Pressmeddelande Västerås IK
2022-03-01
Information från klubben.

Under måndagskvällen kom beskedet från Tävlingsnämnden. Västerås IK fälls för att under två matcher använt spelare som saknat arbetstillstånd.

Straffet utdömdes till att segrarna mot Västervik och Södertälje omvandlas till förluster med 0-5. Det betyder att Västerås IK blir av med fem poäng, samtidigt som Västerviks IK tilldelas tre poäng och Södertälje SK två poäng.

Den dispensansökan Västerås IK ansökte om hos Svenska ishockeyförbundet avslogs av Tävlingsnämnden.

Kommentar från Västerås IK:s sportchef Patrik Zetterberg.

— Vi är djupt besvikna över hela den här situationen. Trots att vi upplevde att vi gjorde allt i vår makt för att säkerställa att spelarna var godkända att spela i de berörda matcherna så måste vi självkritiskt konstatera att det blev fel. Det ansvaret är på oss.

— Parallellt med det känner vi samtidigt en besvikelse över att de omständigheter vi redogjort för inte bedömdes mildra ärendet eller i vissa delar ens noterades i beslutet. Vi hade en förhoppning om att det faktum att vi agerat i god tro skulle vägas in i straffet.

— När vi läser domen framgår det, ur vårt perspektiv, inte fullt ut hur processen såg ut. Exempelvis nämns inte alls att Timrå hade fått samma besked och stod redo att spela sitt ryska nyförvärv utifrån samma premisser. Det fråntar oss inte vårt ansvar, men vi hade självklart hoppats att det skulle värderas in i beslutet.

— Med allt det inräknat anser vi att straffet i paritet till handlingen är för hårt. Det är ledsamt att matcherna inte fick avgöras på isen. Om ett straff ska utdelas hade vi hellre sett att vi straffades med ekonomiska böter. Det hade varit ett sätt att ta in det vi anser är förmildrande omständigheter, men fortsatt bestraffa oss för det fel vi begått och gjort det utan att det påverkat det vi tävlat om på isen. Ett sådant beslut hade vidare endast varit en bestraffning mot oss. Nu drabbar det fler klubbar i tabellen.

Västerås IK kommer att överklaga Tävlingsnämndens beslut.

— Givet att vi anser att straffet i paritet till handlingen är för hårt och inte väger in alla omständigheter anser vi att det är vår skyldighet att lyfta frågan en gång till. Vi önskar fortsatt ett utfall där hela processen bakom beslutet att använda spelarna vägs in och där ett eventuellt straff inte påverkar det vi tävlat om på isen.

Parallellt med överklagan önskar Västerås IK rikta allt fokus och all energi på de åtta grundseriematcher som återstår – och att sätta laget och klubben i bästa möjliga position inför slutspelet.

— Det som gör allra mest ont i det här är att det drabbar våra medlemmar, partners och supportrar. De som lever med och för Västerås IK och lägger såväl sin tid som sina pengar på att vår förening ska lyckas. Det är för dem vi spelar och det gör ont att de straffas genom det här poängavdraget.

— Därför är det än viktigare att vi går vidare från det här utan att det stjäl energi eller fokus från vår målsättning att tävla om avancemang till SHL. Trots poängavdraget är vi fortfarande femma i tabellen, vi har fortsatt möjlighet att avancera till fjärdeplatsen innan grundserien är över och göra allt för att sätta oss i en hemmaplansfördel inför en kvartsfinalserie.

Västerås IK