Kartläggning med Friends!
Publicerad: 2019-10-09
Under två veckor har spelare och ledare i VIK genomfört en kartläggningsenkät med hjälp av Friends som mäter förekomst av kränkningar, trakasserier, diskriminering och mobbning.

I enkäten ställes även frågor om trivsel, trygghet och förtroende/tillit. Stiftelsen Friends är en icke vinstdrivande organisation som arbetar för en värld där inga barn utsätt för mobbning. Utbildning och kunskapsspridning bland skolor, förskolor och idrottsföreningar är en central del i deras arbete. Samarbetet mellan Friends och Västerås IK är en del i föreningens projekt "Ett Gulsvart Hjärta".

I kartläggningen var det totalt 284 st aktiva spelare från 11 år och upp till våra A-lag, samt 153 st ledare för Hockeyskola upp till A-lagstränare, som svarade på en enkät. Resultatet har sammanställts av sakkunnig på Friends och presenterats för styrelsen. I texten nedan följer en kort sammanfattning av de största framgångsfaktorerna och utmaningar för föreningen.

Majoriteten av de aktiva (98%) i föreningen uppger att de trivs bra i föreningen och så även ledarna (96%). I kartläggningen går det att utläsa att de aktiva anser att det finns en ömsesidigt respekt mellan såväl spelare och ledare och att det är en bra stämning i laget (aktiva 97%, ledare 95%).

Samtidigt anser 28% av de aktiva att det ofta förekommer negativa kommentarer samt att det förekommer kränkningar mellan spelare som är kopplat till prestation. Var fjärde ledare har under den senaste året noterat att det förekommer kränkningar mellan de aktiva i deras lag och även där uppger ledarna att de allra flesta situationer som uppstått är kopplat till prestation.

Västerås IK vill arbeta för att göra alla spelare och ledares upplevelse i föreningen ännu bättre. Målet är att minska upplevelsen av kränkningar generellt och särskilt kränkningar kopplade till prestation.

För att lyckas med detta är de aktivas förtroende och tillit till sina ledare viktigt. Närmare 97% av de aktiva uppger att de har ett högt förtroende och tillit till sina ledare i respektive lag samt att 80% av de aktiva vet vem i föreningen de kan vända sig till för att få stöd.

En bra grund i förändringsarbete är de vuxnas roll som ledare. Det är vuxnas ansvar att stoppa kränkningar och mobbning samt även försöka förebygga att den aldrig ens uppstår. Utbildare från stiftelsen Friends som vet hur en kan förebygga kränkningar och främja trivsel kommer under vårsäsongen träffa alla ledare i föreningen för att tillsammans förbättra allas kunskaper kring detta.

Utbildningen kommer utgå från resultatet i kartläggningen och syftar till att ge ledarna kunskap och inspiration i sitt ledarskap samt att ta fram konkreta åtgärder i det förebyggande arbetet mot mobbning, kränkningar och utanförskap. Under utbildningen kommer även resultatet från kartläggningen att redovisas.

Västerås IK och Friends bjuder även in föräldrar till vårdnadshavarkväll där det ges alla som närvarar ges möjlighet att se resultatet från kartläggningen. Syftet med kvällen är att ge ökad kunskap och insikt i problematiken kring mobbning och diskriminering inom idrotten.

Teori varvas med diskussion kring vårdnadshavarens roll i föreningens trygghetsarbete, hur en som vuxen kan vara en positiv medspelare och vad en kan göra rent konkret för att stötta barn som utsätts eller utsätter andra för kränkningar.

Jimmy Gerdin