Första perioden

Västerås kom verkligen ut ordentligt påkopplade till kvällens drabbning. Från första nedsläpp var det full fart mot Modos burväktare Erik Hanses. Det hann knappt gå två minuter av perioden innan Marcus Bergman trampade ned med pucken i Modos ena sarghörn. Marcus tittade upp och hittade in med en fin passning till Isac Skedung som kunde direktskjuta 1- 0 till hemmalaget. Tid 1:42.

Direkt på nedsläpp efter ledningsmålet gick Västerås för full fart framåt igen och skapade flera fina lägen för ytterligare mål. En mycket stark, rent av virvlande, start av hemmalaget. Som en konsekvens av Västerås starka offensiv drog Modo på sig sin första utvisning i matchen. Detta efter att Tobias Enström tvingats sätta fram klubban och trippa en hemmaspelare som var på väg att få ett friläge. Tid 04:26.

Västerås satte upp ett riktigt bra powerplay men kunde trots detta inte överlista Erik Hanses i Modos mål.

När matchuret tickat upp mot åtta minuter hade Västerås redan avlossat nio skott mot Erik Hanses. Ett bevis på att laget var på tå redan från första nedsläpp denna match. Modo hade under samma tid endast fått iväg två avslut mot Samuel Ersson i hemmamålet.

Modo etablerade lite anfallsspel i mitten av perioden men Västerås svarade med en fin spelvändning, tre mot en, där Anton Eriksson drev pucken mot mål. Anton hade med sig två medspelare men valde att ta avslut själv. Tid 10:45.

Runt tretton minuter in i perioden började gästande Modo få till lite längre anfall och mer tryck i anfallszonen. Samuel Ersson fick stå för en riktigt fin parad då en Modospelare bröt sig fram till ett friläge.

Fredrik Johansson fick Västerås nästa stora chans i matchen. Fri med Erik Hanses. Hanses gick dock segrande ur den duellen och Västerås brände därmed ett jätteläge att gå fram till en tvåmålsledning i matchen.

I slutfasen av perioden drog Modo på sig sin andra utvisning i matchen långt ned i offensiv zon. Det var Modos Lukas Wernblom som var lite för het med klubban och drog på sig två minuter för tripping. Istället för mål framåt blev det mål, bakåt, i detta powerplay. Precis som i första perioden borta mot Västervik senast.

Denna gång var det Alexander Lindelöf i hemmalaget som var olycklig och missade mottagningen av en passning på blålinjen. Pucken gled försmädligt ut i mittzon där Modos Kristian Jakobsson fångade upp trissan och kunde åka helt ren ned mot Samuel Ersson. Avslutet var kliniskt och Modo hade kommit ikapp målmässigt. Tid 17:33.

Västerås öppnade perioden oerhört starkt och fram till mitten av perioden hade man skapat en handfull heta chanser. Chanser som borde resulterat i fler mål än ett. Modo växte in i perioden och avslutade starkt.

Skott: 11- 8

Andra perioden

Gästande Modo inledde i ett rasande tempo och skapade flera farliga avslut innan Västerås kunde slå undan till en icing. Modo fortsatte trycka på i byte efter byte och Västerås fick mest ägna sig åt att försöka få ut pucken ur egen zon.

Ungefär fyra minuter in i perioden lyckades Västerås få till sitt första riktigt långa anfall. Jimmie Jansson fick iväg ett rungande slagskott som träffade ribban bakom Erik Hanses i Modos mål. Västerås tryck var tungt och Modo tvingades slå en befriande icing. Modos tränare, Björn Hellqvist, valde att ta en timeout för att ge sina spelare lite extra vila efter den pärsen.

Lite senare höll sig Isac Skedung framme och var ytterst nära att skicka in ledningspucken då Västerås fortsatte trycka på offensivt. I efterdyningarna av den fina chansen vände Modo på spelet och satte hårt tryck mot Samuel Ersson i hemmamålet.

Nästa riktigt farliga målchans fick hemmalaget Västerås. En spelvändning där Marcus Bergman spelade över pucken till Isac Skedung som tog ett direktavslut. Erik Hanses var dock med på noterna och motade skottet med plockhandsken. Spelet vände snabbt(igen) och nu var det Modos tur att skapa farliga avslut. Ett backskott rammade överliggaren bakom Samuel Ersson. Tid 10:38.

Efter ett böljande spel, fram och tillbaka med chanser åt båda hållen, kom Västerås återigen med en spelvändning. Denna gång tre mot två. William Wikman passade in pucken till Isac Skedung som fick till ett bra avslut men Erik Hanses parerade fint.

Knappt hade hemmapubliken skrikit ut sin besvikelse över den missade chansen när Västerås åter kom stormande till ett nytt fint läge. Denna gång var det Anthon Eriksson som höll sig framme utan att lyckas.

I slutminuten av perioden fick Modo sin första chans att spela powerplay och de tog verkligen vara på den chansen. Det hann bara gå knappt tio sekunder innan Modo kunde forcera in pucken från nära håll framför Samuel Ersson. Väldigt tungt för hemmalaget att åka på kvitteringsmålet i slutsekunderna. Målskytt Henrik Björklund. Tid 39:46.

En otroligt händelserik period där båda lagen hade en handfull chanser att göra mål. Det var rena ”Vilda Västern” över hur spelet var ute på isen. Med sämre målvaktsspel, eller bättre avslut, kunde perioden lika gärna slutat 5-5! Modo vann perioden med 1-0 och ett oavgjort resultat så långt var mycket rättvist sett till alla chanser som skapats.

Skott: 8-14

Tredje perioden

Västerås fick inleda med spel i powerplay då Modos Jonathan Johnsson drog på sig en utvisning för slashing redan efter elva sekunder. Västerås fick till flera farliga avslut men återigen kom Erik Hanses upp stort och räddade. Direkt när Modo blev fulltaliga hittade de fram med en lång öppnande passning till spelaren som nyss suttit utvisad, Jonathan Johnsson. Han satte, som tur var för hemmalaget, sitt avslut i ribban!

Efter sin utvisning var det Modo som satte fart framåt och vaskade fram den ena farligheten efter den andra vilket tvingade Samuel Ersson till flera fina parader.

I periodens sjunde minut fick Västerås återigen chansen till spel i powerplay. Efter några snabba passningar tog Lukas Zetterberg ett avslut som träffade i ribban med en ljudlig klang. Pucken fångades upp av hemmalaget och man kunde fortsätta trycka på mot Erik Hanses. Till slut kom det mål som hela hallen så hett eftertraktade. Kvitteringen fram till 2-2. Målskytt Lukas Zetterberg. Ett nytt slagskott från favoritpositionen strax ovanför vänstra tekningscirkeln. Denna gång letade sig pucken förbi en storspelande Erik Hanses. Tid 47:22.

Bara sekunder efter målet drog Modo på sig ännu en utvisning och Västerås fick ny chans i powerplay. Modo var bättre med på noterna denna gång och kunde hålla borta Västerås från de avslutslägen man letade efter. Tid: 10:00.

Powerbreak och Västeråsdominans i skottstatistiken. Skotten 11- 4.

Omedelbart efter powerbreak var det Västerås som drog på sig en utvisning. Isac Skedung utvisades två minuter för hakning. Modo skakade omgående fram ett jätteläge där pucken blev liggandes fri framför Samuel Ersson innan den skickades ned i ena sarghörnet. Nästa försök från Modo kom via Henrik Björklund men Samuel Ersson plockade snyggt ned skottet. Trots flera goda chanser för Modo kunde Västerås hålla undan i sitt boxplay till hemmapublikens stora lättnad.

Modo var det lag som såg mest desperata ut i slutfasen av matchen. De gick stenhårt för att tredje mål och seger. Västerås kunde hålla undan med viss möda och matchen gick därmed till övertidsspel.

Skott: 12-12

Övertid:

Det hann bara gå trettiosex sekunder innan Västerås kunde avgöra matchen. Sebastian Benker tog ett första avslut där Erik Hanses tvingades släppa en retur rakt i gapet på Mikael Fryklund. Frycklund gjorde inget misstag utan piskade in segermålet. Tid: 60:36

Summering:

En rolig match att följa. Två lag som gick för seger och tre poäng. Inte alltid så mycket skönspel men båda lagen gick verkligen hårt för att skaffa sig övertaget i matchen. Inledningsvis var Västerås klart starkast men allt som tiden gick jämnade spelet ut sig. Sällan har det hörts setts så många ramträffar som i denna match. Om jag inte räknat fel totalt sju stycken. Fyra för Västerås och tre för Modo. Två målvakter som spelade riktigt bra och genom detta höll siffrorna nere. I och med segern på övertid gav Västerås sig själva chansen att fortsatt hänga på i kampen om förstaplatsen i slutspelsserien.